Rusijos armijos žudikus bei prievartautojus ginantys Kremliui lojalūs programišiai „Killnet“ veikia be sienų – dabar pagrasino Jungtinėje Karalystėje, Rumunijoje ir Moldovoje nulaužti sveikatos apsaugos sistemas ir nusitaikė į ligoninėse esančius kvėpavimo aparatus ir jų programinę įrangą.

Pastarieji gyvybiškai svarbūs tiems, kuriems būtinas dirbtinis kvėpavimo palaikymas sergant sunkiomis ligomis arba dėl koronaviruso sukeltų komplikacijų.

Rusiją palaikantys programišiai Killnet mėgina sutrikdyti Vakarų šalių infrastruktūras. Scanpix/Telegram nuotr.

Kaip praneša JK žiniasklaida, remdamasi Rumunijos ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos informacija, Rumunijos pilietis, gyvenantis Londone, gegužės pradžioje buvo sulaikytas pareigūnų dėl bendradarbiavimo su programišių organizacija „Killnet“.

Su rusų programišiais kolaboravęs Rumunijos pilietis – 23 metų Ioan'as Feher'is. Apie šio asmens sulaikymą sužinoję Kremliaus pakalikai „Killnet“ paviešino perspėjimą, neva „sunaikins Rumuniją, Didžiąją Britaniją ir Moldovą, jei per 48 valandas Ioan'as Feher'is nebus paleistas“.

„Killnet“ savo paskyroje „Telegram“ teigė: „Visi kvėpavimo palaikymo įrenginiai bus atakuoti. Aš sunaikinsiu visą informacinę struktūrą – net ir pačios Sveikatos apsaugos ministerijos. Tik tada pradėsite suprasti, kokią klaidą padarėte“, – grasinti mėgino rusų programišiai.

„Killnet“ tuo pačiu mėgino gelbėti Kremliui lojalų sulaikytąjį veikėją – neva šis Rumunijos pilietis nebuvo prisidėjęs prie kibernetinių atakų prieš Rumunijos valdžios institucijas ir perspėjo, kad jei bus laikomas sulaikytas pareigūnų, bus imtasi minėtų veiksmų prieš gyvybiškai svarbią infrastruktūrą.

Kaip pranešė britų pareigūnai, į laisvę I. Feher'is buvo paleistas dar prieš pasirodant „Killnet“ pranešimui, atakos prieš kritines sveikatos apsaugos įstaigų infrastruktūras taip pat nepranešama.

Kas žinoma apie Ioan'ą Feher'į?

Kaip teigė Rumunijos vidaus reikalų ministras Lucian Bode, sulaukytasis Rumunijos pilietis, gyvenantis Londone, buvo įtariamas prisidėjęs prie kibernetinių atakų Rumunijoje.

„Asmuo yra Rumunijos pilietis, gyvenantis Didžiojoje Britanijoje, rėmė nusikalstamos grupuotės veiką, padėjo verčiant nusikalstamos grupuotės propaguojamą medžiagą iš rusų į rumunų kalbą ir nurodydavo interneto svetaines, kurios galėjo būti užpultos“, – teigė L. Bode.

Rumunijos policijos pareigūnai, kovojantys prieš kibernetinius nusikaltimus, vyko į Londoną, kad padėtų britų pareigūnams vykdyti tyrimą. „Dabar minėtasis Rumunijos pilietis yra stebimas britų pareigūnų“, – tikini L. Bode.

Remiantis Rumunijos žiniasklaida, įtariamasis Ioan'as Feher'is yra 1999 metų vasario 20 dieną gimęs Rumunijos pilietis iš Satu Mare rajono. Apie šį asmenį užsiminė ir patys „Killnet“ parašę žinutė tinkle „Telegram“.

Rusiją palaikantys programišiai Killnet mėgina sutrikdyti Vakarų šalių infrastruktūras. Scanpix/Telegram nuotr.

Policijos sulaikytas I. Feher'is yra bedarbis, gyvenantis atskirai nuo kitų savo šeimos narių. Asmuo, anot perigūnų, bus atidžiai stebimas, jam bus atlikta medicininė ir psichologinė ekspertizė, siekiant išsiaiškinti, ar asmuo yra pakaltinamas.

Įtariamasis, prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje, palaikymą Rusijai išreiškė socialinėje medijoje publikuodamas Rusijos vėliavą ir Rusijos karinės invazijos į Ukrainą simboliu tapusią „Z“ raidę.

Su rusų programišiais kolaboravęs Rumunijos pilietis – įtariamasis 23 metų Ioan'as Feher'is.

„Killnet“: kas jie?

„Killnet“ yra prokremliška programišių grupuotė, kurios tikslas – trikdyti ir kelti grėsmę kritinėms Vakarų infrastruktūros organizacijoms.

Vasario 24 dieną Rusijai surengus karinę invaziją į suverenią Ukrainą, programišių grupuotė netrukus paviešino vaizdo siužetą, kuriame, kopijuojant žymiuosius „Anonymous“, veikėjas prisidengęs galvą gobtuvu, paragino Rusijos žmones neabejoti savo valstybe.

Su „Killnet“ programišių grupuote siejamos ir kitos prokremliškos programišių grupuotės – „Mummy Spider“, „Salty Spider" „The Xaknet Team“.

Kaip pranešė prokremliška programišių grupuotė „Killnet“, jie balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje surengė keletą kibernetinių atakų prieš Rumunijos valstybines institucijas, taip pat ir prieš Gynybos ministeriją.

Vėliau tie patys programišiai pranešė surengę DDoS atakas prieš žiniasklaidos, politinių partijų, verslų, kultūrinių institucijų svetaines.

Kibernetinių nusikaltimų grėsmes, galinčias paveikti gyvybiškai svarbias institucijas Vakarų valstybėse, nuolatos stebi specialioji žvalgybinė organizacija „Five Eyes (FVEY)“, kuriai priklauso Jungtinė Karalystė, JAV, Australija, Kanada ir Naujoji Zelandija.

Nėra tiksliai žinoma, ar „Killnet“ yra tiesiogiai finansuojamas Kremliaus, tačiau Vakarų žvalgybinė organizacija „Five Eyes“ įvardija juos kaip prorusišką kibernetinę grupuotę, vykdančią Kremliaus interesus.

„Killnet“ yra įvardijami kaip priešai grupuotei „Anonymous“, kurie viešai paskebė karą Putino Rusijai.

„Killnet“ teigia nulaužusi įvairių Vakarų valstybių valdžios institucijų puslapius, oro uostų interneto svetaines ir pan., tačiau apie reikšmingos žalos nepadaryta.

Patrolino rusus net per vaikišką televizijos kanalą

Gegužės 9 dieną vykusio taip vadinamo „Pergalės dienos“ parado Maskvoje transliacijas Rusijoje sutrikdė su „Anonymous“ programišių grupuote siejamų haktyvistų ataka. Jos metu milijonams rusų buvo paskelbta žinutė, smerkianti Putino karo nusikaltimus Ukrainoje. Programišiai tai padarė per vadinamosios „Pergalės dienos“ paradą, kai buvo įsilaužta į televizijos kanalų sistemą.

Nulaužti televizijos kanalai Rusijoje. E2w/Spook twitter/Telegram nuotr.

Svarbiausias tos dienos laidos ir televizijos kanalai buvo pažymėti tekstu: „Ant jūsų rankų – tūkstančių ukrainiečių ir šimtų jų nužudytų vaikų kraujas. Televizija ir valdžia meluoja. Karui – ne“.

Televizijos žiūrovai Rusijoje, įsijungę pagrindinius Kremliaus kanalus, vietoje kasmetinio karinio parado Raudonojoje aikštėje matė programišių žinutės.

Ši žinutė pasirodė ir per vaikų televizijos kanalą „Karusel“. Tuo metu transliuotas rytinis populiarus rusų animacinis serialas „Maša ir lokys“.

Manoma, kad įsilaužimas paveikė mažiausiai keturių pagrindinių paslaugų teikėjų klientus, todėl manoma, kad buvo paveikta dauguma išmaniųjų ir skaitmeninių televizorių Rusijoje.

Spėjama, kad ši kibernetinė ataka yra suorganizuota programišių „Anonymous“.

Nulaužti televizijos kanalai Rusijoje. E2w/Spook twitter/Telegram nuotr.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)