Tiems, kurie su investavimu iki šiol nebuvo susidūrę, ši sritis gali pasirodyti kaip tankus miškas. Pakanka turėti pinigų, o investuoti tikrai atsiras kur? Galbūt ir taip, tačiau jei norite uždirbti, aklai rizikuoti nereikėtų. Nepasverta rizika ir investavimas be ilgalaikės strategijos gali ne tik neduoti norimos grąžos, bet ir kainuoti jūsų santaupas.

Auksinė investavimo trijulė – reguliarumas, finansų paskirstymas ir nuoseklumas

Tarpusavio skolinimo platformos „Savy“ direktorius Audrius Žiugžda pastebi, kad vienas svarbiausių dalykų investavime – reguliarumas. Tai – pagrindinis principas, kurio reikia laikytis, jei norite sulaukti grąžos iš savo investicijų.

„Trumpalaikis investavimas neatneša norimos naudos, todėl reikėtų iš anksto nusiteikti, kad tam tikrą savo pajamų dalį atsidėjimui, taupymui ir investavimui reikėtų skirti kiekvieną mėnesį. Tik investuojant reguliariai, net ir nedidelėmis sumomis, pinigai ilgainiui pradeda uždirbinėti pinigus“, – sako A. Žiugžda.

Vienas svarbiausių patarimų, o tuo pačiu ir bene dažniausiai daroma pradedančiųjų investuotojų klaida – visus turimus finansus sudėti į tą patį krepšelį. Norint valdyti rizikas, investicijas reikėtų diversifikuoti – paprastai tariant, paskirstyti savo pinigus. Trumpuoju laikotarpiu tai gali sumažinti galimą uždarbį, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje apsaugos nuo neišvengiamų rinkos svyravimų ir padės generuoti aukštesnę grąžą.

„Tiems, kurių pajamos nėra didelės, reikėtų investuoti į tuos investicinius produktus, kurie jau yra diversifikuoti – tai gali būti pensijų fondai, investiciniai fondai ar P2P paskolos, leidžiančios žmonėms skolinti ir skolintis pinigus vieniems iš kitų tiesiogiai, be bankų, greitųjų kreditų ar kredito unijų pagalbos. Jeigu investavimui skirtų pinigų yra daugiau, plečiasi ir investavimo galimybės. Tačiau esminis principas visiems išlieka tas pats – arba diversifikuoti, arba rinktis produktus, kurie pasižymi išskaidyta rizika“, – sako specialistas.

Investavimą reikėtų vertinti per ilgalaikės perspektyvos prizmę, todėl norint pajusti apčiuopiamą naudą, prireiks kantrybės. Nusiteikite, kad tam tikrais etapais išvengti neigiamų rezultatų nepavyks – tokie svyravimai investicijų srityje yra natūralūs, tad geriausias pasirinkimas – tiesiog išlaukti ir toliau tęsti reguliarų investavimą.

Audrius Žiugžda

Svarbu paskirstyti riziką

Kiekvienam, ketinančiam investuoti savo pinigus, kyla klausimas – apie kokias sumas galima kalbėti? Jei specialiai tam skirtų santaupų neturite, tuomet racionaliausias sprendimas – kiekvieną mėnesį skirti tam tikrą dalį savo pajamų.

„Sakyčiau, kad taupymui ir ilgalaikiam investavimui reikėtų skirti bent 5 procentus savo pajamų. Atitinkamai kuo didesnės pajamos ir finansinės galimybės, tuo didesnė turėtų būti ir investavimui skiriama suma – 10, 20 ar net dar daugiau procentų“, – pataria A. Žiugžda.

Natūralu, kad investuodami visi tikimės kuo didesnės grąžos, tačiau kartu su tuo tenka prisiimti ir didesnę riziką. Tad nenorintiems papulti į situaciją „viskas arba nieko“, reikėtų paskirstyti savo investicijas į skirtingas turto klases. Anot specialisto, optimaliu atveju rizikingos investicijos turėtų sudaryti ne daugiau 20 procentų bendrų investicijų.

„Kiek rizikos galima toleruoti, parenkama atsižvelgiant į investuotojo amžių ir investavimo horizontą. Pradedant investuoti jauname amžiuje tikrai galima rinktis ir agresyvesnes investavimo taktikas – pavyzdžiui, net ir iki 50 procentų visos investicijoms skirtos sumos nukreipti į rizikingesnes, bet tuo pačiu didesnę grąžą duodančias investicijas. Šiuo atveju svarbu nepamiršti laikytis prieš tai jau aptartų principų – daryti tai reguliariai ir nuosekliai. Tokiu atveju net ir vieną mėnesį įsigijus investicinį turtą brangiau, kitą mėnesį pavyks jo įsigyti pigiau ir optimizuoti bendrą įsigijimo kainą“, – sako A. Žiugžda.

Investuojantiems nereikėtų išsigąsti ir rimtesnių krizinių etapų. Nors trumpuoju periodu jos turi neigiamos įtakos investicijų pelningumui, ilgalaikėje perspektyvoje gali atverti plačias galimybes. Tad kaip pasielgti būtų protingiausia: kuriam laikui sustabdyti investavimą, nieko nekeisti ar priešingai – padidinti investavimo apimtis?

„Jeigu investuojate į reguliuojamus ir tvarius sprendimus, tokius kaip investiciniai fondai, pensijų fondai ar reguliuojamą P2P rinką, stabdyti investavimo krizių laikotarpiu tikrai nereikėtų, nes būtent šiuo laiku galima įsigyti investicinių vienetų už mažesnę kainą, – pastebi skolinimo platformos „Savy“ direktorius. – Iš kitos pusės nereikia pasiduoti spontaniškiems sprendimams ir tais atvejais, kai rinkos yra labai pakilusios, nes tai taip pat nesitęs amžinai. Investicinės rinkos nuolatos svyruoja, todėl investuojant ir būtina laikytis pagrindinių principų – investuoti reguliariai, nuosekliai ir daryti tai visą gyvenimą. Tuomet vidutinis rezultatas visuomet bus teigiamas.“

Užsakymo nr.: PT_88718225