Netikėtai programuotoja tapusi mergina ne tik sėkmingai kopia karjeros laiptais, bet ir su drauge Laima Miškinyte sumąstė suvienyti IT pasaulyje verdančias moteriškosios lyties atstoves. „Vilnius Girls Code“ inicijavusios merginos organizuoja įvairiausius renginius, suburiančius iš programavimo gyvenančias ar į šią sferą norinčias įsijungti moteris. Už savo iniciatyvą ir veiklą J. Girdzijauskaitė nominuota „Metų Women in Tech“ kategorijoje birželio mėnesį vyksiančiuose „Login 2019“ konferencijos apdovanojimuose.

Pasakodama apie savo karjeros kelią nominantė prisimena, kad paskutinėse mokyklos klasėse tikrai nesitikėjo, kad valgys programuotojos duoną.

„Buvau iš tų moksleivių, kurie nežinojo kur stoti. Net galvojau rinkis istoriją ar gamtos mokslus. Apie informatiką tikrai nelabai galvojau. Stodama pirmuoju numeriu buvau pasirinkusi istoriją ir antropologiją bei meteorologiją“, – pasakojo ji.

Kas savaitę po keletas darbo pasiūlymų

Visgi likimas merginai pamėtėjo informatikos studijas. Nors daugelis gali galvoti, kad programavimas ar IT sritis gana nuobodi, J. Girdzijauskaitė su tuo visiškai nesutinka.

„Programuotojas darbas man visiškai nėra nuobodus. Jį dirbant gali labai įvairiai dirbti: ir iš biuro, ir iš namų, ir keliaudamas. Be to, IT sritis yra labai plati, kur yra daugybė skirtingų technologijų. IT nėra vien programavimas: čia dirba ir dizaineriai, ir projektų vadovai. Bet man pačiai patinka programavimas. Tai man lyg uždavinių sprendimas, kuris labai patinka. Sprendžiu juos kaip kryžiažodžius“, – šypsojosi mergina.

Jurga Girdzijauskaitė

Jau kuris laikas Lietuvoje kalbama, kaip trūksta ir yra graibstomi IT specialistai ir programuotojai. Su tuo sutinka ir pašnekovė. J. Girdzijauskaitė prisipažino, kad kas savaitę sulaukia po keletą naujų darbo pasiūlymų.

„Kiekvienas IT specialistas, turintis socialinio tinklo „LinkedIn“ paskyrą, sulaukia darbo pasiūlymų gana dažnai. Praktiškai kiekvieną savaitę gaunu po kelis darbo pasiūlymus. Taip pat kai kurie kviečia dirbti į užsienį", – atviravo programuotoja.

Jau devynerius metus programuotoja dirbanti vilnietė savo darbo patirtį pradėjo kaupti dar studijų metais. Antrame kurse J. Girdzijauskaitė dirbo konsultante parduodant „Apple“ kompiuterius, o programuoti pradėjo praktikos metu ir jau ketvirtame kurse beveik dirbo pilnu tempu.

„Ir magistrą studijuodama toliau dirbau. Suderinti studijas ir darbą sunku, bet įmanoma. Be to, darbas tikrai padeda, nes įgauni praktinės patirties. Tuomet ir studijos lengviau einasi. Universitete mokaisi dalykų atskirai, o taip mokantis nelabai supranti, kaip viską apjungti į vieną visumą. Todėl pradėjus dirbti viskas susisieja“, – svarstė pašnekovė.

Kas verčia nesusigundyti naujais pasiūlymais?

J. Girdzijauskaitė pasakojo, kad darbo pasiūlymai iš užsienio ją motyvuoja toliau stengtis, tačiau šiuo metu ji nesvarsto palikti Lietuvos. Taip pat mergina šiuo metu dirba „Oberlo“ įmonėje, kurioje ją džiugina tiek darbo sąlygos, tiek profesiniai iššūkiai ir galimybė tobulėti.

„Esu patenkinta tiek darbu, tiek pačia komanda. Darbas leidžia ir dirbti iš namų, ir iš biuro, kuris taip pat labai gerai pritaikytas darbuotojams. Programuotojai dažnai turi daug privalumų, o įmonės jais labai rūpinasi“, – kalbėjo mergina.

Pasiteiravus, kas šiandien motyvuoja programuotoją keisti darbą, J. Girdzijauskaitė pabrėžė, kad kiekvienas žmogus skirtingas: galbūt kam nors reikia ir didesnio atlyginimo, tačiau dažnai likti ar keisti darbą lemia ne finansiniai svertai.

Jurga Girdzijauskaitė

„Man labai svarbi darbo kultūra, galimybės tobulėti. Pavyzdžiui, mūsų įmonėje turime galimybę ir į įvairias konferencijas važiuoti ir reikalingų knygų užsisakyti. „Oberlo“ turi labai daug būdų, kaip skatinti darbuotojus augti: vyksta mokymai, skatinama kalbėtis, dalintis tuo, kas įdomu. Be to, savo darbe turiu galimybę padirbėti su įvairiomis technologijomis, kas man, kaip programuotojai, yra labai įdomu, nes tobulėju kaip profesionalė. Taip pat tarptautinėje bendrovėje ir naujovės greičiau ateina“, – vardijo sostinės gyventoja.

Moteris programuotoja – nebe retenybė

Jau beveik dešimtmetį IT srityje besisukanti programuotoja pastebėjo, kad įmonėse atsiranda vis daugiau programuotojų merginų. Tačiau anksčiau ir jai teko susidurti su keistais žvilgsniais, kai prisistatydavo kaip programuotoja.

„Pamenu, gal prieš šešerius metus, kai atėjau į vieną darbo pokalbį, klausė manęs, ar atėjau darbintis į administratorės poziciją. Sakau, kad ne – į programuotojos. Mane sutikęs vaikinas labai nustebo, – prisiminė pašnekovė. – Tačiau dabar tokių situacijų vis mažiau. Šiuo metu vyksta daug programų, daug kalbama apie moteris IT srityje. Be to, ir pačios įmonės skatina, kad kolektyvas būtų kuo įvairesnis“.

O šiuo metu jie tokiais ir tampa. Būtent su pažįstama iš studijų laikų L. Miškinyte pašnekovė sugalvojo sukurti bendruomenę „Vilnius Goes Code“, skirtą programuojančioms merginoms.

„Bandėme skaičiuoti, kiek pažįstame pačios moterų programuotojų, ir galvojome, kad jų bus nedaug. Tačiau į pirmą mūsų renginį susirinko gal apie 60 žmonių. Tai paskatino mus organizuoti daugiau tokių susitikimų, nes supratome, kad merginoms reikia vietos, kur jos galėtų susiburti“, – džiaugėsi mergina.

Būtent šiuo metu „Vilnius Goes Code“ ir organizuoja susitikimus, kur atėjusios programuotojos gali pasidalinti skirtingomis technologijomis, tuo, ką moka, žino, drąsiai kalbėtų savoje aplinkoje.

Jurga Girdzijauskaitė

„Dabar jau ir vaikinai ateina į renginius“, – šypsojosi pašnekovė.

Susitikimuose pristatomos ne tik technologinės naujovės, bet kalbama ir apie įsidarbinimo procesą, specialybės pakeitimą, projektų vadybą ar šiaip aktualias merginoms temas. Taip pat organizuojamos dirbtuvės, kuriose susipažįstama su naujomis technologijomis.

„Prieš metus turėjome pranešėją, kuri nusprendė atiduoti mums duoklę. Pasirodo, po mūsų renginių ji nusprendė pakeisti savo darbo sritį ir nuėjo dirbti testuotoja“, – prisiminė J. Girdzijauskaitė.

Nors iniciatyvos organizatorės gyvena Vilniuje, jų renginiais jau susidomėjo ir kiti miestai. „Vilnius Girls Code“ formato susitikimai jau vyko Klaipėdoje ir Molėtuose.

„Be to, mes palaikome ir kitas panašias iniciatyvas, kurias organizuoja programuotojai. Kviečiame ir savo merginas dalyvauti kituose susitikimuose, kur daugiausiai renkasi tik vaikinai. O kartais su kitomis programuotojų grupėmis vienijame jėgas ir organizuojame susitikimus kartu“, – kalbėjo ji.

Šiuo metu „Vilnius Girls Code“ paskyra socialiniame tinkle „Facebook“ turi daugiau nei 2,7 tūkst. sekėjų.

J. Girdzijauskaitė pretenduoja į „Metų moteris technologijų srityje 2018“ apdovanojimą birželio mėnesį vyksiančio festivalio „Login“ interneto apdovanojimuose. Iš viso interneto apdovanojimų nominacijų sąraše – 26 kategorijos, kurios sudaro 7 pagrindines: „Tinklalapiai“, „Mobiliosios aplikacijos“, „Vaizdo įrašai“, „Interneto reklama ir marketingas“, „Socialinių medijų erdvė“, „Žaidimų kultūra“ ir „Metų geriausieji“ kategorijas. Pastarojoje bus renkamas „Metų startuolis“, „Metų inovacija“, „Metų podcast’ų kūrėjas“ „Metų tech renginys“, „Metų Women in Tech“ ir „Gyvenimo pasiekimas tech srityje“.

Birželio 6–7 dienomis vyksiantis technologijų ir inovacijų festivalis LOGIN 2019 šiais metais sugrįžta į „Litexpo“ erdves. Daugiau informacijos: www.login.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)