Pandemijos metais Lietuvoje itin padaugėjo telefoninių skambučių, kuomet sukčiai apsimeta banko darbuotojais ir apgaulingai informuoja gyventojus apie neva iš jų sąskaitos atliekamus mokėjimus arba siūlo investicines paslaugas. Dažniausiai sukčiai su gyventojais bendrauja rusų kalba.

„Didelė siūlomos investicijos grąža, trumpas laikotarpis ir rusų kalba bendraujantis finansų konsultantas – vieni pirmųjų signalų, jog bendraujate su investiciniu sukčiumi. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad atpažinti tokią ataką paprasta, įsitraukus į pokalbį su nusikaltėliu jį nutraukti darosi vis sudėtingiau – naudojamas psichologinis spaudimas ir kitos aktyvių pardavimų gudrybės. Tad sulaukę tokio skambučio turėtumėte kuo greičiau nutraukti pokalbį“, - sakė „Luminor“ banko sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas Linas Sadeckas.

Pasak L. Sadecko, pirmą kartą su potencialia auka nusikaltėliai susisiekia telefono skambučiu, o supratę, kad pasiūlymu gyventoją suvilioti pavyko komunikaciją perkelia į „Viber“, „Whatsapp“ ar kitą bendravimui skirtą programėlę. Tuomet gyventojui atsiunčiama nuoroda, kurią paspaudęs asmuo instaliuoja kenkėjišką tariamą investicijų valdymo programinę įrangą, kurioje pateikiama netikra analitinė informacija apie investicijos dydį, trukmę, pelningumą.

„Dėl sukčių pasiūlymo instaliuota programinė įranga atlieka dvi funkcijas – pirmiausiai, joje atvaizduojama suklastota informacija padeda įtikinti nusikaltimo auką nusikaltėlių sukurta finansinio pelningumo istorija. Antroji jos paskirtis – kenkėjiška, nes tokios programos renka ir kaupia jūsų asmeninius duomenis. Su jautria informacija sukčiai vėliau gali elgtis įvairiai – manipuliuoti informacija bendraujant ar tiesiog šantažuoti dėl didesnės finansinės naudos“, - teigė L. Sadeckas.

Kai asmuo atlieka mokėjimo pavedimą už tariamą investicinės priemonės įsigijimą, ši suma atvaizduojama nusikaltėlių atsiųstoje programoje. Nepraėjus nė kelioms dienoms programoje pateikiama ir tariamos investicijos grąža, kuri, žinoma, yra itin didelė. Tuomet su gyventoju ir vėl susisiekia sukčiai, siūlydami atlikti dar vieną mokėjimą.

 Linas Sadeckas

Kuo ilgiau gyventojas bendrauja su nusikaltėliais, tuo didesnes pinigų sumas iš jo pavyksta išvilioti. Toks procesas gali trukti net kelis mėnesius, tačiau sukčių atakos pabaiga visuomet yra vienoda – gyventojui nusprendus atsiimti savo lėšas nusikaltėliai supažindina auką su lėšų atsiėmimo mokesčiu ir dar kartą išvilioja tam tikrą pinigų sumą, o vėliau nutraukia bendravimą su nusikaltimo auka.

„Sukčių tikslas yra iš kiekvieno asmens išvilioti maksimalią pinigų sumą. Atakos pradžioje, kol nusikaltimo auka yra įtaresnė, siūloma investuoti nedideles pinigų sumas, o laikui bėgant pasiūlymai didėja. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai investiciniams sukčiams perveda ne tik visas savo santaupas, bet ir iš artimųjų ar greitųjų kreditų bendrovių pasiskolintas lėšas“, - sakė L. Sadeckas.

Anot eksperto, sukčiai savo aukų nesirenka – atakas nukreipia plačiai, kad į pinkles įviliotų kuo daugiau gyventojų. Apsisaugoti nuo tokių nusikaltėlių galima tik nepasiduodant emocijoms ir pernelyg geriems pasiūlymams. Taip pat svarbu suprasti, kad finansų įstaigos neskambina gyventojams primygtinai siūlydamos investuoti.

Supratus, jog pakliuvote į sukčių pinkles, reikėtų nedelsiant apie tai informuoti savo banką ir policiją.

Pagrindiniai požymiai, kad jus atakuoja investiciniai sukčiai:

• Siūlomas didelis ir greitas investicijos prieaugis. Kapitalo rinkose stebuklų nebūna – jeigu jums siūlomi investiciniai produktai generuojantys itin dideles palūkanas per labai trumpą laiką, tai greičiausiai yra apgavystė. Ypač, jei skambinantysis nekalba lietuvių kalba.
• Naudojama programinė įranga, kurią siūloma įdiegti asmeniniame kompiuteryje. Įvairios investavimo platformos dažniausiai yra prieinamos interneto naršyklėje. Jeigu sulaukėte pasiūlymo savo kompiuteryje įdiegti programinę įrangą, apie kurią iki šiol nebuvote girdėjęs, pirmiausiai įsitikinkite, jog jos tiekėjas tikrai yra patikimas.
• Įsakmus skambinančiojo tonas. Sukčiai jus ragins investuoti greičiau, sparčiau, daugiau. Toks komunikacijos tonas nėra įprastas normaliam verslo modeliui, todėl jei jaučiate spaudimą – kuo greičiau nutraukite pokalbį.
• Iki šiol investavimu nesidomėjote. Jeigu iki šiol visiškai nesidomėjote investavimu, bet sulaukėte tokio pasiūlymo, būkite itin atidūs. Šią taisyklę galima pritaikyti visiems sukčių taikomiems metodams – jei jus pasiekia informacija, kurios neieškojote, tai stiprus signalas jog galėjote tapti finansinių nusikaltėlių taikiniu.

Užsakymo nr.: PT_88891583