Ar investicija į interjerą atsiperka ir kaip ją apskaičiuoti

„Vieni investuoja į ilgaamžius plika akimi nematomus techninius sprendimus, kiti nori gražių baldų. Tad pirmiausia reikia apsibrėžti patį terminą „investicija“, kas būtent įeina į interjero investavimą. „Jei galvosime, kad investicija į interjerą yra madingo paveikslo ar įmantraus baldo nusipirkimas – tai jau abejotinas atsipirkimas, bet jei suvoksime, kad investicija yra išgryninti pasirinkimai, apgalvoti techniniai sprendimai, ergonomika, funkcionalumas ir individualus pritaikymas konkretiems poreikiams – tada tai vienareikšmiškai atsiperka. Investavimas į interjerą yra norinčių kokybės ir suprantančių gaunamą naudą žmonių pasirinkimas. Visada verta investuoti į patogumą ir jaukumą, į tai, ko taip greitai nepakeisi, kaip atsibodusios pagalvėlės“, – įsitikinusi Neringa Jačiunskaitė, „Viahome“ interjero studijos vadovė.

Interjero ekspertė sako, kad jeigu šeima namuose daug gamina – akivaizdu reikalinga puikiai suplanuota virtuvė, kokybiška įranga ir buitį lengvinantys sprendimai. Jeigu žmonės turi mažų vaikų ir augintinių – tikrai ne geriausias pasirinkimas nuostabaus šviesaus audinio sofa. Pamiegoti kurį laiką galima ir ant čiužinio, bet nusiprausti ir pavalgyti reikia visiems. Ir gal visai nereikia to retai kuriamo židinio, o geriau įsirengti kondicionierių.

„Individualiai gaminti ir konkrečiai tam būstui pritaikyti virtuvės, miegamojo baldai, įvairios daiktų saugojimo sistemos ir panašiai – tai turi būti apgalvoti pasirinkimai. Vaikų kambariui tikrai neverta suinvestuoti į madingiausias lovytes ar rožines spinteles, jei po kelių metų teks visa tai pakeisti. Prabangus išskirtinio dizaino fotelis stovintis kampe atrodo stilingai, bet kiek dažnai jūs ten sėdėsite – į tokius klausimus visada verta atsakyti sau pačiam“, – sako N. Jačiunskaitė.

Neringa Jačiunskaitė

Svarbiausia, pasak pašnekovės, tinkamai įvertinti savo pačių poreikius, būsto technines galimybes ir, žinoma, finansus. „Brangiausiai turėtų kainuoti daiktai, kuriuos naudosite ilgiausiai. Kokybiška santechnika, kuri nesuges po metų, tinkama grindų danga, kurios nesubraižys šuo, patogi naudojimui virtuvė – čia tikrai nereikėtų taupyti. Patirtis rodo, jog tikrai galima sutaupyti perkant buitinę techniką, minkštuosius baldus, kartais ir apšvietime, parinkus ne visų reklamuojamą šviestuvą, o puikiai tinkamą kitą“, – atkreipia dėmesį N. Jačiunskaitė.

Interjero ekspertė atkreipia dėmesį, jog susidėjus neapgalvotai pasirinktą grindų dangą tikrai bus problemų, norint ją pakeisti po kelių metų. „Rekuperacija, kondicionieriai, elektros instaliacija, geras apšvietimas – tai juk investicija į gyvenimo kokybę. Kai namuose viskas yra pritaikyta pagal namiškių poreikius, kuomet naktį atsikėlęs, lipant laiptais nereikia įjungti apšvietimo, o jis įsijungia nuo judesio daviklio, kuomet reikalingi daiktai telpa spintose ir nebeerzina, jog sėdint ant sofos vidury kambario nėra kaip įkrauti planšetės – tada supranti, jog verta buvo konsultuotis su profesionalais ir nepasikliauti kaimynu, kuris nusipirko labai gera akcijos kaina maišytuvą virtuvėje, nors jis tokio dydžio, kad neatsidaro langas priešais plautuvę“, – šypsosi N. Jačiunskaitė.

„Jei norisi būti madingiems, nusipirkite išmanius naujausius įrenginius ir keiskite juos. Neslėpkime, kai kurie vadinami klasikiniai pasirinkimai tikrai yra geriausia investicija. Kokybiškos geros medienos „chevron“ stiliumi sudėtos grindys visada bus madoje, o visi blizgučiai, ryškios spalvos – pabosta greitai“, – apie madą interjere sako pašnekovė.

Paklausta, ar verta investuoti į antivarinius baldus, pašnekovė sako, kad Lietuvoje retas kuris supranta tikrą antikvarą ir jo vertę ir tai yra išties siaura niša su kitais vertės kriterijais: „Investuoti verta, jei tai yra kolekciniai daiktai, kažkurios išskirtinės epochos ar priklausė žymiems veikėjams. Bet kuriuo atveju, jeigu jūs nieko apie tai neišmanote, tai tos senienos iš močiutės klėties nėra pats vertingiausias pasirinkimas“.

Jaunus žmones traukia industrinis stilius, skandinaviškas stilius persipina su kitais

„Jauni žmonės šiandien įsirengdami pirmuosius savo būstus vis mažiau pageidauja klasikinių namų, juos žavi industrinis stilius, ryškesnės spalvos, grynesnės medžiagos. Anksčiau buvęs itin populiarus skandinaviškas stilius dabar vis dažniau persipina su modernia klasika, minimalizmu, eklektika, – pastebi pašnekovė, – Kuo toliau, tuo labiau džiugina žmonių sąmoningumas dėl natūralių medžiagų naudojimo, modernių buitį lengvinančių sprendimų“.

Nors šiuolaikinių technologijų dėka viskas pasiekiama, pasak N. Jačiunskaitės, dabar visi nori „Pinterest“ vaizdus atitinkančius namų, bet retas kuris įvertina, kaip tai derės jo keliasdešimt kvadratų standartiniame bute.

Simono Linkevičiaus nuotr.

Kas yra prabangus interjeras ir kiek jis kainuoja

Paklausus, kiek verta investuoti į prabangą savo namuose ir kas šiandien yra tas prabangus interjeras, „Interjero studijos“ vadovė D. Batutienė sako, kad galimybė gyventi funkciniuose patogiuose, kokybiškai įrengtuose ir estetiškai patraukliuose namuose yra daugumos siekiamybė: „Namai, kurie džiugina savo dvasia, estetika, kokybe suteikia dažnai pinigais sunkiai pamatuojamą vertę. Todėl pasirinkimus kiek investuoti ir į ką investuoti kiekvienas darome individualiai, atsižvelgdami į savo poreikius ir galimybes. O prabangių namų apibrėžimą pirmiausiai ir įvardinčiau kaip funkcijos, estetikos ir kokybės dermę“.

Šiai dienai dizainerė negali išskirti vienos stilistikos, kurią visi vieningai suprastumėme kaip prabangią. Prabanga dvelkiantis projektas, pirmiausiai išsiskirs savo gera lokacija, erdvės pojūčiu (aukštos lubos, erdvesni, didesnės kvadratūros kambariai), funkcionalumu, kokybišku įrengimu. Estetika arba stilistinė pakraipa – labai individualus momentas, tačiau būstas, turintis prieš tai įvardintus komponentus, bus vieningai suprantamas, kaip geras būstas (nepriklausomai nuo jausmo „gražu“ ar „negražu“). „Prabangus būstas – tai ir minimalistinis, aiškių linijų modernumas, ir modernios klasikos stilistikai priskiriamas ar grynosios klasikos stiliumi įrengtas būstas. Dažniau šiai dienai ieškoma išskirtinumo, nesibaiminama eklektikos ar stilių mikso, nes šios dienos klientas prabanga laiko ir originalumo aspektą, kada tikisi sulaukti sprendinių, kurie novatoriški ir neištransliuoti „Pinterest“ ar daugumos interjero dizainerių“, – sako D. Batutienė.

Dovilė Batutienė (Monikos Penkutės nuotr.)

Pasak interjero dizainerės, siekiant sukurti išskirtinį, išties kokybiškomis medžiagomis įrengtą bei baldais apstatytą interjerą, reikėtų planuoti nuo 1.000–1.500 eur/ kv. m. Viršutinės ribos nėra, nes ji remiasi į daugybę sprendinių – ar norima įdiegti išmaniąsias technologijas, ar baldų gamintojais pasirenkami vietiniai ar vardinių italų ar kt. baldų gamintojų tiekėjai, ar būstas turi židinį, laiptus. Įrengimo suma priklauso ir nuo pasirenkamo dekoro lygmens – ar namus puošia garsių menininkų darbai, ar tiesiog kokybiškai priderinti printai, kurių kaina skiriasi iš esmės.

Ivestuokite ne į madą, o į stilių

„Mada – greitai kintantis reiškinys. Ypač ryškūs sprendiniai, buvę madingi vienu ar kitu periodu, praėjus ir nedideliam laiko tarpui išduoda būsto amžių. Todėl kalbant apie investicinį interjerą, geriau būtų rinktis ne mados, o stiliaus sąvoką“, – pataria interjero dizainerė.

Stilizuojant patalpas, pasak pašnekovės, galima įvesti lengvai keičiamų madingų elementų, kuriuos be vargo galėtume laiko tėkmėje pakeisti kitais, aktualesniais. Namų bazę turėtų sudaryti geri, laiko patikrinti sprendiniai, kokybiškas, natūralių medžiagų pagrindas bei klasikiniai spalvų deriniai. Lengvai keičiami baldai, dekoro elementai galėtų įnešti mados dvelksmą.

„Visada verta investuoti į dalykus, kurie sunkiai pakeičiami ir tampa vienalyte būsto dalimi – tai kokybiška grindų ir sienų danga, santechnika, apšvietimo sprendiniai, virtuvės ir kiti įmontuojami baldai. Tai tos būsto dalys, kurias atnaujinant būtų reikalingas rimtesnis namų remontas bei reikalautų išties nemažų investicijų. Pataupyti galima perkant tuos baldus, interjero detales, kurias be didelio vargo būtų galima pakeisti kitais – tai dekoro elementai bei pastatomi baldai, taip pat yra galimybė žaisti su apšvietimo šaltiniais, išgaunant kokybišką apšvietimą nenaudojant išskirtinių, brangiai kainuojančių šviestuvų“, – pataria interjero dizainerė.

Dovilės Batutienės kurtas interjeras (Beno Šileikos nuotr.)

Interjero sukūrimo smulkus detalizavimas leidžia susidaryti realų vaizdą

„Bet kurio gero interjero sudedamosios dalys yra funkcija, estetika ir kokybė. Šių žodžių eiliškumą galėtumėme keisti įvairiai, tačiau man asmeniškai visada svarbus funkcinis būsto sprendimas, kuris užtikrina kokybišką kasdieninį gyvenimą supančioje erdvėje. Dažnam klientui pritrūksta kompetencijos, o kartais ir drąsos, pažvelgti į būstą kitomis akimis ir erdves pritaikyti kokybiškam, funkcionaliam gyvenimui. Teisingai funkcionaliai sudėliotas būstas – pati tikriausia prabanga, kurią jau vėliau „aplipdome“ stilistiniais sprendiniais bei pasirinktą sprendinį įgyvendiname parinkdami medžiagas“, – sako interjero dizainerė.

Simono Linkevičiaus nuotr.

D. Batutienė teigia, kad samdydami interjero dizainerį, klientai ne tik užsitikrina optimalų projekto vaizdą, tačiau išvengia daugybės brangiai kainuojančių klaidų, kartu randa sprendinius, kurie būdami ne tokie brangūs, gali išpildyti turimus lūkesčius. „Svarbus momentas, kad interjero dizaineris bendraudamas su rangovais, bei vykdydamas būsto įrengimo autorinę priežiūrą, sutaupo begalę laiko klientams, apsaugo nuo nesibaigiančios rangovų klausimų lavinos“, – patikina pašnekovė.

Pradedant interjero darbus, D. Batutienė visada siūlo klientams susidaryti detalų biudžetą. Detalizavimas, kad ir smulkiausių interjero sudedamųjų dalių, leidžia klientams pamatyti realų vaizdą ir laiku priimti sprendimus dėl savo ketinimų, norų ir apsisprendimų. „Toks namų darbas yra tiesiog būtinas tiems, kurie būstą perka nuomai ar pardavimui tikintis didesnės grąžos, nes įrengimo kaina tiesiogiai įtakoja, atsipirkimo skaičiavimą. Nesudarius detalaus biudžeto, sunku matyti bendrą išleidžiamų pinigų vaizdą, o renkantis tarp siūlomų alternatyvų vis dažniau nulemia grožio aspektas, neįvertinus kainos pabrangimo. Būstą sau įsirengiantys klientai, daug dažniau pasiduoda emocijai, pasirinkdami akiai priimtinesnius sprendinius, nes suvokia, kad su konkrečiu pasirinkimu gyvens ne vienerius metus“, – pastebi interjero dizainerė.

Kodėl verta investuoti į interjero dizainerio paslaugas

Interjero dizainerė pastebi, kad šių dienų nekilnojamo turto pirkėjas vis dažniau apsisprendžia savo namus patikėti specialistams ir tai nesusiję su būsto kaina ar turimu biudžetu: „Atsiranda suvokimas, kad dizainerio įžvalgos ar pilnai sukurtas interjero projektas sukuria kitokios vertės produktą – tiek tiems, kurie tikisi būstą pelningai parduoti ar išnuomoti, tiek tiems, kurie namus įsirengia sau. Juolab, kad gyvenimas yra be galo dinamiškas ir sau įsirengtus namus, jau po keleto metų gali tekti parduoti dėl pasikeitusių šeimos aplinkybių. O kokybiškai, gerai įrengtas būstas visada sulauks didesnio klientų susidomėjimo, greitesnio pardavimo ir net santykinai didesnės kainos“.

D. Batutienė atkreipia dėmesį ir į tai, kad šiandien dažnas klientas, vystytojas, įrenginėdamas būstą pardavimui ar nuomai skiria kur kas daugiau dėmesio ne tik gražiam interjerui, padėsiančiam pelningiau perleisti būstą, bet ir kokybiškam įrengimui, negailima lėšų geram, plika akimi nematomam pagrindui.

Ar verta investuoti į interjero detales ir kokias klaidas įsirenginėdami namus darome dažniausiai

„Jeigu žmogaus aprangoje geri batai ir aksesuarai gali pataisyti bendrą vaizdą, tai kalbant apie interjerą – madingas paveikslas ar įmantrus toršeras nepadės sukurti harmonijos ir bendro estetinio vaizdo, jeigu grindis dengs pigus laminatas, o sienos išklijuotos pienės pūko fototapetu. Interjero detalės turi derėti ir jos nebūtinai turi būti prabangios. Tai turi būti apgalvota, išieškota ir tiems namams tinkama. Neverta pirkti rožinės vazos, kad ir kokia ji graži, bet visiškai nederanti Jūsų namuose“, – pataria N. Jačiunskaitė.

Dažniausiai, pasak pašnekovės, žmonės nenori galvoti apie techninius sprendimus: „Jiems daug smagiau galvoti, kokia bus svetainės sienų spalva, kokios sofos jie norėtų ir pan. Ir tik tada, kai pradeda gyventi, pamato, jog trūksta rozečių, kad visai nepatogus tas mažas praustuvas, nes viskas aplink apsitaško, ar grįžus namo nėra kur padėti rankinės, raktų ir tenka pereiti visą koridorių, kol gali pasodinti vaiką ir numauti jam batus. Žmonės dažnai vedami impulso gražu arba negražu pasirenka tam tikrus daiktus, sumoka daugiau už įmantrią buitinę techniką, bet gyvena neturėdami komforto“.

Trumpalaikei nuomai skirtus būstus verta įrengti įdomiau, ilgalaikei apsimoka rinktis kokybiškesnius daiktus

„Visuomenėje gajus mitas, jog nuomai viskas daroma pačiomis pigiausiomis sąnaudomis, tačiau tai tikrai nėra pats pagrindinis skirtumas, tarp įrenginėjančių būstus sau ir nuomai. Viskas priklauso nuo nuomotojo požiūrio ir nuo nuomojamo būsto paskirties (ilgalaikė, trumpalaikė). Visada reikia įvertinti, jog joks, net ir pats atsakingiausias nuomininkas taip nesaugos būsto, kaip jo savininkas. Nuomojamame būste vyrauja labiau standartizuoti įrengimo sprendimai, tikintis, jog būstas bus tinkamai daugumai – ar tai bus šeima su vaikais, šuniuku ar jauna pora“, – pastebi N> Jačiunskaitė.

Pirmiausia, pasak pašnekovės, reikia įvertinti kaip dažnai norėsis daryti kosmetinį remontą ir ar bus tam laiko. Jeigu nuomojamo būsto šeimininkas taupo savo laiką, jis pasirinks kokybiškesnes, ilgiau tarnaujančias medžiagas ir tokią įrangą, kuri tikėtina nesuges po pirmųjų nuomininkų. „Niekam nesinori perdažinėti sienas, nes pasirodo buvo parinkti netinkami dažai, kurių neįmanoma nuvalyti, ar keisti virtuvės stalviršį, nes pasirodo jis visgi neatsparus drėgmei“, – sako ji.

Jeigu nuoma trumpalaikė interjero ekspertė kviečia apgalvoti, ar tikrai reikia didelės virtuvės, visos įmanomos įrangos, kosmetinio staliuko ir panašiai: „Galbūt kaip tik verta sukurti akį traukiantį stilių, nes trumpam apsistojantis žmogus nori išskirtinės patirties, kitų spalvų. Greičiausiai savo būste retas, kuris statytų išskirtinę vonią ant kojelių ar terasoje įrenginėtų šildomą sukūrinę vonią. Kartais verta sukurti kažką nestandartiško ir suteikti naują patirtį“.

Pasirinkus butą ne pagal savo kišenę, gali tekti ne vienerius metus miegoti ant čiužinio

„Planuoti planuoti ir dar kartą planuoti, ir dar svarbiau to plano laikytis“, – sako Gintaras Pociūnas, Finansų bei investicijų ekspertas, įmonės „M Capital“ bendrasavininkas, paklausus, kaip tinkamai paskirstyti savo lėšas, kad investavus į patį butą, liktų pinigų ir jo apstatymui.

G. Pociūnas pataria visų pirma butą pirkti pagal savo kišenę ir neįdėti visų pinigų tik į jo įsigijimą, o įsivertinti, jog dar kainuos jo įsirengimas: „Labai dažnai pradinė suma, kurią žmonės planavo išleisti būsto įsigijimui išauga pamačius gražesnį ar erdvesnį būstą, taip planuoti pinigai būsto įsirengimui skiriami jo įsigijimui. Tokiu veiksmu žmonės patys, liaudiškai tariant, „išsikasa sau duobę“ ir įsigiję būstą negali jame patogiai gyventi, nes įsirengimui nebeturi pinigų. Miega ant čiužinio, po truputį įsigyja būtinuosius baldus ir buitinę techniką. Įsirengimas iki vadinamojo dantų šepetuko, kuomet viskas pilnai yra baigiama įrengti, išsitęsia iki kelių metų, nes finansiškai vos suduriamas galas su galu“.

Finansų ir investicijų ekspertas sako, kuomet gyveni nuo atlyginimo iki atlyginimo, nebeturi nei pramogų, nei atostogų, nes visi uždirbami pinigai nuolat kišami į įsirengimą, tai tas ilgai planuotas svajonių būsto įsigijimas per visus vargus nebebūna toks jau ir svajonių.

Namų įrengimas gali kainuoti daugiau nei trečdaliu daugiau, nei numatėte iš pradžių

G. Pociūnas sako pastebinti, kad labai dažnai žmonės pervertina savo jėgas planuodami išlaidas interjerui. Tai yra dėl to, jog dažnu atveju ilgą laiką nuomojasi būstą, o kai būstas nėra tavo, investuoti į jį pinigus nesinori. Kokį butą išsinuomojai, dažnu atveju tokiame ir gyveni, ir nesigilini, nekeiti galbūt ne itin patinkančių interjero detalių, baldų, buitinės ar kitos technikos, užuolaidų ar kitų dalykų, nes vis tiek anksčiau ar vėliau kraustysiesi. Taip gyvenant ilgą laiką, atrodo, jog savo būstą įsirengsi irgi pigiai ir jam daug dalykų nereikės.

„Deja, įsigijus savo būstą viskas apsisuka 180 laipsnių. Ko prieš tai žmonėms nereikėjo ir nenorėjo investuoti į nuomojamą būstą, staiga į savą pradeda reikėti. Nesinori nekokybiškos apdailos, pigių baldų ir kitų interjero detalių. Reikėtų įsivertinti, jog kai pereini iš nuomojamo būsto į savo, išlaidos ir poreikiai apstatymui ir įsirengimui ženkliai padidėję, ko žmonės dažnai nesupranta ir neįsivertina. Pradinę numatytą sumą skirtą įsirengimui reikėtų padidinti bent jau 30-40 proc., jeigu norite, jog įsirengimas sukeltų mažiau streso ir vyktų sklandžiai ir laiku“, – atkreipia dėmesį G. Pociūnas.

Apsitarkite su interjero dizaineriu, kas yra reikalingiausia, ir kur galima pataupyti

„Kad nereikėtų stebėtis, kiek viskas kainuoja jau įsirenginėjat, reikėtų iš anksto pasikalbėti ir apsitarti su dizaineriu, susirašyti visus dalykus, kurių tikrai reikės namams, susidėti prioritetus, kas tikrai yra būtina ir reikalingiausia ir kurioms interjero dalims galima išleisti daugiau, o kuriose vietose galima pataupyti“, – pataria finansų ekspertas.

Pasak G. Pociūno, pravartu pasivaikščioti po parduotuves, apsižiūrėti, kokios yra norimų dalykų kainos, nusistatyti rėžius ir stengtis jų laikytis.

Gintaras Pociūnas

„Išleisti visada galima daugiau, lovą galima nusipirkti už kelis šimtus eurų, o galima ir už kelis tūkstančius ir daugiau. Todėl reikėtų iš anksto planuoti savo finansus ir nustatyti atitinkamos išlaidos prioritetus bei kainų rėžius“, – sako pašnekovas.

Pasak G. Pociūno, yra tokių dizainerių, kurie nesiūlo pigiausių variantų, nes patiems gražu ir patinka, kai galima išleisti daugiau pinigų ir tokius užbaigtus projektus po to įsidėti į savo portfolio. „Kita problema, jog interjero dizaineriai labai dažnai siūlo ne kas žmogui būtų pigiau ar aktualiau, ieškant įrengimo variantų, o siūlo tuos tiekėjus ar gamintojus su kuriais dirba ir gali gauti liaudiškai vadinamą „atkatą“. Taigi, planuojat interjerą reikėtų išsiaiškinti, kaip dirba dizaineris ir aiškiai nustatyti kainų rėžius, savo norus ir iš karto sutarti, kad nesiūlytų variantų, kurie išlenda iš galimų kainų rėmų, nes galutinė suma bus visiškai kitokia nei buvo planuota“, – atsakingai rinktis interjero dizainerį pataria G. Pociūnas.

Neapsigaukite išgirdę skambias, kreditus dalijančias, reklamas

„Bankas gali paskolinti pinigų tikrai žemomis palūkanomis imant kreditą ir ne visam namų įsirengimui, bet tik jo apdailai, o ne baldų ar buitinės technikos pirkimui. Apie tai reikėtų kalbėtis su banku iš anksto, kad įsirengimui paskola būtų priskirta prie būsto paskolos“, – atkreipia dėmesį G. Pociūnas.

Finansų ekspertas sako, kad tokiu atveju, jeigu žmogaus ar šeimos pajamos leidžia, tokį kreditą tikrai apsimoka imti, nes jo palūkanos dažnu atveju nesiekia 3 proc. Visais kitais atvejais kredito davėjai pasiūlys vartojamąją paskolą, kurios palūkanos gali siekti net 15-20 proc., tik žinoma, ją kaip nors skambiai pavadins, kaip paskola būsto įsirengimui ar kažkaip panašiai, nors tai bus tiesiog vartojamasis kreditas su gan aukštomis palūkanomis. Pinigus šiuo atveju bus galima išleisti jau kur ir kam tik žmogus nori.

„Skolinantis pinigus įsirengimui reikėtų kreiptis į kuo didesnį kredito įstaigų sąrašą ir nesirinkti iš pirmos pasitaikiusios, kuri siūlo neva mažiausias palūkanas, o realiai jas palyginti su kitais. Reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į mokamas palūkanas, bet ir į sutarties sudarymo kaštus, administravimo ar kitus paslėptus mokesčius ir lyginti ne palūkanų normą o bendrą vartojimo kredito kainos metinę normą (BVKKMN rudiklį). Tai procentinis dydis apimantis visas kliento išlaidas, kurios sumokamos už paimtą vartojimo kreditą. Kuo šis rodiklis yra mažesnis, tuo už vartojimo paskolą sumokėsite mažiau“, – pataria finansų ir investicijų ekspertas.

Dar daugiau turinio apie asmeninių finansų valdymą, taupymą, investavimą, rizikas ir kitas aktualias temas bus galima išgirsti nuotolinėje nemokamoje asmeninių finansų konferencijoje „Mano investicija“. Konferencija vyks lapkričio 23–25 d. tiesiogiai portale „Delfi“. Su pranešėjais ir visa konferencijos programa galima susipažinti

Konferencijos dalyviai galės susidėlioti programą, pagal juos dominančias temas: bus galimybė kiekvieno pranešimo laiką atskirai įsidėti į savo asmeninį kalendorių, o jeigu nespės pamatyti dominančių temų, tai po konferencijos visus vaizdo įrašus ras „Delfi Plius“ platformoje.