Mantas Vilys savo pranešimą „CERN: iš žvaigždžių danguje į žvaigždes žemėje“ skaitys ketvirtadienį gegužės 27 d. „LOGIN Curious minds powered by BTA“ renginyje, „Innovative Leaders” sesijoje nuo 17.10 val.

LOGIN galite žiūrėti nemokamai jau dabar ČIA.

Didžiausia pasaulyje branduolinės ir dalelių fizikos laboratorija CERN, esanti Šveicarijoje, 2018 metais suteikė Lietuvai Asocijuotos Šalies Narės statusą. Asocijuota narystė atveria Lietuvai galimybes glaudžiai bendradarbiauti su CERN mokslo, pramonės ir technologijų srityse.

Dalelių fizikos eksperimentai, vykdomi CERN, siekia atsakyti į fundamentalius klausimus apie visatos sandarą, o tų eksperimentų pasekmė yra naujų technologijų sukūrimas, kurios gali būti pritaikytos už dalelių fizikos ribų. Verslo inkubacijos centras, CERN Technologijų Lietuvos Verslo Vystymo Centras, kviečia įmones kurti inovatyvius produktus panaudojant CERN sukurtas technologijas.

Mantas Vilys

„Ką bendro CERN turi su žmonijos pažanga, inovacijomis ir lyderyste? Viena vertus, CERN tyrinėja fizikinius reiškinius ir procesus, lėmusius žmonijos atsiradimą. Kita vertus, ieškodama atsakymų į esminius klausimus apie žmonijos ir gyvybės atsiradimą, CERN kuria, diegia ir tobulina technologijas bei sprendimus, pritaikomus ne tik mokslui, bet ir plačiajai visuomenei. Tačiau tam, kad mokslui sukurtos technologijos ir sprendimai taptų kasdienio žmonijos gyvenimo dalimi, reikia fantazijos, vizijos ir įkvėpimo. Reikia verslo lyderių ir vizionierių, kurie CERN kuriamoje vidinėje darbuotojų žinių ir informacijos dalijimosi sistemoje įžvelgtų pasaulinio tinklo (angl. „World Wide Web“) potencialą arba žvelgdami į sukonstruotą silicio mikro-pikselių sensorių, mintyse matytų spektrinės kompiuterinės tomografijos produktą“, – kalba M. Vilys.

Mokslų daktaras Mantas Vilys Lietuvos inovacijų centre dirba nuo 2005 metų, direktoriumi tapo 2016-aisiais. Nuo 2006 jis užima ir docento pareigas Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH).
Kad geriau pažintumėte Mantą Vilį, jis atsako į LOGIN žaibo („blic“) klausimus:

– Trys technologiniai sprendimai, daiktai, be kurių nebeįsivaizduojate savo kasdienybės?
– Išmanusis telefonas, suvirinimo aparatas, „Bluetooth“ belaidė technologija.

– Kokios visuomenei reikalingos technologijos dar neturime dabar, bet turėsime 2030-aisiais (jūsų spėjimas, fantazija)?
– Įteisintas ir pilnai funkcionuojantis automobilis be vairuotojo ( angl. „self driving car“).

– Įvardykite tris filmus ar knygas, kurios jus įkvėpė?
– Steven D. Levitt, Stephen J. Dubner „Keistonomika“ (angl. „Freakonomics“), Renée Mauborgne, W. Chan Kim „Žydrųjų vandenynų strategijos“ (angl. „Blue Ocean Strategy“), Fiodor Dostojevskij „Broliai Karamazovai“ (rus. „Братья Карамазовы“).

– Pasakykite tris asmenybes ar naujienų šaltinius, kurie įkvepia kasdien ir kuriuos rekomenduotumėte pasekti („pafollowinti“) socialiniuose tinkluose.
– Elonas Muskas, Artūras Jakubavičius, TED Talks.

– Perdegimo sindromą turinčių žmonių skaičius vis auga, trys jūsų patarimai poilsiui nuo technologijų ir tempo?
– Trys vaikai, mūrijimas (arba kita fizinė veikla), vietos, kur nėra interneto ryšio.

– Karantinas – galimybių metas. Ko jus išmokė karantinas?
– Derinti vaikų auginimą ir darbus neįmanoma. Karantinas taip pat išmokė labiau pasitikėti komanda.

– Tai vis dėlto ateities darbovietė namuose ar biure? Kaip jūs norėtumėte?
– Maldyvuose.

– Vienas dalykas, kurio labiausiai pasiilgote iš senosios realybės?
– Gyvi renginiai ir bendravimas po jų.

– Kas jums yra tvarumas? Trys jūsų tvarumo taisyklės.
– Saikingas vartojimas: naudok kiek įmanoma ilgiau, jei gali, sutaisyk. Jei negali sutaisyti, atsisakyk visai.

– Kas jums yra LOGIN konferencija?
– Prisijungimas prie bendraminčių.

LOGIN konferencija šiais metais atvira visiems. Stebėkite nemokamai jau dabar ČIA. Susipažinti su visa programa galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)