Tikslo ir galimybių įsivertinimas

Prieš pradėdami ruoštis vaiko finansinei ateičiai, tėvai pirmiausia turėtų nuspręsti, kokius vaiko poreikius planuoja išpildyti ateityje – sukaupti pinigų mokslams, pradiniam būsto įnašui ar kitam tikslui. Taip pat reikėtų įsivertinti, kiek turima laiko taupymui, kitaip tariant, kiek metų vaikui liko iki pilnametystės. Atsakę sau į šiuos klausimus, tėvai gali pradėti dėlioti planą ir išsigryninti, kiek per tam tikrą laikotarpį reikėtų sukaupti lėšų ir kokias sumas atidėti per mėnesį.

Nors didžioji dalis tėvų vis dar yra linkę vaikui taupyti grynaisiais ar laikyti pinigus banko sąskaitoje, anot tarpusavio skolinimo platformos „Paskolų klubo“ investavimo specialisto Pauliaus Medziukevičiaus, vis daugiau tėvų savo vaiko finansiškai sklandžių pirmųjų savarankiškų metų užtikrinimui renkasi investavimą, kurio pagalba turi galimybę ne tik taupyti pinigus, bet tai daryti efektyviai – juos didinant. Žinoma, ruoštis vaiko finansinei ateičiai reikėtų nepriklausomai, kiek vaikui metų, tačiau rekomenduojama pradėti kuo ankstyvesniame amžiuje – kuo ilgesnis investavimo laikotarpis, tuo didesnę sumą įmanoma sukaupti.

Investavimo įrankio pasirinkimas

Tarp žinomiausių būdų investuoti vaiko ateičiai – akcijos, fondai ar investicinis gyvybės draudimas, pasižymintys skirtinga investicine grąža ir rizika, tačiau, palyginus, maža dalis žmonių yra susipažinę su „Paskolų klubo“ investicine vaiko sąskaita.

„Akcijos, obligacijos, fondai – daugeliui tėvų skamba per daug sudėtingai, tad vaiko finansinės ateities ruošimuisi dažnai apsiribojama atskira banko sąskaita taupymui. Tačiau mūsų platforma, kurioje investavimas pasižymi itin paprastu procesu ir yra pritaikytas tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems investuotojams, teikia galimybę atidaryti investicinę vaiko sąskaitą, kurioje tėvai gali įdarbinti vaiko pinigus iki jam sukaks 18-a metų, o vėliau jaunuolis gali išsiimti pinigus arba toliau investuoti pats“, - teigia P. Medziukevičius.

Pasinaudoti paprastu investavimo būdu Lietuvos banko reguliuojamoje platformoje verta dar ir todėl, kad tėvai patys gali pasirinkti jiems priimtiną riziką – nuo saugiausio A+ reitingo iki rizikingesnio, bet įmanomą didesnę grąžą žadančio C- reitingo. Sąskaitos atidarymas nieko nekainuoja, o investavimui nereikia turėti didelių sumų – pradėti galima vos nuo 20 EUR. Nusprendus vaikui atidaryti jo investicinę sąskaitą, sukuriama asmeninė IBAN sąskaita, kurią nurodžius Valstybinei mokesčių inspekcijai, valstybės skiriami vaiko pinigai būtų pervedami tiesiai į asmeninę vaiko sąskaitą.

Negana to, pasirinkę sau priimtinos rizikos produkto kriterijus, tėvai gali nusistatyti automatinį investavimą, kurio pagalba tam tikra pasirinkta suma bus suinvestuojama automatiškai, taip pasilengvinant kasdienybę ir neapsikraunant papildomais investavimo klausimais.

Investavimo proceso palengvinimas

Kai vaikas dar tik auga ir esamuoju laiku netrūksta įvairiausių išlaidų – būreliams, mokslų reikmenims, rūbams, kai kurie tėvai susiduria su situacija, kai pinigų taupymui vaiko ateičiai, atrodo, nelieka. Kad ir kokio dydžio pajamas gauna tėvai, apie ateities finansinį rezervą vis vien reikėtų galvoti. Jeigu šiuo metu nėra galimybės skirti pinigų investavimui iš savo atlyginimo, itin efektyvus ir patogus būdas – atimti iš kasdienio biudžeto valstybės skiriamus vaiko pinigus, kurie šiuo metu siekia 70 EUR ir juos investuoti.

Pavyzdžiui, 18-a metų kiekvieną mėnesį atidėdami valstybės skiriamus vaiko pinigus tėvai sutaupyti gali daugiau nei 15 tūkst. eurų, tačiau tokį laikotarpį kiekvieną mėnesį juos investuojant, tarkime, su vidutine 12 proc. grąža, galiausiai gali būti sukaupiamas daugiau nei 42 tūkst. eurų investicinis portfelis, kurį galima įteikti vaikui, jam tik sulaukus pilnametystės.

Žemiau pateiktas pavyzdys, kiek pinigų per 18-a metu galima sukaupti vaiko ateičiai, kas mėnesį „Paskolų klubo“ platformoje investuojant po 70 EUR. Rezultatas apskaičiuotas, remiantis platformos 12 proc. istorine investuotojų grąža. Norint dar didesnio prieaugio, žinoma, galima investuoti ir daugiau, kiekvienam pagal savo galimybes – net itin mažos investuojamos sumos gali atnešti didesnę naudą nei paprastas taupymas. Kaip bebūtų, visada svarbu turėti omenyje, kad istorinė grąža negarantuoja ateities rezultatų, o investavimas yra visada susijęs su rizika.

*Duomenys pateikti, atsižvelgiant į istorinius rezultatus, kurie negarantuoja ateities rezultatų.