Detalią teisinę bei mokestinę informaciją apie įmokas į darbuotojų III pakopos pensijų fondus pateikia Rokas Daugėla, daugiau kaip 13 metų patirtį mokesčių srityje sukaupęs advokatų kontoros COBALT partneris.

Kaupimui III pakopos pensijų fonde su darbdaviu – triguba nauda

1. Neapmokestinamos įmokos. Darbdavio mokamoms įmokoms į darbuotojo pensijų fondą nėra taikomi gyventojo pajamų (GPM) ir darbdavio bei darbuotojo socialinio draudimo mokesčiai. Vienintelė sąlyga, kurios reikia laikytis – kad įmokų suma nebūtų didesnė nei 25 proc. darbuotojui apskaičiuotų su darbo santykiais susijusių pajamų suma per metus.

2. Neapmokestinamos išmokos. Kaip įmokoms, taip ir išmokoms iš pensijų fondo nėra taikomas GPM. Dvi paprastos sąlygos, kurias reikia atitikti: visų pirma, pensijų kaupimo sutartis ne trumpesnė negu 5 metai, antra, atsiimdamas išmokas gyventojas turi būti pensinio amžiaus arba iki jo pensinio amžiaus turi būti likę ne daugiau negu 5 metai. Jeigu lėšas išsiima gyventojas, neatitinkantis šių kriterijų, tuomet visai sumai taikomas 15 arba 20 proc. GPM.

3. Leidžiami atskaitymai. Darbdaviams, kurie moka įmokas į III pakopos pensijų fondų sąskaitas darbuotojų naudai, suteikiama pelno mokesčio lengvata: sumokėtos įmokos priskiriamos leidžiamiems atskaitymams – tai sąnaudos, kurias verslas gali atskaityti iš apmokestinamųjų pajamų.

„Iš tikrųjų, kalbant apie darbdavio ir darbuotojo santykius, nėra kitos tokios plačios ir patrauklios lengvatos tiek suteikiama nauda, tiek panaudojimo galimybėmis. Nepaisant to, kad lengvata galioja jau seniai, kiekvienais metais jos patrauklumas tam tikra prasme didėja. Darbo santykių apmokestinimas nuosekliai auga, tikiu, kad augs ir ateityje, o lengvata pensijų kaupimui kokia buvo, tokia ir yra. Tai didžiulė galimybė, kuria naudojantis galima prisidėti prie darbuotojo kaupimo pensijai, didinti darbuotojų lojalumą ir daryti tai apmokestinimo prasme itin efektyviu būdu”, – lengvatos naudą išskiria Rokas Daugėla.

Pensijos kaupimas negali būti atlyginimo ar premijos išmokėjimo forma

Svarbu laikytis visų įstatyme nustatytų kriterijų ir naudotis lengvata tam, kam ji ir buvo sukurta – skatinti ilgalaikį kaupimą darbuotojų pensijai. Mokesčių administratoriui nustačius piktnaudžiavimą mokestine lengvata, gali atsirasti mokestinės pasekmės, kurios pirmiausia skirtos darbdaviui.

„Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), kaip didžiausią šios lengvatos riziką mato piktnaudžiavimą, siekiant pensijų kaupimo įmokomis pakeisti darbo užmokestį, tiek bazinį, tiek kintamąjį (premijas). Jeigu VMI įžvelgia sisteminį piktnaudžiavimą, kai įmokos keliauja per pensijų fondo sąskaitą į gyventojo sąskaitą, tuomet lengvatos visiškai nebelieka – visos lėšos apmokestinamos GPM bei Sodros įmokomis, kaip apmokestinamos kitos su darbo santykiais susijusios įmokos“, – aiškina mokesčių konsultantas.

Anot eksperto, vertinant galimą piktnaudžiavimą, nagrinėjama aplinkybių visuma, nustatant, ar naudojimosi šia lengvata tikslas yra skatinti darbuotojo kaupimą pensijai – tai yra gerai, ar vis dėlto tikslas yra gauti mokestinę naudą – tai jau yra piktnaudžiavimas lengvata.

„Piktnaudžiavimas, VMI nuomone, gali būti nustatomas tada, kai darbuotojas ir darbdavys prie to prisideda aktyviais veiksmais. Svarbiausia, kad nebūtų prielaidų manyti, jog tai yra reguliari sistema, kurioje darbdavys ir darbuotojas, koordinuodami savo veiksmus, nesąžiningai veikia išvien. Pasirinkimas kaupti pensijai, neturėtų sekti po sprendimo didinti atlyginimą ar skirti premiją, kaip naudingesnė forma šią sumą išmokėti. Pensijos kaupimas negali būti atlyginimo ar premijos išmokėjimo forma“, – esminį kriterijų pabrėžia R. Daugėla.

Lėšos, iš kurių gali būti mokamos darbdavio įmokos:

• Premijoms numatytos lėšos, kurios nėra susietos su pasiektais rezultatais ir kurių darbdavys neprivalo mokėti.
• Darbo užmokesčiui didinti skirtos lėšos, kai susitarimas dėl darbo užmokesčio didinimo dar nėra sudarytas raštu.
• Kitos papildomos įmokos, mokamos šalia darbo užmokesčio.

3 darbdavio veiksmai rizikai valdyti

1. Vieša ir skaidri pensijų kaupimo programa. Tai reiškia viešą motyvacinių priemonių aprašymą vidiniuose įmonės dokumentuose, kad visi darbuotojai žinotų, ką gali rinktis ir kokie šios galimybės kriterijai. Žinoma, kriterijai turėtų būti objektyvūs ir tinkami daugumai darbuotojų: tam tikrą laiką išdirbę įmonėje ar tam tikrų pareigybių darbuotojai, ar kt. Pensijų kaupimo galimybė neturėtų būti taikoma selektyviai, kai darbdavys pasirenka konkrečius darbuotojus.

2. Trišalis bendradarbiavimas. Darbdavio susitarimas su pensijų valdymo įmone dėl bendradarbiavimo ir informavimo apie asmens naudojimąsi pensijų fondo lėšomis. Šis susitarimas, be abejonės, nėra galimas be darbuotojo žinios ir sutikimo. Toks susitarimas padeda valdyti rizikas, nes darbdavys, gavęs informaciją apie lėšų išgryninimo faktą, spręstų, kokių veiksmų imtis: įspėti darbuotoją, stabdyti įmokų mokėjimą ar iš viso nutraukti mokėjimus.

3. Rekomenduojama atskirti kaupimą iš asmeninių lėšų nuo kaupimo darbdavio lėšomis. Kitaip nei II pensijų pakopoje, III pakopoje galime turėti ne vieną sutartį. Kaupdami iš asmeninių lėšų turime daugiau laisvės, galime bet kada, esant poreikiui, pasinaudoti sukauptomis lėšomis, o kaupimas su darbdaviu skirtas ilgalaikiam kaupimui pensijai. Turint atskiras sutartis, atskiriamos rizikos bei tikslai, kuriam kaupiamos lėšos.

Mokesčių konsultantas pastebi, kad VMI nuomone, atsakomybė darbdaviui ir prievolė sumokėti mokestį neturėtų kilti ir tais atvejais, kai darbuotojas darbdavio sumokėtas įmokas ar jų dalį atsiima pasibaigus darbo teisiniams santykiams, jeigu nenustatomos aplinkybės, leidžiančios situaciją vertinti kitaip.

Tai yra reklaminio pobūdžio informacija. Investicijos į pensijų fondus yra susijusios su investicine rizika. Investicijų vertė gali ir kilti, ir kristi, Jūs galite atgauti mažiau nei investavote. Praėjusio laikotarpio rezultatai nėra patikimas būsimų rezultatų rodiklis. Jūs esate atsakingi už savo investavimo sprendimus dėl pensijos kaupimo. Valdymo įmonė negarantuoja investicijų pelningumo. Prieš priimdami sprendimą investuoti, turite susipažinti su taikomais atskaitymais (mokesčiais), fondo taisyklėmis ir kitais dokumentais, kuriuos galite rasti čia, taip pat turite patys ar padedami investicijų konsultantų įvertinti visas su investavimu susijusias rizikas ir susipažinti su pensijų fondo taisyklėmis, kurios yra neatsiejama papildomo savanoriško pensijų kaupimo sutarties dalis.

.

Užsakymo nr.: PT_88520551