Patraukė ne pinigai, o ambicija

Liudas Zakarevičius „Philip Morris Baltic“ išorinių reikalų vadovas Baltijos šalims, iki prisijungimo prie šios įmonės dešimtmetį atidavė valstybės tarnybai – visus tuos metus L. Zakarevičius dirbo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju. Po dviejų iš eilės kadencijų pagal LR Konstituciją, prezidentas trečiosios kadencijos eiti negali, taigi L. Zakarevičius ėmė ieškoti kitos veiklos:

„Buvo saugių pasiūlymų, įdomių pasiūlymų, pelningų, ir buvo pasiūlymas iš „Philip Morris“, – savo karjeros pokyčius pasakoja L. Zakarevičius ir pripažįsta, kad pasirinkimą dirbti būtent šioje įmonėje lėmė ne pinigai ar karjeros galimybės, o ambicija – kurti ateitį be tabako dūmų.

„Pagalvojau, kad jei tas tikslas nėra deklaratyvus ir jei jis yra tikras, ir jei mano dukros, kurioms dabar yra penkeri su puse, galės augti aplinkoje, kurioje nebus cigarečių, aš turiu eiti va bank. Kita vertus, tuo pačiu galvojau, kad jeigu tai yra deklaratyvus tikslas (natūralu, į korporacijas mes visi dažnai žiūrime pakankamai skeptiškai, ciniškai ir rezervuotai) – sau buvau davęs pusės metų periodą ir sau pasakiau, kad jei pamatysiu, kad kompanija man meluoja, sako ir deklaruoja viena, bet daro kita – aš išeisiu. Kur – bala nematė, bet išeisiu“.

Svarbu įvertinti pokyčių potencialą

Įmonė, kuriai šiandien atstovauja L. Zakarevičius, kaip sako pranešėjas, laikosi ant trijų kolonų, kurių viena svarbiausių – esamo status quo griovimas. „Tai atrodė kontrproduktyvus požiūris: kam keisti įsigalėjusį status quo, koks tikslas rauti biznį iš pašaknų, jeigu tu ir taip gali iš jo pelnytis daug daug metų? Tačiau istorijoje yra apstu pavyzdžių, kad disruption [angl. griovimas, žlugimas] nėra blogas dalykas“, – pasakoja LOGIN pranešėjas ir kaip pavyzdį pateikia puikiai žinomą Netflix platformą: šių metų rugsėjo 23 d. Netflix išsiųs paskutinį DVD savo prenumeratoriui, nors platformos verslas prasidėjo būtent nuo to.

Liudas Zakarevičius

Pranešėjas pateikia ir gramofono pavyzdį: „Tiek gramofonas, tiek telefonas šia prasme yra susiję. Kodėl? Todėl, kad 19 amžiuje ilgą laiką Morzės telegrafas buvo tai, kas efektyviausiai ir geriausiai perduodavo naujienas. Tai atėjo po to, kai per dvejus metus buvo sukurti du išradimai. Visų pirma, Aleksandras Grahamas Belas sukūrė telefoną. Telefono paskirtis tuo metu buvo ne skambinti kolegoms, draugams, žmonoms, vyrams ir kitiems, o klausytis operų iš Operos ir baleto teatro. Anksčiau ar vėliau tai turėjo baigtis ir tas pats Belas suprato, kad tą telefoną galima panaudoti visiškai kitoms reikmėms. <...>

Tomas Edisonas išrado gramofoną, jo paskirtis buvo įrašyti oro virpersius į vaško plokšteles. Buvo įsivaizduojama, kad tos vaško plokštelės, oro virpesiai tekstine forma galėjo keliauti žmonėms kaip žinučių perdavėjai. Bet kiek vėliau tai tapo muzikos instrumentu, patefonu, be kurio turbūt kiekvienas melomanas neįsivaizduoja savo gyvenimo. Šiuo atveju tai rodo, kad pokyčius reikia ne tik sekti, bet ir įvertinti jų potencialą.“

Dangoraižių ir liftų radimosi istorija

Antroji kolona, ant kurios laikosi L. Zakarevičiaus atstovaujama bendrovė – mokslas: „Vienas iš gerųjų pavyzdžių – antrinės fermentacijos sukuriami burbuliukai. Jie ilgą laiką buvo didžiulė problema Prancūzijos vyndariams, dėl to, kad sprogdindavo butelius, o storų butelių jie niekaip nesugebėdavo padaryti. Į pagalbą čia atėjo anglai ir jų stiklo gamybos krosnys buvo kūrenamos ne medžio kaip Prancūzijoje, o akmens anglimi <...> Su kaitresne krosnimi, pasirodo, galima išgauti storesnį stiklą, kuris atlaikė šampano spaudimą. Tai buvo nuostabu.“

Dar vienas pavyzdys, kalbant apie mokslą – 19 amžiaus JAV, kur tuo metu buvo sudėtinga statyti papildomus pastatus. Žemės sklypai buvo brangūs, jų trūko, taigi NT vystytojams buvo pasiūlyta ne galvoti apie plėtrą žeme, bet apie kilimą į viršų. Dangoraižių technologijos jau buvo atsiradusios, tačiau vis dar neišnaudojamos efektyviai, o pradėjus dangoraižių statybą didžiausias klausimas NT vystytojams buvo, kaip nusipirkus butą tarkime 25 aukšte į jį pakilti.

„Garo varikliai arba liftai, hidrauliniai buvo išrasti, tačiau jie nebuvo saugūs iki 1854 m., kai ponas Odisas sugalvojo ir išrado liftą su automatiniais stabdžiais. Prasidėjo kiti išradimai – automatinės durys, elektrinis variklis, šachta ir t.t. Ir štai po metų buvo pastatytas pirmas oficialus, rimtas, tikras dangoraižis su savo pilniausiu funkcionalumu“.

Kolektyvas svarbu, bet darbas niekada netaps šeima

Galiausiai, trečioji kolona, ant kurios pastatyta įmonė, anot. L. Zakarevičiaus – žmonės. Įmonė ne kartą pelnė geriausio darbdavio apdovanojimą: „Tai yra nuolatinis geriausių HR [žmogiškųjų išteklių, aut. past.] praktikų diegimas. Net jei tos praktikos yra įdiegtos kaip pas mus, nes mes jau daug metų turime TOP employer sertifikatą – visada judame pirmyn, visuomet esame nepatenkinti esamu status quo ir tobuliname net tas sritis žmonių kontekste, kurios ir taip atrodo tobulos. Aukščiausi veiklos standartai ir darbuotojų standartai yra mūsų pagrindinis vektorius“, – pasakoja LOGIN pranešėjas.

L. Zakarevičiaus manymu, dažnai korporacijose girdimas terminas „mes esame viena šeima“ yra ydingas: „Darbas niekada nebus šeima, lygiai kaip šeima niekada nebus darbu. Mes tikrai nenorime ieškoti mamos, tėčio, sesės, brolio ar močiutės mūsų kontekste. Mūsų pagrindinis tikslas – sukurti TOP komandą“. Šiuo metu įmonė koncentruojasi į tėvų bei motinų kuo lengvesnį sugrįžimą į darbą po vaiko auginimo atostogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją