Kas slepiasi po „technologijomis“?

Neretai apie IT rinką sukasi stereotipas, o gal net vizija, jog dirbantieji šiame sektoriuje – sėdi nuo ryto iki vakaro prie kompiuterių ir programuoja. Tačiau Diana Česonytė paneigia šį mitą. Po IT sektoriumi slepiasi gausa skirtingų darbų ir darbo krypčių, dažnai pamirštame, kad projektų valdymas, projektų kūrimas – taip pat yra IT pasaulio dalis, ir labai svarbi bei reikalinga dalis. O naujausios inžinerinės žinios – žengia koja kojon su IT, be technologijų išmanymo, inžinerines žinias sunku pritaikyti. Taigi, technologijų pasaulis apima labai platų spektrą profesijų ir vis dėlto, tik 20 proc. moterų dirba jame, o poreikis su kiekvienais metais auga. Lyčių lygybės institutas yra paskaičiavęs, kad Europos Sąjungoje iki šių metų pabaigos, bus reikalingi 700 tūkstančių IT specialistų, o Lietuvoje 10 tūkstančių. Jei poreikis toks didelis, kodėl moterys tiesiog neateina į šį sektorių? Atsakymas labai paprastas.

„Galimybių yra daug ir moterys nori ateiti. Matome, kad jos domisi technologijomis, joms būtų įdomu ateiti, tačiau, kai moterys pradeda ieškoti, kokios yra galimybės šioje srityje, ar šiaip informacijos interneto platybėse – tiesiog pasiklysta, nes informacijos yra daug, ji nėra susisteminta, labai sunku atsirinkti, kas yra tinkama, o kas netinkama. Ar tas skambus žodis „technologijos“ yra man, ir koks mano vaidmuo galėtų būti? Tai šiuo metu yra tokia situacija, kad moterų trūksta, bet talentų reikia, čia dar yra daug dalykų, kuriuos galime kartu nuveikti, kad edukuotume moteris. Reikia pasakoti apie technologijas, pasakoti, kokios yra galimybės ir padėti joms ateiti, padidinant skaičių, kad statistika irgi džiaugtųsi“,- sako D. Česonytė.

Mokymasis – naujas standartas

Moterų įžengimas į IT rinką siejamas ne tik su pačių moterų užimtumu ir darbu konkrečioje sferoje. Moterų dalyvavimas kuriant tam tikrą produktą plačiajai visuomenei – gali būti kokybės garantas. Vienapusiškai kuriami produktai, retai atliepia didelės auditorijos poreikius.

„Dažnai nutinka taip, kad produktai, kuriami tik vyrų – sukurti tik vyrams. Esu skaičiusi vieną pavyzdį, apie įrenginį širdies chirurgijai. Pastarasis įrenginys buvo sukurtas pagal vyro fiziologiją, o po to, kai praktiškai reikėjo įdėti moteriai, jis neveikė. Tai čia labai specifiškas pavyzdys, bet, pavyzdžiui, kai kalbame apie dinamiką biure, tai norisi turėti kuo įvairesnę komandą, nes tai sukelia papildomų diskusijų, o tai veda link geresnio, kokybiškesnio produkto“,- pasakoja „Vinted“ Svarbių partnerių vadybininkė Vida Jonušytė.

Technologijų sektorius yra atviras visiems, sako „Women Go Tech“ programos vadovė. Persikvalifikuoti gali kiekvienas ir kiekviena, nepriklausomai nuo amžiaus, patirties, įgyto išsilavinimo. Vis dėlto, stebuklas per vieną naktį neįvyksta. Persikvalifikavimas yra kelionė, kurioje svarbiausia – įdėtos pastangos, darbas bei noras mokytis.

Šiai nuomonei antrina ir Vida Jonušytė, teigdama, kad: „Ne viską nulemia žinios, svarbiausia mokėti ir norėti, nes technologijos yra viena iš tų sričių, kuri greičiausiai progresuoja, tai yra norma, o mokymasis yra naujas standartas“.

Kalbėdami apie norą dirbti technologijų sektoriuje, galime atsimušti į labai aukštą nepasitikėjimo sieną. Labai dažnai, žmonės, ieškantys darbo, mano, jog privalu būti srities ekspertu, tačiau „Vinted“ Svarbių partnerių vadybininkė sako, jog taip, žinios yra reikalingos, tačiau labai didelis pliusas yra tada, kai net turėdamas ne visas būtinas žinias, žmogus parodo motyvaciją mokytis ir tobulėti. Kitas svarbus kriterijus moderniausiose įmonėse, kaip sekasi bendrauti ir bendradarbiauti su kolektyvu.

Lyčių lygybės receptas dar neatrastas

Sakyti, kad neproporcingas lyčių pasiskirstymas IT sektoriuje, vieno regiono ar vienos šalies problema – tikrai negalima. Skandinavijos šalys, pasaulyje vertinamos kaip vienos pažangiausių – irgi susiduria su tomis pačiomis problemomis. D. Česonyė mano, jog esminė problema slypi mūsų pasąmonėje. Galime sakyti, jog lyčių lygybė labai svarbus aspektas, sutikti su tuo, kad moterų vienoje ar kitoje srityje turėtų būti kur kas daugiau, tačiau patys to nepastebėdami, nevalingai klijuojame etiketes. Tai gali atsispindėti vykdant atrankas į darbą, užduodant klausimus interviu metu ar priimant žmogų į tam tikrą poziciją. Ši problema slypi mūsų įsitikinimuose, įpročiuose, pasaulio suvokime. Kaip per vieną dieną netampame IT ekspertais, taip ir stereotipų neatsikratome akimirksniu. Tai yra procesas, kuris vyksta jau dabar ir vyks sėkmingai toliau, jei atvirai kalbėsime ir nebijosime kelti nepatogių klausimų.

Rugsėjo 24-25 d. LOGIN renginiuose drauge su organizacija „Women Go Tech” pakvietėme daug įdomių moterų, kurios pasidalins savo patirtimi dirbant technologijų rinkoje: moteris kyborgė Rebecca Knill, BBC Inovacijų vadovė Laura Ellis, technofuturistė Galit Ariel, vestuvių planavimo startuolio kūrėja Laura Vagonė ir kt. Visus LOGIN pranešėjus galite rasti https://login.lt/speakers/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)