Kiek reikėtų investuoti?

Kai kurie jau žino – investuoti galima ir nuo vieno euro. Tiesa, kai kam tai vis dar atrodo menka suma, tačiau tokia pradžia tikrai galėtų būti. Tad klausėme vilniečių, kiek pinigų reikėtų, norint pradėti investuoti?

„Šimto eurų. Gal nuo vieno euro mažokai, bet nuo dviejų jau galima pradėti“, – šyptelėjo vilnietė.

Vienas sutiktas vaikinas pasakojo, kad svarbiausia investuojant vis dėlto yra ne pinigų kiekis.

„Aš manau ne pinigų reikia, o daugiau žinių šiuo klausimu. Kai atsiranda žinios, tada atsiranda ir noras investuoti, o kai žinių nėra, sunku ir pradėti. Mano akimis, užtenka ir to paties euro, po to kitą mėnesį galima investuoti 10 eurų ir taip žingsnis po žingsnio vis lengviau ir lengviau“, – atsakė jis.

Kitas vilnietis pastebėjo, kad apie investavimą viešojoje erdvėje šiuo metu kalbama apsčiai, o tai lemia žmonių susidomėjimą ir vilioja investuoti net ir tuos, kurie apie tai niekada negalvojo.

„Tai turbūt yra gerai, nes lietuviai yra gana konservatyvūs investavimo klausimais“, – svarstė jis.

Dar vienas jaunuolis tikino, kad pradėti galima nuo 100 ar netgi 500 eurų. Tačiau pabrėžė, kad suma priklauso nuo pasirinktos investavimo strategijos – kur ir kuriam laikui investuojama. O štai vaikus auginantis tėtis investuoja jau dabar.

„Realiai nemanau, kad reikia daug pinigų. Galima pradėti investuoti jau nuo 10 eurų. Aš jau dabar investuoju į savo vaikus“, – investavimo sprendimais pasidalijo vyriškis.

Jaunas vilnietis pasakojo, kad pirmai investicijai jis skirtų 50 eurų. Tiesa, prasitarė, kad jau investuoja į investicinius fondus ir kaupia senatvės pensijai.

Ką pataria ekspertai?

Pasak „Swedbank“ Lietuvoje Privačios bankininkystės vadovo Andriaus Šumino, teorija moko, kad investuotojas turėtų skirti bent jau 10 procentų nuo savo gaunamų pajamų. Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad čia nėra esminė investavimo taisyklė. Jo nuomone, galima pradėti ir nuo vieno procento.

„Teoriškai, tai skiri 10 procentų, bet jeigu gali daugiau, priklausomai nuo pajamų, daryk daugiau. Nes viskas susiję su tikslu – kai žinai, kiek tau reikia sukaupti, ivertinęs grąžą pasiskaičiuoji, kiek tau reikia skirti“, – kalbėjo ekonomistas.

Jis laidoje „Investavimo akademija“ pasitelkė ir praktinį jauno žmogaus, norinčio sukaupti milijoną senatvei, pavyzdį. Sakykime, investuojant į S&P 500 indeksą, žadantį 9 procentų metinę grąžą.

„Matematiškai, jeigu tą milijoną norėtum sukaupti per 10 metų, turint 9 proc. metinę grąžą, tavo mėnesinė įmoka turėtų sudaryti apie 5,2 tūkst. eurų. Jeigu tu 30 metų kaupsi, tavo mėnesinė įmoka bus apie 550 eurų. Jeigu kaupsi 40 metų, tavo mėnesinė įmoka bus 210 eurų. Ar didelė, ar maža suma, tai jau čia kiekvienam spręsti. Tai – paprastas pavyzdys, iliustruojantis, kad laiko tarpas yra labai svarbus.

Ir kitas svarbus aspektas – sudėtinės palūkanos, nes mes suprantame, kad pinigai investuoja, vienas iš kito uždirba grąžą. Kai tu investuoji tik 10 metų, įmoka, tavo sukaupto kapitalo, kurį tu pats turi įnešti, yra 60 proc., 40 proc. sudarys investicinė grąža. Jeigu investuosi 40 metų, įmokos sudarys 10 proc., o 90 proc. bus uždirbtas kapitalas“, – aiškino jis.

Andrius Šuminas

Vadinasi, pasak jo, esminis patarimas būtų pradėti investuoti kuo anksčiau ir tai daryti periodiškai. Jis siulė pradėti nuo mažesnių sumų, nes kuo mažiau pinigų prarandama, tuo stipresnis noras domėtis toliau. Bėgant laikui reikėtų nepamiršti ir koreguoti savo investicinį portfelį.

„Skaičiau vieną labai gerą taisyklę, kad kai tu priimi kažkokį investicinį sprendimą, labai gerai yra užsirašyti jį ant lapuko, kodėl aš nusprendžiau į tai investuoti, pavyzdžiui, į įmonę: ji turi augimo potencialą ir t.t. Tu po kažkiek laiko peržiūri, ar tie patys argumentai galioja ir dabar. Jeigu jie negalioja, visiškai prieštarauja, galbūt tų vertybinių popierių tu neturi turėti, nes pirminių argumentų jau neatitinka“, – patarimais dalijosi pašnekovas.

Pats A. Šuminas investicijoms per mėnesį skiria nuo 10 iki 20 procentų savo pajamų.

„Turiu sukaupęs kapitalą iš kurio investuoju karts nuo karto tam tikras sumas. Aš nesu labai aktyvus investuotojas, bet tikrai nebijau investuoti į tam tikras akcijas, suprasdamas rizikas ir galimus nuostolius. Taip pat šalininkas viską taupyti, nes noriu ir dabar džiaugtis gyvenimu, o kad galėčiau juo džiaugtis, reikia ir tam tikras išlaidas patirti“, – aiškino jis.

Investuotojo portretas


Synergy finance“ santykių su klientais vadovė Rena Saribekian investuoja aštuonerius metus. Kas mėnesį investavimui į akcijas ji skiria 30 procentų savo pajamų. Sako, kad visas jos gyvenimas sukasi aplink investavimą. R. Saribekian ne tik dirba investavimo srityje penkerius metus, bet šią veiklą ji pavertė ir savo hobiu – moteris periodiškai atlieka rinkų apžvalgą.

„Iš esmės aš save vadinu ilgalaike, pasyvia investuotoja, kuri turi labai diversifikuotą profilį. Diversifikuoti galima labai įvairiai – galima investuoti į skirtingas akcijas, galima investuoti į indeksus, į aktyviai valdomus fondus“, – laidoje „Investavimo akademija“ patirtimi dalijosi moteris.

Pašnekovė tikino, kad investavimas į akcijas ar investicinius fondus jai atrodo geriausias sprendimo būdas, kai pasirenkamas pasyvus investavimo stilius. Profesionali investuotoja savo pirmąją investiciją nusipirko 2014 metais, paskatinta studijų bendramokslių. Tuomet oficialiai ir prasidėjo jos investavimo kelionė. Pašnekovės teigimu, pirmieji investavimo žingsniai buvo lydimi impulsyvių sprendimų, todėl teko ir nusivlti.

„Aš labai sėkmingai investavau į „Facebook“ akcijas ir per kelis mėnesius investicijos užaugo virš 15 procentų, pasirodė, kad investavimas labai lengvas dalykas, galima uždirbti dar ir daugiau, aišku, ir investavimo apetitas augo. Taip išėjo, kad bendrai pirmas investicinis portfelis per kelis mėnesius turėjo nemažą nuostolį, aš nežinojau ką daryti, plano išėjimo neturėjau, nusprendžiau viską parduoti“, – liūdną patirtį prisiminė ji.

Anot jos, taip nutiko dėl augusio investavimo apetito ir patirties stokos. Ji aiškino, kad tai dažna pradedančiojo investuotojo klaida. Neretai pradedantysis investuotojas neatlieka namų darbų, nepasidomi, neturi žinių ir nudegęs pabėga iš rinkos. Visgi pati R. Saribekian iš investavimo rinkos nepabėgo, o kritiškumas sau privertė peržvelgti klaidas bei susidaryti aiškų planą.

„Pakalbėjau su savo finansų studijų dėstytoju, tada paskambinau į banką, pakalbėjau su patarėjais ir sakyčiau susidėliojo visai kitokia investavimo strategija, kurios šiuo metu ir laikausi po pasitarimo su profesionalais“, – pasakojo investuotoja.

R. Saribekian tikino, kad didėjant pajamoms, didėja ir pinigų suma investicijoms.

Rena Saribekian

„Jūsų investicijų rezultatą nusako ne laikas, kada jūs pradedate investuoti, o laikas, kurį jūs išbūsite rinkoje. Tai iliustruoja ir posakis: „it's not about timing the market, but about time in the market“, – pridūrė ji.

Todėl visus abejojančius, moteris ragina išdrįsti pradėti investuoti. Pasak pašnekovės, pradedantiesiems geriausia savo investicijas nukreipti į fondus. Ji pirminė nepamiršti ir diversifikuoti portfelį, nebijoti rinktis skirtingas turto klases. Labai svarbu, pasak pašnekovės, nuolat atnaujinti žinias ir domėtis, kad investavimo rinkoje nepasimestumėte.

„Investavimas yra toks pat dalykas gyvenime kaip ir sportas, subalansuota mityba ar darbas. Jis reikalauja 2 dalykų: disciplinos ir plano. Mes esame labai emocionalūs ir mums sudėtinga savo gyvenime visose srityse laikytis ir disciplinos, ir plano“, – atkreipė dėmesį ji.