1 taisyklė: žinokite dabartinę situaciją

Nereikėtų tikėtis, kad valstybė ar dar kas nors pilnai pasirūpins mūsų ateitimi. „Taip, dirbdami mes mokame mokesčius ir kaupiame „Sodros“ pensiją, tačiau net ir uždirbant didelį atlyginimą ši pensija turi „lubas“, – sako „INVL Pensija“ vadovė dr. Dalia Kolmatsui. Tik žinodami, kokią sumą esame sukaupę šiai dienai ir kokia pensija mums prognozuojama ateityje, galėsime priimti reikiamus sprendimus.

Paradoksalu, bet daugelis kaupiančiųjų pensijai asmenine situacija pradeda domėtis tik likus simboliniam terminui iki kaupimo pabaigos. Tada, kai turime mažiausiai galimybių be didesnės rizikos papildomai uždirbti. Šiuo atveju laikas – vienas iš svarbiausių faktorių. Kuo anksčiau pradėsite aktyviai dalyvauti pensijų kaupimo procese, tuo daugiau galimybių turėsite sukaupti norimą oriam pragyvenimui pensijoje reikalingą sumą.

2 taisyklė: planuokite ir pasinaudokite papildomomis galimybėmis

Norintiems užsitikrinti pakankamą pragyvenimo lygį pensijoje, finansų specialistai rekomenduoja gauti 80 proc. pajamų, kurias kas mėnesį gaudavote prieš baigdami savo darbo karjerą.

„Tam, kad užsitikrintume tokį pajamų lygį tik „Sodros“ ir antros pakopos pensijos nepakaks – skaičiuojama, kad taip galima tikėtis sukaupti tik 40–50 proc. iki tol gautų pajamų. Kompensuoti šį skirtumą galime pasirinkdami trečią pakopą ir pasinaudodami valstybės skatinimu tai daryti“, – pataria D. Kolmatsui.

Pateikiame keletą skaičiais paremtų pavyzdžių, kai galime uždirbti daugiau lėšų:

1 pavyzdys: valstybės skiriamų paskatų susigrąžinimas ir investavimas

Valstybė, kaupiančius antros ir trečios pakopos pensijų fonduose, skatina papildomai. Trečioje pakopoje kaupiantys gyventojai kasmet gali pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata ir susigrąžinti net iki 300 eurų. Grąžintą sumą galima tiesiog išleisti arba vėl investuoti ir ilgalaikėje perspektyvoje uždirbti solidžią sumą. O kaupiantiems antroje pakopoje maksimaliai, valstybė per metus prideda dar 235 eurų įmokų, kurias taip pat galima investuoti.

2 pavyzdys: papildomos darbdavio įmokos į pensijų fondus

Valstybė taip pat skatina ir darbdavius papildomai prisidėti prie Jūsų pensijos kaupimo. Jei darbdavys nori motyvuoti darbuotoją išmokėdamas jam priedą, pagal įstatymus privalo sumokėti ir visus mokesčius. Jei darbdavys nusprendžia tokią pačią sumą skirti darbuotojo pensijos kaupimui– mokesčiai netaikomi (įmoka negali viršyti 25 proc. darbuotojui apskaičiuotų metinių su darbo santykiais susijusių pajamų). Tokiu būdu darbuotojui į pensijų fondą gali būti pervesta iki 68 proc. didesnė suma.

3 taisyklė: stebėkite pokyčius analizuodami ataskaitas

Pinigai, kaupiami pensijų fonduose, yra jūsų asmeninės lėšos, kurios ateityje, tikėtina, bus vienu iš pagrindinių pragyvenimo šaltinių. Nežinoti, kiek turite santaupų, tas pats kas nežinoti, kiek turite pinigų banko sąskaitoje ar piniginėje.

„INVL savo klientams net 4 kartus per metus pateikia išsamias pensijų kaupimo ataskaitas, apimančias ir einamuosius metus, ir visą kaupimo laikotarpį bendrovėje. Jose galima sužinoti, kiek yra sukaupta pensijų turto ir kiek sumokėta įmokų šiais laikotarpiais, taip pat kiek jums uždirbo pensijų fondų valdymo bendrovė, kokiame fonde kaupiate ir kiek mokesčių sumokėjote už valdymo bendrovės paslaugas“, – sako D. Kolmatsui.

 Dalia Kolmatsui

Norint suprasti fondo strategiją ir įvertinti jos efektyvumą, analizuoti vertėtų ilgesnį laikotarpį – penkerius metus ir daugiau. Jei kyla abejonių dėl efektyvumo, savo fondo veiklos rezultatus galite palyginti su kitų bendrovių valdomais tos pačios kategorijos (rizikingumo) ir laikotarpio fondais. Visų šalyje veikiančių pensijų fondų rezultatai skelbiami Lietuvos banko svetainėje. Žinodami realią situaciją, galėsite laiku priimti reikiamus sprendimus tam, kad kaupimas būtų kuo efektyvesnis.

4 taisyklė: nesielkite impulsyviai

Paprastai, investuojant į pensijų fondus, tikimasi grąžos, kuri ilgalaikiu laikotarpiu pralenktų infliaciją. Tokio rezultato galima tikėtis derinant investicijas į akcijas bei obligacijas, tačiau prisiimant trumpalaikių svyravimų riziką, su kuria finansų rinkos susiduria nuolat. Nors per kritimo periodus akcijų kainos ypač krenta, paprastai, laikui bėgant jos grįžta į buvusį lygį ir auga toliau. Kadangi taupymas pensijų fonduose trunka keliasdešimt metų, tokiose situacijose tereikia turėti kantrybės išlaukti, kol situacija normalizuosis, ir rinkos atsigaus.

Pasak D. Kolmatsui, taupant pensijų fonduose ir siekiant geriausio rezultato, visais finansų rinkų periodais svarbu išlikti ramiems, nedaryti skubotų sprendimų ir pasitikėti investicijų valdymo profesionalais, kurie su rinkos svyravimais susiduria nuolat, o jų uždavinys ir yra išskaidyti rizikas bei pasirinkti investicijas, kurios užtikrintų optimalų rizikos ir investicijų grąžos balansą.

Mokant įmokas į pensijų fondus, kaskart įsigyjama tam tikras kiekis pensijų fondo vienetų. Šių vienetų kaina priklauso nuo atitinkamų akcijų ar obligacijų kainos tuo metu. Todėl, investuojant į savo pensiją periodiškai, akcijų kritimo laikotarpis suteikia ir privalumų – tokiu laikotarpiu, pervedant tas pačias įmokas, fondo vienetų nuperkama daugiau. Rinkoms atsigavus, visų turimų vienetų vertė turėtų kilti iki to paties lygio, tad tų vienetų, kurie buvo pirkti pigiau, vertė augs labiau.

„INVL Asset Management“ valdo aštuonis antros pakopos ir penkis trečios pakopos pensijų fondus. Bendrovė priklauso vienai pirmaujančių turto valdymo grupių Baltijos šalyse „Invalda INVL“. Šios grupės įmonės valdo pensijų ir investicinius fondus, individualius portfelius, privataus kapitalo ir kitas alternatyvias investicijas. Grupės bendrovėms daugiau kaip 250 tūkst. klientų Lietuvoje ir Latvijoje bei tarptautiniai investuotojai patikėjo valdyti daugiau kaip 1,4 mlrd. eurų vertės turto.

Pateikiama informacinio-rinkodarinio pobūdžio informacija negali būti interpretuojama kaip rekomendacija, pasiūlymas ar kvietimas investuoti ir negali būti laikoma jokio sandorio pagrindu. Šiame tekste pateikiami skaičiavimai yra pagrįsti teoriniais modeliais ir tokios prognozės nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis. Kaupiant pensijų fonduose prisiimama investicinė rizika. Investicijos gali būti ir pelningos, ir nuostolingos, Jūs galite negauti finansinės naudos, prarasti dalį investuotos sumos. Investicijų praeities rezultatai negarantuoja ateities rezultatų. Pensijų kaupimo bendrovė negarantuoja pensijų fondų pelningumo. Priimant sprendimą investuoti, reikia įvertinti visas su investavimu susijusias rizikas bei išsamiai susipažinti su pasirinkto fondo strategija, taisyklėmis, atskaitymais (mokesčiais), pagrindinės informacijos investuotojams dokumentu ir kita aktualia informacija, kurią galite rasti www.invl.com arba savo pensijų kaupimo bendrovės interneto puslapyje.

Užsakymo nr.: PT_88718297