„Swedbank" investicinės bankininkystės padalinio projektų vadovas Vytautas Lapė specialioje konferencijai „Mano investicija" skirtoje rubrikoje laidoje „Delfi Rytas" sakė, kad trijų Baltijos šalių biržos panašios tik iš pirmo žvilgsnio.

Vytautas Lapė

„Dvi Baltijos šalys pirmauja: geriausius rezultatus demonstruoja Talino birža, šiek tiek atsilieka Vilniaus ir šiuo metu stipriai atitolusi yra Rygos birža. Vertindami biržas, mes žiūrime į du pagrindinius dalykus: apyvartas ir investuotojų aktyvumą. Pavyzdžiui, praėjusiais metais Rygos birža sudarė tik 3 proc. visų trijų biržų apyvartos, Vilniaus birža – apie 40 proc., Talino – apie 55 proc.. Tai reiškia, kad Rygos birža nuo Vilniaus biržos aktyvumu atsiliko 13 kartų, o nuo Talino – net 18 kartų. Vertinant rinkos dydį, Baltijos šalyse yra mažiausiai septyniasdešimt listinguojamų įmonių, bendra jų vertė – apie 10 milijardų eurų. Tiek Talino, tiek Vilniaus vertė panaši, o Rygos įmonių vertė tėra 70 milijonų eurų", – skirtumus skaičiais įvardija V. Lapė.

Kodėl atsiranda tokia atskirtis? Kodėl aktyviausia yra Estijos birža? Kokie įmonių profiliai yra Baltijos šalių biržoje? Kodėl mūsų vietinės biržos yra mažiau nukritusios nei Vakarų Europos ar JAV indeksai? Kas paskatintų mūsų akcijų biržų vystymąsi? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus bus galima išgirsti asmeninių finansų valdymo konferencijoje „Mano investicija" lapkričio 15 d. 11.30 val. portale Delfi.lt. Tema „Patraukli Baltijos šalių birža mažmeniniams investuotojams: misija (ne)įmanoma?" diskutuos Vytautas Eidukaitis, „Swedbank" Lietuvoje Finansinių institucijų ir kapitalo rinkų tarnybos vadovas, Simonas Krėpšta, Lietuvos banko valdybos narys, Saulius Malinauskas, „Nasdaq Vilnius", Jonas Rimavičius, „Ignitis Group" Finansų departamento vadovas ir valdybos narys, o diskusiją moderuos „Delfi" žurnalistė Kristina Ciparytė.

Kristina Ciparytė

Asmeninių finansų konferencija „Mano investicija" bus transliuojama tiesiogiai portale Delfi.lt, ji yra nemokama, atvira visiems, žiūrovams nereikia jokių specialių bilietų ar kitų prisijungimų. Konferencija vyks tris dienas – lapkričio 15–17 dienomis. Norintiems susiplanuoti savo laiką, organizatoriai pataria sekti informaciją interneto svetainėje www.mano-investicija.lt, nes ten nuolat skelbiami visi pranešėjai ir programa.
Dovilė Daugvilaitė - Zubcovė

Taip pat visiems, planuojantiems stebėti konferenciją, rekomenduojama užsiregistruoti renginio svetainėje, kad gautumėte naujausią informaciją apie būsimą turinį ir svarbias nuorodas po konferencijos.

O tiems, kas konferencijos stebėti tiesiogiai neturės galimybės, po renginio kai kuriuos įrašus bus galima rastai portale Delfi ir didžioji dalis pranešimų video formatu bus pasiekiami Delfi Plius platformoje.