Penktą kartą Lietuvoje įvykusi nemokama stipriausių IT darbdavių mugė sutraukė kelis tūkstančius lankytojų ir 35 įmones. Besidomintys galimybėmis persikvalifikuoti ir karjera IT srityje kovo pabaigoje akis į akį susitiko su didžiausiais sektoriaus darbdaviais, klausėsi tech entuziasto, antreprenerio ir verslo angelo dr. Vlado Lašo įžvalgų bei kitų pranešimų aktualiomis temomis per pranešimų sesiją, išbandė jėgas pirmą kartą vykusiose „HR kovose“ ir plėtė žinias IT dirbtuvėse.

„Džiaugiamės, kad mugė tapo vienu laukiamiausių renginių tiek tarp bendrovių, tiek tarp žmonių, kurie nori susipažinti su IT karjeros galimybėmis, ieško informacijos, kaip sėkmingai persikvalifikuoti į IT rinką, ar dairosi, kaip toliau tobulinti savo tech karjeros kelią“, – pranešime spaudai sako tarptautinės technologijų karjeros mokyklos suaugusiesiems „Vilnius Coding School“ įkūrėja ir TECH MUGĖS organizatorė Julija Rimšelė.

Mugės organizatorė pastebi, kad su nauja muge vis plečiasi ir lankytojų profilis. „Šalyje bręstant IT kandidatų pool’ui, renginyje vis dažniau sulaukiame nebe tik pradedančiųjų IT specialistų, bet ir jau patyrusių vilkų, kurie ieško naujų vėjų savo karjerai ar nori vienoje vietoje gauti koncentruotą informaciją apie IT darbo rinkos tendencijas“, – įžvalga dalijasi J. Rimšelė. Kita mugė lankytojus pasitiks jau šį rudenį, tad dalyvauti norinčios bendrovės raginamos jau registruotis.

IT darbo rinka nestovi vietoje

Jurgitos Tilingaitės, vyr. talentų partnerės „Nortal“ bendrovėje Lietuvoje ir vienos iš TECH MUGĖS turinio sesijos pranešėjų, nuomone, IT išlieka vienu sparčiausiai augančių sektorių Lietuvoje, ir daugelyje IT įmonių kvalifikuotų specialistų poreikis išlieka.

„Globalioje rinkoje vykstančių turbulencijų Lietuvoje negalime išvengti ar jų ignoruoti, tad greičiausiai IT bendrovės augs lėčiau, nei planavo, bet tikrai nesustos. Todėl žmogui, kuris dar tik pradeda savo persikvalifikavimo kelią IT srityje, svarbu suprasti, kad karjera IT srityje siūlo daug perspektyvų ir svarbu atidžiai rinktis, kurioje jų konkretus žmogus bus stipriausias ir kur jam ar jai bus įdomiausia“, – sako J. Tilingaitė ir pabrėžia, kad žengiant pirmuosius žingsnius į IT rinką taip pat pravartu dalyvauti įvairiose IT bendruomenėse, nes jos gali supažindinti su IT profesionalais, duoti patarimų, išmokyti naujų dalykų ir paskatinti įsitraukti į įdomius projektus.

Pasak Eglės Baradinskienės, „Exacaster“ analitinių sprendimų vadovės, apskritai darbo rinka Lietuvoje pasižymi ryškiu sezoniškumu. „Tai galime pagrįsti atsirandančių skelbimų gausa, augančiu žinučių skaičiumi socialinėse medijose apie naujų iššūkių priėmimus, – teigia E. Baradinskienė. – Duomenų analitikai, inžinieriai ir kiti IT darbuotojai ir toliau lieka paklausūs rinkoje, mes iš savo įmonės perspektyvos nematome jokių rinkos užsipildymo ženklų. Atrodo, kad kol kas rinka yra nepakankama bent jau trumpuoju laikotarpiu, nors universitetai su specialiomis programomis ir specializuotos mokyklos reikšmingai prisideda prie bent dalinio rinkos pasotinimo.“

Skandinavijos FinTech įmonės „MobilePay“ produkto vadovė Gintarė Kvasaitė įžvelgė panašią situaciją ir, jos nuomone, įvairios IT įmonės nemažina apsukų – samdo vis daugiau darbuotojų, ir ne tik programuotojų ar inžinierių, bet ir projektų ar produktų vadovų, WOW trenerių ir kitų. „Žmonėms, kurie svarsto keisti karjerą į IT, tikrai rekomenduočiau nedvejoti ir pradėti žengti pirmuosius žingsnius, nes šiame sektoriuje nuolat vyksta pokyčiai, vystomi ir tobulinami nauji produktai, tad specialistų visada reikia“, – sako G. Kvasaitė ir pataria žmogui, kuris dar tik pradeda savo persikvalifikavimo kelią IT srityje, prisiminti, kad nereikėtų tikėtis greitų ir lengvų pergalių.

Pilotinio projekto „HR kovos“ triumfas

Viena šių metų naujienų, kuriai ryžosi IT bendrovės ir lankytojai – sudalyvauti pilotiniame projekte „HR kovos“. Kvietė lankytojus atiduoti savo simpatijas ir širdis geriausiai pasirodžiusiai įmonei, o įmonės galėjo susipažinti su potencialiais kandidatais nauju formatu.

„Bendraujant su nemažai IT specialistų dažnai tenka išgirsti, kad žmonės pavargsta siųsti CV ir nesulaukti jokio darbo pokalbio, tad lankytojams per „HR kovas“ buvo suteikiama galimybė susitikti su personalo atstovais ir save vos per 5 minutes pristatyti kaip geriausią kandidatą“, – pasakoja mugės organizatoriai.

Iš viso šiame bandomajame projekte užsiregistravo per 100 įvairaus lygio bei sričių IT specialistų, iš kurių atrinkta 40 IT specialistų, kurie toliau dalyvavo „HR kovose“. Jie turėjo galimybę susitikti su įdarbinimo, HR specialistais iš bendrovių „Telia“, „MobilePay“, „Girteka“ ir Valstybės duomenų agentūros.

HR kovų metu kiekvienos įmonės atstovai turėjo galimybę pristatyti save: kodėl pas juos yra geriau dirbti nei kur kitur, kokios įmonių vertybės, kokių naudų suteikiama darbuotojams ir pan. Po šių pristatymų vyko blitz darbo pokalbiai, kurių metu IT specialistai turėjo 5 minutes pasikalbėti su įmonių atstovais apie galimybę tapti įmonės darbuotoju.

„Tiek įmonės, tiek IT specialistai džiaugėsi nauju darbo pokalbių konceptu. Įmonės po šių blitz darbo pokalbių beveik visus dalyvius planuoja pasikviesti tolesnio darbo pokalbio. IT specialistai pastebėjo, kad kartais nutinka taip, kad įmonės neprieina iki jų kandidatūros, todėl nepakviečia į darbo pokalbį, o „HR kovos“ suteikė galimybę akis į akį pasimatyti su įmonių atstovais ir parodyti save, kad jie tinka jų įmonei“, – įspūdžiais dalijasi mugės organizatoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją