R. Mackevičienė sako, kad konferencija „LOGIN“ pasižymi ne tik plačiu temų spektru, bet ir spalvinga, smalsia, kritiška ir atvira auditorija, dažnai padrąsinančia pranešėjus išeiti ir iš savo komforto zonos. Todėl šiais metais didžiąją profesinės karjeros dalį su medijų auditorijų tyrimais dirbusi pranešėja kalbės apie kiekvienam aktualią temą – kaip nepasiklysti tarp skaičių gausos ir išmokti juos prakalbinti?

Pasak „Delfi“ tyrimų ir įžvalgų vadovės, skaičiai mus supa kasdien. Mes tikimės, kad jais remdamiesi sugebėsime sukurti objektyvų pasaulio vaizdą, prieisime prie pagrįstų išvadų ir priimsime teisingus sprendimus.

„Kaip žmogui, dirbančiam su skaičiais, tyrimais ir statistika, man visada apmaudu girdėti, kad jie meluoja. Iš tiesų skaičiais manipuliuoti gali žmonės, tačiau patys savaime skaičiai niekada nemeluoja, tiesiog kartais nemokame tinkamai jų perskaityti. Todėl savo pranešime kalbėsiu apie tai, į ką derėtų atkreipti dėmesį ir ko reikėtų nepamiršti, norint sugebėti interpretuoti skaičius ir neapsigauti“, – teigia viena iš „LOGIN“ pranešėjų.

Jos teigimu, darbas su skaičiais neatsiejamas nuo daugelio šiandienos profesijų, su kaip niekada daug statistinės informacijos susidūrėme ir COVID-19 pandemijos metu, o prasidėjus karui Ukrainoje kasdien girdime apie šiai šaliai skiriamą gausią piniginę paramą. Tačiau pašnekovė sako, jog taip buvo ne visada.

„Anksčiau žmonėms didelių skaičių neprireikdavo – užtekdavo suskaičiuoti gentainius ar bizonus. Evoliucinės psichologijos atstovai taip pat tvirtina, kad evoliuciškai žmogaus smegenys yra imlesnės juslinei ir vizualinei informacijai nei skaičiams. Tai reiškia, kad pagal savo prigimtį labiau esame humanitarai nei tiksliukai, tačiau tokiais tapti mus skatina besivystantis šiuolaikinis pasaulis. Skaičių išvengti negalime, todėl, nors tam prireikia pastangų, turime išmokti su jais tvarkytis“, – dėsto „Delfi“ tyrimų ir įžvalgų vadovė.

Ji pastebi, kad šiandien prieš mūsų akis mirguliuoja skaičiai, kurių supratimas išeina už mūsų patyriminio pažinimo ribų. Turbūt paprastai galime įsivaizduoti penkių asmenų grupelę, kiek sunkiau susidarome įspūdį, kaip atrodo vienoje vietoje susibūrę 100 žmonių. Tačiau kaip nesusipainioti, kai kalbame apie milijonus ar milijardus?

R. Mackevičienė sako, kad kartais šie skirtumai nustebina ir ją pačią. Tačiau pašnekovė patikina, kad nors atrasti prasmę tarp didelio kiekio skaičių ir padaryti pagrįstas išvadas nėra paprastas darbas, tačiau ir ne beviltiškas.

„Kartais lengvai žarstomės milijonais ir milijardais, gerai nesuprasdami šių skaičių skirtumo. Pavyzdžiui, ar Lietuvos skola siekia milijonus, milijardus, o gal net trilijonus? Norint geriau suprasti, ką sako šie skaičiai, naudinga pasitelkti tam tikras technikas. Pavyzdžiui, nors skiriasi tik trimis nuliais, milijoną minučių galima paversti į 11 dienų, o milijardą – net į 32 metus.

Taip pat omenyje svarbu turėti kontekstą. Pavyzdžiui, milijonas Lietuvos, Kipro ar JAV biudžete reiškia skirtingus dalykus. Be to, kartais tiesmukai suprantame ir sociologinius duomenis. Žinome, kad egzistuoja paklaida, tačiau nepagalvojame, ką ji iš tiesų reiškia. Todėl konferencijos „LOGIN“ metu pasidalinsiu ne viena gudrybe, padėsiančia geriau perprasti skaičius“, – mintimis dalijasi R. Mackevičienė.

Birželio 2 d. 11. val. R. Mackevičienė savo įžvalgomis bei naudingais patarimais dalinsis ir su „LOGIN“ konferencijos dalyviais. Birželio 2–3 d. vyksianti jau 16–oji „LOGIN“ konferencija taps technologijų, inovacijų ir progreso centru. Dalyvių lauks daugiau nei 150 vizionierių, tarp kurių išskirtiniai ir įkvepiantys pranešėjai iš viso pasaulio. Šiemet renginyje pasirodys „Shift4“ vadovas Jared Isaacman, „Netflix“ dokumentinio filmo „The Tinder Swindler“ herojė Pernilla Sjoholm bei daugelis kitų pranešėjų, kurie dalinsis savo patirtimis ir žiniomis.

Daugiau informacijos apie konferenciją ČIA. Bilietus galite įsigyti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją