Pasak jos, įmonės, kurios teikia vartojimo kreditus, vis labiau atsižvelgia į klientų finansinį raštingumą, nes tokiu būdu žmonės bus linkę mažiau priimti neapgalvotų ar rizikingų sprendimų.

„Kiekvienas skolininkas, kuris nemoka laiku įmokų yra didelė problema mūsų investuotojams, nes jie tiesiog negauna grąžos už savo investuotus pinigus. Visi yra laimingi, kai paskolos gavėjai gauna paskolą, investuotojai gauna įmokas laiku, o mes gauname savo tarpininkavimo mokestį. Todėl finansiškai raštingi klientai, gebantys įsivertinti savo skolinimosi galimybes, būtent ir yra mūsų siekiamybė“.

Skolinimosi baimės

Pranešime I. Krasovskė išskyrė pagrindines skolinimosi baimes, kurios dažniausiai vyrauja visuomenėje. Žmonėms yra gėda pripažinti, jog jie skolinasi pinigus, bet kaip tikina pardavimų vadovė, nereikia vadovautis stereotipais, nes pinigų skolinimas gali atnešti ir naudos.

Asociatyvi nuotr.

„Atsiminkime, kad ekonomikoje vyrauja infliacijos dėsnis – jūsų norimas daiktas šiuo metu kainuoja vienokią pinigų sumą, o po kažkurio laiko, didelė tikimybė, kad dėka infliacijos, gali kainuoti brangiau. Teoriškai egzistuoja galimybė, kad jūs šiuo metu galite pasiskolinti pigiau, nei kainuoja pinigai. Tad kol vieniems buvo gėda ir jų taupomi pinigai nuvertėjo, kažkas pasiskolino, įsigijo norimą daiktą pigiau, juo džiaugiasi, naudojasi ir taip gerina savo gyvenimo kokybę. Kita nemažesnė baimė, kurią dažnai girdime: kaip gražinsiu paskolą, jeigu susirgsiu ar neteksiu darbo?

Žinoma, tokia tikimybė yra, kad pasikeitus gyvenimo aplinkybėms gali sumažėti jūsų pajamos ir gali tapti sudėtinga mokėti įmokas už turimus įsipareigojimus. Esminis patarimas šioje vietoje būtų, nebijoti pripažinti, kad susidūrėte su finansiniais sunkumais, nebijoti kreiptis į savo finansų įstaigą, nelaukti iki paskutinės akimirkos, kol jūsų įsipareigojimai, švelniai tariant, pradės jūs smaugti. Kaip ir minėjau, kreiptis į savo finansų įstaigą, prašyti įmokų atidėjimo, galu gale galima refinansuoti savo kreditus ilgesniam laikotarpiui, taip sumažinant mėnesio įmokas bei pasidomėkite paskolų draudimo paslauga“, – kalbėjo I. Krasovskė.

Kita ne mažiau svarbi žmonių baimė, kurią išskyrė I. Krasovskė, yra, jog paskola neigiamai paveiks kredito istoriją. Pasak ekspertės, pergyventi dėl to neverta, o kartais tai gali netgi padaryti teigiamą įtaką, jeigu laiku mokėjote bei grąžinote savo skolą. Pardavimų vadovė taip pat paminėjo ir žmonių baimę patikėti savo asmens duomenis.
„Tikrai nereikėtų bijoti pateikti savo asmens duomenis kreditų įstaigai, kuri yra griežtai prižiūrima Lietuvos banko, kuris nuolat mus tikrina, prižiūri ir tikrai užtikrina asmenų duomenų saugumą. Vertėtų bijoti teikti tuos asmens duomenis kitiems žmonėms, pažįstamiems ar nepažįstamiems, nes tikrai vis dar pasitaiko atvejų, kai bandoma pasinaudoti kitų asmenų duomenimis, bandant gauti paskolą“.

Paskutinė paminėta baimė buvo neigiamos patirtys artimųjų rate. Pasak ekspertės, tarp artimųjų gali būti žmonių, kurie neįsivertino savo galimybių ar galbūt pasiskolino neatsakingai, po ko sekė didelės skolos ir tuos įsipareigojimus tapo sunku vykdyti. I. Krasovskė pataria visgi galvoti savo galva, priimti sprendimus atsakingai, konsultuotis su finansų ekspertais bei palikti blogus pavyzdžius sau už nugaros.

Stabili karjera teigiamai veikia kreditingumo reitingą

Taip pat pardavimų vadovė pasidalino patarimais, kurie galėtų pagelbėti žmonių kreditingumo reitingui. Pagrindinis veiksnys, kuris daro didžiausią neigiamą įtaką, pasak I. Krasovskės, yra vėluojamos mokėti paskolų įmokos, bet ši problema ganėtinai lengvai išsprendžiama.

„Tiesiog pasirinkite patogią jums mokėti įmokos dieną. Ar po atlyginimo, ar po avanso, ar po bet kokio kito pastovių pajamų gavimo, tiesiog, kad užsitikrintumėte, jog visada mokėsite įmoką laiku. Kitas nemažiau svarbus veiksnys, tai kiti mokesčiai. Iš tikrųjų žmonės dažnai galvoja, kad esminę įtaką kredito istorijai daro vėluojamos paskolų įmokos, bet, deja, tikrai taip nėra. Įtaką daro ir pradelsti komunaliniai mokesčiai, nesumokėtos baudos už greičio viršijimą, sąskaitos už mobilaus ryšio paslaugas, visą tai taip pat daro didelę įtaką. Todėl žmones daro didelę klaidą, galvodami, kad yra kitaip.

Atideda tas įmokas keliems mėnesiams, galbūt pamiršta, galvoja, kad tai visiškai nedaro įtakos, na, ir taip susigadina savo kredito istoriją. Šioje vietoje būtų patarimas, neatidėliokite tų mokesčių, jeigu gavote baudą – susimokėkite iš karto, visko būna, pamirštame visi. Jeigu turite kažkokias sąskaitas, komunalinius mokesčius, pasidarykite periodinius automatinius mokėjimus, kad netyčia nekiltų problemų vėluojant mokėti“.

Taip pat ekspertė paminėjo ir stabilios karjeros teigiamą įtaką kreditingumo reitingui.

„Apskritai, kad būtų galima vertinti jūsų pajamas, kaip tvarias, tai pakanka dirbti vienoje darbovietėje bent 4 mėnesius, pagal Lietuvos banko rekomendacijas. Bet ilgesnis darbo stažas gali padaryti didelę teigiamą įtaką būtent jūsų kreditingumo reitingui ir paskolos sąlygoms“.

Niekada nesiskolinkite impulsyviai

Pabaigai I. Krasovskė pasidalino keliais patarimais, kuriais reiktų vadovautis prieš bandant pasiskolinti. Visų pirma, ji pabrėžė, jog svarbu užduoti sau klausimą „ar skolintis tikrai būtina?“ bei vengti impulsyvių sprendimų, kurie neatneš pridėtinės vertės jūsų gyvenimui. Sekė ir keli kiti patarimai.

„Visada pasinaudokite ir pasidomėkite refinansavimo galimybėmis, jeigu imate naują paskolą, galbūt ją įmanoma prijungti prie jau turimos paskolos. Teikdami paraišką paskolai gauti, nurodykite kuo detalesnius duomenis jūsų mokamumo vertinimui, nes tai gali turėti esminės įtakos jūsų kreditingumo reitingui ir paskolos pasiūlymo sąlygoms. Visada pasitikrinkite paskolos sąlygas bent keliose kredito įstaigose ir gavę tuos pasiūlymus, lyginkite ne pagal palūkanas, o pagal bendro vartojimo kainos metinę normą ir bendrą grąžintiną sumą.

O jeigu jau pasiskolinote, tai mūsų patarimas būtų, jeigu įmanoma, neišsiveskite visos sumos iš sąskaitos iš karto, pasilikite sumą bent vienai įmokai į priekį, būtinai pasikeiskite įmokos datą į jums patogią, kad netyčia nebūtų tų vėlavimų ir nesusigandintumėte savo kreditų istorijos. Jeigu jau susidūrėte su finansiniais sunkumais, negalite mokėti įmokos, nebijokite kreiptis dėl įmokų atidėjimo. Ir dar kartą pabrėšiu, nebijokite refinansuoti, kreditorių rinka nuolat keičiasi, atsiranda kažkokių naujų rinkos dalyvių, kas įneša tam tikros konkurencijos į rinką ir tos palūkanos kartais tikrai mažėja, netgi ir turint tuos senesnius ar net ir naujus kreditus didelėmis palūkanomis, tikrai verta pasidomėti galimybėmis sumažinti jų kainą ir mokėti mažiau“, – kalbėjo tarpusavio skolinimosi platformos „Paskolų klubas“ pardavimų vadovė Indre Krasovskė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)