Šiais klausimais pagalbos ranką tiesia projektas – EDIH Vilnius, įkurtas tam, kad padėtų verslam skaitmenizuotis, patartų, nuo ko pradėti ir kuria linkme žengti. Saulėtekio technologijų parko direktorė Laima Balčiūnė paaiškino, kodėl tai – itin svarbu Lietuvai, ypač mažiems bei vidutiniams verslams.

Kas yra EDIH Vilnius ir kodėl šis projektas reikalingas?

– EDIH Vilnius (lietuviškai ESIC – Europos skaitmeninių inovacijų centras) – tai vieno langelio principu veikiantis skaitmenizavimo centras, padedantis įmonėms ir viešojo sektoriaus organizacijoms reaguoti į skaitmeninius iššūkius ir juos sprendžiant tapti konkurencingesnėmis.

Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso 2021 m. duomenimis, 54% mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių skaitmeninis intensyvumas yra bent bazinio lygmens, o Europos Sąjungos vidurkis siekia 60%. Viena to priežasčių – skaitmeninių įgūdžių ir žinių trūkumas, kurį lemia tai, jog nedaug organizacijų suvokia skaitmeninimo naudą. 2020 metais Lietuvoje tik 11% įmonių surengė mokymus savo darbuotojų informacinių ir ryšių technologijų įgūdžių tobulinimui, kai tuo tarpu ES vidurkis yra 24%.

Antroji priežastis yra kvalifikuotų ir specializuotų skaitmeninimo paslaugų trūkumas bei prastas jų žinomumas. Trečia, pastebime, jog vyrauja nuostata, kad skaitmeninimas yra sudėtingas ir įmonei brangus procesas. Šiems iššūkiams spręsti yra suburtas EDIH Vilnius konsorciumas. Tokių centrų, kaip šis, Europoje šiuo metu yra 151.

Kaip projekto tikslų įgyvendinimas atrodo praktiškai (nuo ko pradedama, priimamas sprendimas, kas vykdo pokyčius)?

– Projekto tikslų įgyvendinimas prasideda nuo skaitmenizacijos poreikio užklausos. Ją galima pateikti internetinėje svetainėje www.edih.lt. Tuomet su organizacijomis susisiekiama ir pasiūloma atlikti skaitmeninės brandos vertinimą. Jis yra atliekamas pagal Europos komisijos parengtą skaitmeninės brandos vertinimo metodiką (tiek verslui, tiek viešajam sektoriui), naudojamą visų EDIH klientų brandos lygio nustatymui prieš paslaugų teikimą. Šis vertinimas yra atliekamas dar du kartus siekiant įvertinti pokytį po suteiktų paslaugų. Atsižvelgiant į skaitmeninės brandos vertinimo rezultatus ir kliento poreikius yra parenkamos reikalingos paslaugos. Išrinkus konkrečią paslaugą, ją suteikia atitinkamas konsorciumo partneris. Atsiradus kitam poreikiui, yra teikiama kita paslauga ir panašiai.

Kokią reikšmę Lietuvos plėtrai ir šalies vardo garsinimui turi tokie projektai?

– Smulkus ir vidutinis verslas sudaro didžiąją dalį Lietuvos įmonių. Būtent joms gresia tapti ketvirtosios pramonės revoliucijos aukomis. Daugeliui smulkaus ir vidutinio verslo įmonių gali būti sudėtinga suprasti, į kurias technologijas investuoti ir kaip užsitikrinti finansavimą skaitmeninei transformacijai, todėl šis projektas prisideda prie grėsmės mažinimo.

Šis projektas nesikoncentruoja tik į pagalbą vietiniams klientams. Konsorciumas skatina ir tarptautinį bendradarbiavimą su kitų šalių EDIH nariais. Tai yra puiki galimybė demonstruoti ir plėsti žinias, patirtį bei sėkmingais pavyzdžiais stiprinti Lietuvos inovacijų ekosistemos lygį.

Kodėl norint skaitmenizuoti įmones bei organizacijas būtina suvienyti jėgas skirtingiems sektoriams?

– Skaitmenizacijos sąvoka yra plati ir turi daug kintamųjų, dėl to vienai organizacijai padengti visą šią sritį yra sudėtinga. Siekiant efektyvaus rezultato, skirtingoms organizacijoms reikia individualiai pritaikytų sprendimų. EDIH Vilnius apjungia įvairių profesionalų pajėgas ir identifikuoja stipriąsias kliento puses, kas padeda organizacijoms toliau į jas koncentruotis ir kokybiškai naudoti turimus resursus, taip išlaikant konkurencinį pranašumą.

Kokias nemokamas galimybes šiuo metu turi Lietuvos verslai bei organizacijos, pavyzdžiui, rengti hakatonus, konferencijas bei diskusijas skaitmenizavimo klausimais?

– Dalyvavimas EDIH Vilnius projekte įmonėms suteikia praktinės naudos. Pavyzdžiui, organizacijos keliami iššūkiai gali atsidurti hakatone, kurio dalyviai sukuria daugybę idėjų ir sprendimo būdų. Dar darbuotojai gali dalyvauti atviruose mokymuose/seminaruose, kurie padeda gilinti jų kompetencijas skaitmenizacijos srityse, taip prisidedant prie įmonės tobulėjimo. Taip pat klientai tiesiogiai gauna informaciją apie jų poreikiams tenkinti tinkamas finansavimo ar partnerystės galimybes.

Kaip manote, ar įmonės skaitmenizavimui svarbus tik finansinis aspektas, o gal daug naudos duoda ir skirtingų specialistų įžvalgos, greitesni išmanūs sprendimai?

– Žinoma, finansinės lengvatos yra puikus privalumas, tačiau viena didžiausių EDIH Vilnius naudų klientams yra ekspertinės įžvalgos ir rekomendacijos. Rekomendacijos yra tarsi padrąsinimai įmonėms pradėti/tęsti skaitmenizacijos kelionę, turint ne tik kryptį, bet ir patikimą partnerį, kuris šios kelionės metu padės įveikti įvairias kliūtis.

Kokias sąlygas turi atitikti pretendentai, kreipdamiesi pagalbos į EDIH konsorciumą, o gal tokių nėra?

– EDIH Vilnius paslaugos yra nemokamos ir yra teikiamos smulkioms bei vidutinėms įmonėms, kurios yra įsikūrusios Vilniaus regione ir šiuo metu nepatiria finansinių sunkumų (vertinama pagal įmonių finansinių ataskaitų duomenis) bei viešojo sektoriaus organizacijoms. Šiomis paslaugomis gali pasinaudoti ir didelės įmonės, tačiau jos turi sumokėti pilną paslaugos kainą.

Kokią valstybės paramą skaitmenizavimui šiuo metu gali gauti verslas?

– Saulėtekio technologijų parke nuolat renkame informaciją apie paskelbtas finansavimo priemones skaitmenizavimo technologijų kūrimui ir diegimui. Šia informacija kartą per mėnesį pasidalijame savo Skaitmeninio inovacijų centro naujienlaiškyje. Šio mėnesio naujienlaiškyje nurodėme 17 šiuo metu aktyvių priemonių, o didžiausia finansavimo priemonių santalka – Europos Sąjungos tarptautinėse programose. Lietuvoje Inovacijų agentūra planuoja netrukus skelbti kvietimą „Finansinės paskatos startuoliams ir atžalinėms įmonėms kurti DI, blokų grandinės technologijų, robotikos procesų automatizavimo produktus ir sprendimus“. Numatyta, kad įmonės galėtų tikėtis gauti iki 102 tūkst. eurų paramos.

Dar vienas kvietimas yra skirtas „Didinti susisiekimo sistemos kuriamą vertę ir infrastruktūros panaudojimo efektyvumą“. Kvietimas finansuos skaitmeninių technologinių sprendimų, kuriems įgyvendinti būtinas 5G ryšys, kūrimą, testavimą ir vystymą. Paramos suma vienam projektui siekia nuo 200 tūkst. iki 3 mln. eurų. Paraiškos priimamos iki 2023 m. gegužės mėn. 31 d.

EDIH Vilnius projekte valstybės parama yra teikiama konsultacijų forma. Tai – puiki galimybė gauti paslaugas, už kurias nereikia mokėti „realių“ pinigų.

Kiek užtrunka mažos, vidutinės ir didelės įmonės skaitmenizavimas, bei kada tikėtini pirmieji rezultatai?

– Iš patirties galiu pasakyti, kad pirmieji rezultatai gali būti matomi praėjus jau 5-6 mėnesiams nuo bendradarbiavimo pradžios. Skaitmeninės technologijos įdiegimas yra kompleksinis projektas, apimantis ne tik pačios technologijos įsisavinimą, bet dažnai ir jau anksčiau susiformavusių vidinių taisyklių (pvz. vidinių operacijų) keitimą/koregavimą. Norint pamatyti, kokį pokytį atneša įdiegta skaitmeninė technologija, reikia atnaujinti taisykles ir jas taikyti kasdien. Tai ne visada yra lengva darbuotojams, įpratusiems dirbti nusistovėjusia tvarka. Tačiau šie pokyčiai yra svarbūs ne tik įmonei – ilgainiui tai prisideda prie pačių darbuotojų gerovės, darbo kokybės ir patogumo.