Kodėl įvairovės praktikos įmonėse neretai žlunga?

Pastaruoju metu vis dažniau girdime sąvoką įvairovė, tačiau J. Matisonė pabrėžia, kad praktikoje skirtingumą priimti nėra taip lengva. Neretais atvejais organizacijose šios praktikos sulaukia priešiško požiūrio dėl pokyčių baimės ar išankstinio nusistatymo.

„Visi mes esame skirtingi šiandien, buvome vakar ir būsime skirtingi rytoj. Skiriamės fiziškai ir psichologiškai, taip pat turime skirtingą išsilavinimą, skirtingas patirtis, įsitikinimus, norus. Kalbant apie asmeninį žmogaus gyvenimą – kiekvieno individualumą mes priimame nekvestionuodami, tačiau darbovietėje šis dalykas dažnai sulaukia ir priešiškumo. Skirtumai nėra taip lengvai priimami dėl pokyčių baimės, išankstinio nusistatymo, ar nesupratimo, kokią didelę vertę tai gali atnešti įmonei“, – teigia J. Matisonė.

Jos teigimu, verslas, įgyvendinantis įvairovės iniciatyvas, prieš tai tinkamai neparuošęs organizacijos narių, dažniau susiduria su didesne rizika, jog tokia kultūra neprigis.

„Tam, kad įvairovė įmonėje būtų tinkamai priimta ir vertinama, o iš to būtų gaunamas maksimalus rezultatas, yra būtina, kad žmonės atvirai priimtų kitą nuomonę, mąstyseną, būtų atviri ne visai įprastoms praktikoms. Dažniausiai toks pasipriešinimas yra iššauktas baimės, todėl svarbu kalbėtis su tais, kurie turi skeptišką požiūrį ir išsiaiškinti to priežastis, vėliau – jas spręsti“, – sako „Neste Lietuva“ vadovė.

Kuo įvairovė yra naudinga verslui?

Anot jos, įvairovė darbovietėje yra naudinga tiek verslui, tiek klientams, tiek jos darbuotojams: bendrovė, kurią sudaro darbuotojai, turintys skirtingas patirtis, mintis ir nuomones, geba priimti kur kas kūrybiškesnius ir inovatyvesnius sprendimus.

„Organizacijoje, kurią atstovauju, ši darbuotojų įtraukties ir integracijos kultūra puoselėjama metai iš metų. Tai yra užkoduota mūsų DNR. Ir, tikriausiai, viena iš mūsų sėkmės formulių. Patirtis rodo, kad tokia praktika yra naudinga ir pačiai organizacijai – jos darbuotojų kaita yra žema, įsitraukimas – aukštas, o motyvacija – aukšta dėl jaučiamo visokeriopo rūpesčio ir asmeninio indėlio, siekiant įmonės tikslų“, – sako J. Matisonė.

Pasak jos, darbo aplinka, kurioje yra reprezentuojamos visos darbuotojų grupės, pasižymi didesniu darbuotojų įsitraukimu, kuris taip pat yra itin svarbus kalbant apie įmonės sėkmę.

„Tokios įmonės darbuotojai jaučiasi turintys daugiau galios, jie turi galimybę mokytis, tobulinti profesinius ir asmeninius savo įgūdžius – puoselėjama kultūra, kurioje kiekvienam gali pasisekti. Komandose, kurias sudaro skirtingi nariai, yra daugiau lankstumo, efektyviau priimami sprendimai. Tai prisideda prie konkurencingesnių įmonės rezultatų“, – pabrėžia J. Matisonė.

„Neste Lietuva“ valdo didžiausią automatinių degalų tinklą Lietuvoje, kurį sudaro 83 degalinės. Bendrovė atstovauja Suomijos korporaciją „Neste“, kuri daugiau nei dešimtmetį kuria sprendimus, prisidedančius prie kovos su klimato kaita ir spartinančius perėjimą prie žiedinės ekonomikos: tvarų aviacinį kurą, dyzeliną iš atsinaujinančių žaliavų bei kitus tvarius produktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją