NEO Finance“ rinkodaros ir komunikacijos vadovo teigimu, yra būdų, kaip per mėnesį gauti ir dviejų tūkstančių procentų investicijos augimą, tačiau tai bus labiau spekuliacija, kuri tikrai patraukti ne kiekvienam. O pasinaudojus skolinimo platforma, investicinis planas prieinamas kiekvienam.

„Paprasčiausias investavimo būdas yra skolinimas. Jei susitarėte su draugu, kad paskolinsite jam dešimt eurų ir jis už tai jums nupirks „Snickers“ batonėlį, jau galite sakyti, kad investavote, nes gavote grąžą. Tačiau skolinimas draugui yra toks sudėtingas dalykas – galite ir pinigų, ir draugo nebeturėti. Taigi yra tokių tarpusavio skolinimosi platformų, kaip paskolų klubas, ir įmonės tikslas – suteikti žmonėms paskolas geresnėmis sąlygomis, o investuojantiems – uždirbti investuojant su gana mažomis rizikomis. Įmonė uždirba iš paskolos gavėjo mokamo tarpininkavimo mokesčio, kuris gaunamas su kiekviena paskolos gavėjo mokama įmoka, todėl jei paskolos gavėjas yra nemokus, įmonė kartu su investuotoju yra toje pačioje valtyje, taigi turime administruoti paskolos gavėjus kaip įmanoma geriau, nes mūsų uždarbis gaunamas tik su paskolos gavėjo įmokomis“, – dalijasi D. Borisas.

Darius Borisas
Anot pašnekovo, paskolų davėjams suteikiami išties svarūs argumentai: „NEO Finance“ – tarpininką tarp skolintojo ir besiskolinančiojo – reguliuoja Lietuvos bankas, ir tai daro pagal tris licencijas: elektroninių pinigų institucijos, tarpusavio skolinimo platformos operatoriaus ir vartojamojo kredito davėjo.

„Esame licencijuoti kaip elektroninė pinigų institucija, mums privalomas 350 tūkstančių eurų įmonės kapitalas. Tai reiškia, kad jei mes dirbame nepelningai, mums vis tiek reikia tą kapitalą didinti, kad jis išliktų toks. Investuodami per paskolų klubą Jūs galite investuoti per paskolų gavėjus, galite ir į pačią įmonę, jei jums patinka mūsų verslo modelis, bei tapti investuotoju akcininku“, – apie siūlomus investavimo būdus pasakoja D. Borisas.

Investuojančius į pačią įmonę kas pusmetį pasiekia finansinės ataskaitos, be to, anot D. Boriso, įmonė kasmet atlieka „streso testą“, t. y. vykdo blogiausią įmanomą veiklos tęstinumo scenarijų – krizė, bankrotas ar kitos pinigų praradimo situacijos. Be to, kiekvienas vartotojas gauna jo vardu atidarytą sąskaitą lyg įprastame banke, tad investuojamus pinigus galima planuoti gana lankčiai.

„Jūsų sąskaitoje laikomi pinigai nėra kur nors pas mus. Jūsų pinigai laikomi Lietuvos centriniame banke, tad tai tikrai saugu. Taip pat turime keletą veiksnių, kaip eliminuoti riziką. Yra reitingų sistema nuo A+ iki C-, taip pat viena iš galimybių – investicijų pardavimas, jei paskola nemoki, Jūs galite jas parduoti už tam tikrą sumą paskolų klubui, mes atperkame ir tokiu atveju investuotojai uždirba vidutiniškai iki 10-ies procentų grąžos“, – vardija „NEO Finance“ atstovas.

Anot D. Boriso, investuojant į A+ rinką automatiškai taikoma šimtaprocentinė apsauga, tad jei paskola tampa nemoki, investuotojas atgauna visą investuotą sumą. Be to, yra paslauga, skirta ir ypač konservatyviems investuotojams, kurie netoleruoja vėlavimų ir rizikų. „NEO Finance“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas sako, kad čia sudėta daug saugiklių, ir jei paskola tampa nemoki, įmonė perperka paskolą ir pati užsiima pinigų išieškojimu iš nemokaus paskolos gavėjo.

Ką reiškia reitingavimai? A+ reitingas buvo pristatytas maždaug prieš pusantrų metų. Šioje programoje numatytos vidutinės palūkanos per 30 dienų siekia 6,68 procento. D. Borisas sako, kad nuo A+ reitingo pristatymo pradžios finansuota jau apie pusantro tūkstančio paskolų už daugiau nei 4 milijonus eurų.

„Kas svarbiausia? Įmokų vėlavimas bent vieną dieną šiuo metu yra vos 3,38 procento, o nemokių paskolų – viso labo viena už 920 eurų, tai yra 0,02 procento. Kam galite skolinti? Skolinate tokiems pat paprastiems Lietuvos žmonėms kaip Jūs“, – dėsto D. Borisas.

Paskolos gavėjui keliami reikalavimai numato, kad žmogus, norintis skolintis, turi ne mažiau nei 4 mėnesius dirbti vienoje įmonėje, kuri yra Lietuvoje. Be to, tikrinama finansinė istorija: ar nėra užregistruotų skolų, ar antstoliai neišieško pinigų iš šio asmens. Analizuojami ir asmens įsipareigojimai, – jų dydis per mėnesį neturi viršyti 40 procentų nuo gaunamų pajamų. Šiuos skirtingus kriterijus atitinka skirtingi žmonės, todėl įmonė paskolų gavėjams priskiria reitingavimą.

„Reitinguoja dirbtinis intelektas. Vertinama pagal paskolų istoriją, šeiminę padėtį, amžių, turtą – taikoma virš 30 skirtingų kriterijų ir taip nustatomas reitingas nuo A+ iki C-. D reitingas dar leidžia išduoti paskolą, bet tokiems klientams jau sakome, kad tai mums per daug rizikinga, tad neišduodame, o E jau tiesiog neatitinka reikalavimų – irgi paskolos nesuteikiame“, – apie saugiklius investuotojams pasakoja pašnekovas.

Investuojantieji į paskolas kas mėnesį gauna grąžinamą kredito ir palūkanų dalį, tad vos atgautą pinigų dalį vėl galima investuoti.

„Paskolų biržoje yra galimybė pamatyti savo galimas investicijas ar žmonių paskolas. Paskolas suteikiate tokiems pats žmonėms kaip ir Jūs, tad čia galite jaustis patikimi investuotojai ir per asmeninę prizmę vertinti žmogų. Peržiūrėję paskolą galite apskaičiuoti, kokia vidutinė tikėtina grąža. Matomas ir paskolos gavėjo amžius, lytis, gyvenvietė, išsilavinimas, kiek yra išlaikomų asmenų, koks turimas turtas. Matomos ir pajamos bei įsipareigojimai. Šie duomenys gaunami iš oficialių šaltinių. Taip pat matoma skolų istorija – ar jų turi, ar ne. Be to, viešinama, kiek kitų investuotojų jau patikėjo šiuo žmogumi, ir netgi galite pamatyti jų investuotą sumą. Kodėl sakau, kad paskolų klubas yra pirmas žingsnis į investavimą? Nes toks investavimas labai žmogiškas“, – apie sistemos galimybes pažinti asmenį, kuriam skiriama paskola, pasakoja D. Borisas.

Tiems, kurie neturi laiko, galimybių ar noro analizuoti paskolos gavėjo, gali pasinaudoti automatinio investavimo kūrimu, – pačiam parinkus kriterijus nustatomas asmeninis žmogaus reitingas. D. Borisas įspėja, kad, sudėjus daugiau saugiklių, paskolos prašančių, kurie atitiks kriterijus, bus gerokai mažiau ir galite netekti investicijos.

Jei asmuo, suteikiantis paskolas, nusprendžia pasitraukti iš veiklos ir nori pasiimti pinigus, paskolų klubo platformoje nereikia laukti, kol praeis visas paskolos grąžinimo laikas.

„Paskolos pas mus išduodamos iki 10-ies metų laikotarpiui. Jei turite patraukią, gerai grąžinamą paskolą, ją galite parduoti antrinėje rinkoje. Galite parduoti tiek su nuolaida, tiek su premija. Dalis žmonių linkę investuoti su labai maža rizika ir yra sugalvoję, kad pirks paskolą, kurios jau dešimt įmokų būtinai grąžinta. Taigi už savo paskolą galite paprašyti 2–4 procentų premijos. Jei turite nemokią paskolą, tačiau matote, kad sistemoje dalijamasi informacija apie tam tikrus nemokių žmonių išieškojimo veiksmus, skola perspektyvi, žmogus pasiruošęs bendradarbiauti, tai klubas už nemokią paskolą gražina maždaug 70 procentų paskolos vertės. Jei esate VIP investuotojas, tuomet galima maksimaliai gauti 80 procentų vertės. Antrinė rinka yra geriausias būdas išeiti iš platformos arba uždirbti šiek tiek daugiau iš mokių bei nemokių paskolų“, – aiškina pašnekovas.

Paskolos nemokiomis laikomos tuomet, kai vėluojama sumokėti įmoką iki 90 dienų. Anot D. Boriso, iki 40-os vėlavimo dienos procesu rūpinasi pats paskolų klubas – paskolos gavėjui aktyviai primena jo įsipareigojimus ir įspėja, kad skola bus perduota išieškojimo bendrovei. Po 40-os dienos veiklą perima skolų išieškojimo bendrovė. Jei ir tuomet nepavyksta pasieti susitarimo, sutartis nutraukiama ir skolos išieškojimas jau keliauja į teismą.

„Kad būtų atkurtas mokumas, statistiškai reikia maždaug dvejų metų. Įvertinkite, kad tuos dvejus metus Jūsų pinigai bus įšaldyti, tačiau dar yra netesybos, palūkanos. O kai žmogus atkuria mokumą ir pradeda vėl mokėti, Jūs atgaunate pinigus. Jei paskolos gavėjo labai labai bloga situacija, kartais nuostolių nepavyksta išvengti, todėl mes patariame investuojant į daug paskolų diversifikuoti rinką ir investuoti bent jau vieną procentą į paskolą. Tai reiškia, jei turite penkis tūkstančius eurų ir esate pasiruošęs investuoti, tai siūlyčiau investuoti ne į 10 paskolų po 500 eurų, o investuoti mažiausiai į 100-ą paskolų po 50 eurų ir taip išskaidyti riziką“, – D. Borisas atskleidžia rizikas ir pataria, kaip jas sumažinti iki minimumo.

Paskolų klubas veiklą vykdo oficialiai, tad taikomi mokesčiai yra tokie pat, kaip bet kuriame versle – 500 eurų neapmokestinama, o jei uždarbis didesnis, jau taikomas gyventojų pajamų mokestis. Platforma papildomų mokesčių netaiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją