Patricija, kokią realią naudą duoda el. vedlys arba el. mentorystė verslo kūrimo pradžioje? Kiek tai yra patikima ir tikslu?

Inovacijų agentūros sukurti įvairūs elektroniniai įrankiai, pirmiausia, padeda verslininkams sutaupyti laiko. Pavyzdžiui, elektroniniai vedliai greitai ir paprastai pradedančiajam verslininkui suteikia jo veiklai aktualiausią informaciją apie reikalingus leidimus ir licencijas, todėl verslininkui nebereikia ilgai naršyti internete, skambinti ar varstyti skirtingų institucijų durų. Per pora minučių užpildžius elektroninio vedlio klausimyną, verslininkas gauna informaciją apie jo veiklai keliamus reikalavimus, pavyzdžiui, sužino, jog turi gauti muzikos naudojimo licenciją, leidimą prekiauti viešoje vietoje, gauti sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą ar kaip pasirinkus konkrečią verslo formą, įsteigti verslą. Šie elektroniniai vedliai ypač aktualūs pradedantiesiems verslininkams, kurių vykdomą veiklą reglamentuoja įvairūs teisės aktai, yra gausu taisyklių ar numatytų standartų.

Ypač patogu, jog šiuos el. vedlius bei kitus el. įrankius, kaip, pavyzdžiui, verslui skirtos el. skaičiuoklės, verslininkai gali rasti vienoje vietoje – „Verslininko kortelės” platformoje. Šioje platformoje prieinamos populiariausios verslo el. paslaugos, taip pat galima užsakyti įvairias el. paslaugas išorinėse sistemose (kaip Registrų centras, „Sodra“, VMĮ ar kitur) bei atnaujinti užsakytų paslaugų duomenis. Ši platforma verslininkams gerokai palengvina ir supaprastina verslo administravimo procedūras.

Taip yra ir su verslo mentorystės el. platforma – ši platforma verslininkams leidžia greitai ir patogiai rasti bei individualiai konsultuotis su daugiau nei šimtu verslo mentorių, skirtingų sričių profesionalų. Prireikus pagalbos ar patarimo – tereikia prisijungti prie platformos ir radus reikiamą mentorių su juo susisiekti. O mentorių pagalba pradėjus kurti verslą yra gyvybiškai svarbi: tai etapas, kuomet verslininkui ne tik trūksta žinių, patirties, bet ir palaikymo, pasitikėjimo savo sprendimais – šias problemas padeda išspręsti mentorius.

Taigi, dabar norintiems kurti ar pradėjusiems verslą yra kur kas paprasčiau, tik reikia pasinaudoti visomis suteikiamomis galimybėmis.

Kokiais dar įrankiais gali pasinaudoti verslininkai?

Inovacijų agentūra turi pluoštą el. įrankių skirtų verslininkams: kaip verslo problemas ir galimybes galintis identifikuoti verslo diagnostikos įrankis, interaktyvi e. mokymosi platforma „Verslo e. gidas”, el. skaičiuoklės, kurios gali įvertinti planuojamo kurti verslo perspektyvas, galimus rezultatus ar apskaičiuoti verslo vertę. Socialinius verslininkus taip pat kviečiame mokytis internetu – naudotis jiems skirta interaktyvia mokymų platforma. Beje, ne tik pradedančiuosius, bet ir paaugusius verslus kviečiame naudotis „Verslininko kortelė” platformos, kurioje gali matyti personalizuotą savo verslo informaciją, privalumais. O verslininkai, kurie jau vykdo ar planuoja vykdyti eksportą, gali elektroniniu būdu atlikti eksporto potencialo diagnostiką, Eksporto gide sužinoti pagrindinę informaciją apie 32 pasaulio rinkas ar išnaudoti eksportuotojų duomenų bazės „B2Lithuania” bei kontaktų paieškos „Orbis” platformos galimybes.

Su kokiais iššūkiais ir problemomis dažniausiai susiduria besikuriantis verslas, kokios pagalbos ieško?

Pastebime, jog didelė dalis būsimų ir pradedančiųjų verslininkų kaip didžiausią iššūkį įvardina prieigos prie finansavimo trūkumą, ypač verslo pradžioje. Verslininkams ne visada aišku, kokiais finansavimo šaltiniais ir kaip galėtų pasinaudoti. Kitas vienas pagrindinių iššūkių yra verslo kompetencijų stoka – jei kurti verslą noro nestinga, vis dar trūksta žinių ir įgūdžių jam vystyti. Verslininkai, prisijungdami prie įvairių mūsų programų, taip pat ieško ir palaikymo, būdo pasitikrinti savo sprendimus bei idėjas – tai ypatingai svarbu pradedantiesiems verslininkams.

Ar šiandieninis jau susikūręs verslas pakankamai naudojasi el. įrankiais? Kokiais dažniausiai?

Verslui atsakymai reikalingi čia ir dabar, todėl nenuostabu, jog elektroniniai vedliai, kurie per kelias minutes gali pateikti verslui reikalingus atsakymus yra išties populiarūs – šiuos įrankius pristatėme praėjusių metų antroje pusėje ir jie jau buvo panaudoti daugiau nei penkis tūkstančius kartų. Verslo plano finansinė skaičiuoklė, kuri leidžia įvertinti planuojamo kurti verslo perspektyvas ir galimus rezultatus, taip pat sulaukė populiarumo verslininkų tarpe – jau buvo panaudota per pusantro tūkstančio kartų. Be to, verslininkai aktyviai mokosi ir „Verslo e. gidas” platformoje, kasdien prisijungia prie verslo e. mentorystės platformos, konsultuojasi su profesionalais.

Kokiais iš esmės el. įrankiais naudingiausia naudotis verslams norint ne išlikti, o būti priekyje konkurentų?

Greičiausiai, verslo ir eksporto diagnostikos įrankiais bei verslo mentorystės teikiamomis galimybėmis. Verslo diagnostikos įrankis gali patikrinti verslo sveikatą – padėti identifikuoti įmonės silpnybes, grėsmes, stiprybes ir galimybes bei sritis, kurioms reikia skirti daugiau dėmesio, pateikti rekomendacijas. Taip pat ir eksporto diagnostikos įrankis padeda įsivertinti įmonės pajėgumus pradėti eksportą pasirinktose rinkose. Diagnostiniai įrankiai suteikia galimybę gauti individualius patarimus verslo augimui ir plėtrai per labai trumpą laiką. Tuo tarpu verslo mentoriai gali suteikti individualią pagalbą ir padėti rasti naujų būdų augti. Turime daug sėkmės istorijų, kuomet verslininkai džiaugėsi, jog mentoriai, pažvelgę į jų verslus iš šalies, padėjo susidėlioti visus taškus ant „i”, galutinai išsigryninti savo veiklą. Verslininkai, padedami mentorių ne tik keliskart padidina pardavimų apimtis, apyvartą, bet turime atveju, kuomet mentorystės dalyvis programos metu sukūrė produktų liniją ar atgaivino verslą, kurį jau ketino nutraukti, kaip nesėkmingą.

Kokios „gyvos” programos aktualiausios verslui šiandien ir kurios, kaip prognozuojate bus paklausios rytoj?

Verslo mentorystės programa, kuri kasmet vyksta gyvai bendradarbystės centruose „Spiečius”, sulaukia didelio regionų verslininkų dėmesio. Tai išties unikali proga į savo verslą pažvelgti iš šalies, iš naujo ir gauti visapusišką, individualizuotą profesionalo pagalbą. Taip pat didelio dėmesio sulaukia ir verslo akceleravimo, e. komercijos programos – jose verslininkai gauna esmines verslo vystymo žinias, atranda praktinius įrankius. Pernai pirmąjį kartą startavo vyresniems nei 50 m. asmenims skirta verslumo programa „Startuok nuo susidomėjimo, 50+” – sulaukėme didesnio nei patys tikėjomės, todėl šiemet programą organizuosime didesniu mastu.

Daugiau apie galimybes verslui LOGIN konferencijoje jau šiandien ir rytoj LOGIN konferencijoje. Visa informacija ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją