Kad būtų skanu, reikia laiko

Virtuvės šefas ir „Viking The Chef“ prekės ženklo įkūrėjas Vylius Blauzdavičius teigė, kad rudens sezonui geriausia rinktis kiek sunkesnį maistą ir ant anglių kepti karkas, jaučių šonkaulius ir uodegas, gaminti įvairius troškinius ir kitą riebesnį bei lėčiau kepamą maistą.

Virtuvės meistras teigė, kad išsiruošus į iškyla ar norint valgyti terasoje, reikėtų greitai atvėstančius burgerius ir tacos keisti į ilgiau šilumą išlaikančią riebesnę mėsą, o taip pat garnyrui rinktis šviežias bulves ar bulvių košę.

Tiesa, kad kepama mėsa būtų skani, nepakanka ją tik pabarstyti prieskoniais ir dėti ant grotelių. V. Blauzdavičius pabrėžė, kad maisto gaminimą sudaro mažiausiai du etapai – marinavimas ir kepimas. Šefas teigė, kad itin svarbu tiek vieno, tiek kito etapo metu turėti pakankamai kantrybės, mat tam, kad maistas būtų skanus, reikia laiko.

„Žmonės dažnai sako, kad jiems nepavyko skaniai pagaminti maisto, tačiau aš visada sakau, kad visur ir visada yra reikalinga kantrybė. Kuo daugiau kantrybės turėsite, tuo geriau pavyks“, – teigė V. Blauzdavičius.

Išsirinkite savo skonį

Šefas aiškino, kad marinatus žmonės turėtų rinktis pagal savo skonį, tačiau marinuojant mėsą nereikėtų stengtis užgožti jos pačios skonio. V. Blauzdavičius teigė, kad jo mėgstamiausias marinatas šonkauliukams yra iš įvairių darže augančių žolelių, česnako ir alyvuogių aliejaus. Virtuvės meistras teigė, kad naudoti birius prieskonius vengia, nebent jie yra pagaminti pagal paties sugalvotą receptą.
Vylius Blauzdavičius

„Dažniausiai naudoju žoleles, česnaką ir alyvuogių aliejų, jei gaminu kiaulieną, į marinatą pridedu ančiuvių. Nereikėtų persistengti su prieskoniais ir labiau stengtis išlaikyti pačios mėsos skonį. Dėl šios priežasties dažniau naudoju saugius marinatus, kurie leidžia mėsai išlikti traškiai. Kai naudojame sausą marinatą, jis paskatina mėsą išskirti sultis, ir taip mėsa marinuojasi savo sultyse bei nepraranda tikrojo savo skonio“, – įžvalgomis ir patarimais dalinosi V. Blauzdavičius.

Tiesa, kulinaras teigė, kad kepant šonkaulius reikėtų nepamiršti ir padažo ar glazūros, kurie suteiktų mėsai ryškesnį skonį.

„Aš šonkaulių padažą gaminu pagal savo sukurtus receptus. Vienas tokių yra su kava. Pirmiausia ant sviesto pakepinu visus prieskonius: kuminą, rudą cukrų, aitriąją arba saldžiąją papriką, tuomet į keptuvę įpilu juodos arba espresso kavos, sudedu pomidorų pastą, Vorčesterio padažą ir šiek tiek garstyčių. Dar galima įpilti šiek tiek obuolių sulčių, tačiau svarbu suprasti, kokio to padažo norisi bei pagal tai jį paruošti. Jei norisi saldžiarūgščio padažo, reikėtų naudoti tai, kas tą skonį galėtų suteikti, pavyzdžiui, balzaminis arba 6 procentų obuolių actas. Kad ir ką įpilsime, mes tai išgarinsime, pakepsime apie 10 minučių ir turėsime padažą“, – receptu dalinosi V. Blauzdavičius.

Paprastai, bet ne prastai

Kulinaras patarė, kad nusprendus kepti karką, tai reikėtų daryti apie 5 valandas palaikant nedidelę, iki 130 laipsnių, temperatūrą. Mat tokiu atveju mėsa neišdžiūva, išlieka sultinga, o ir jos struktūra lieka mažai pakitusi.

Norintiems pasilepinti ant griliaus keptais šonkauliukais, virtuvės meistras patarė taip pat apsišarvuoti kantrybe, mat norint pasiekti itin gero rezultato reikia ne tik ilgo proceso, bet ir ne vieno karto, kada šonkauliai tiesiog sudegs. V. Blauzdavičius juokėsi, kad ir pats ne kartą yra šonkaulius visiškai sudeginęs, kol atrado tinkamą jų gaminimo specifiką. Vis dėlto pradedantiesiems grilio mėgėjams šefas patarė pasinaudoti itin paprastu receptu, kuris nepaliks abejingų.

„Tai paprastas receptas, kurį galima naudoti namuose, šonkaulius kepant orkaitėje. Viskas ko reikia, tai palaikyti nedidelę, apie 120-130 temperatūrą, pirmiausia šonkaulius dėti kaulu į apačią, kad kaulas sušiltų ir aplink jį paminkštėtų mėsa. Tada, po pusantros valandos, šonkaulius reikia suvynioti į foliją, o į foliją įpilti, ko tik norisi pagal skonį: alaus, obuolių sulčių, obuolių sidro su vandeniu ir pan. Toliau, į foliją suvyniotus šonkaulius reikėtų dar 40 minučių kepti mėsa į apačią. Praėjus šiam laikui šonkauliukus iš folijos reikėtų išvynioti ir dar apie 20 min. pakepti pasirinkus griliaus funkciją. Toks šonkaulių paruošimas trunka apie dvi su puse valandos, tačiau visiems, kas paragauja taip gamintą mėsą, nė nekyla klausimų, ar buvo verta ją taip gaminti“, – aiškino virtuvės meistras.
Vylius Blauzdavičius (dešinėje)

Šefas aiškino, kad virtuvėje bene esminė klaida gaminant šonkaulius, yra pasirinkta per didelė temperatūra ir noras, kad mėsa kuo greičiau iškeptų. Anot jo, reikėtų atsisakyti patarimų mėsą kepti 180 laipsnių temperatūroje, nes tokiu atveju ji tiesiog išsausės.

Pridėkite ugnies, dūmo ir anglies prieskonių

V. Blauzdavičius teigė, kad norintys pasigaminti troškinį pirmiausia turi išsigryninti, kokio troškinio jie nori. Mat jei norisi, kad troškinyje jaustųsi ugnies, anglies ar dūmo skonis, šefas patarė nebijoti jaučio šonkaulius ar uodegas trumpam įmesti į iki raudonumo įkaitusias anglis, taip mėsą pakepti apie minutę, o po to ją dėti į troškinį. Anot jo, tokiu būdu mėsa įgaus natūralų lauko prieskonį, atsiduodantį ugnimi. Virtuvės meistras aiškino, kad tokį skonį troškiniui gali suteikti ir ant grotelių pakeptos arba dūmuose parūkytos daržovės.

„Nereikia manyti, kad norint skaniai iškepti mėsą reikia kažko įmantraus. Skanų troškinį ar sultingą mėsą galima pagaminti ant paprastos šašlykinės. Jei norite griliaus teikiamais malonumais pasimėgauti iškylaudami, galite marinuoti šoninę ir vėliau ją kepti virš laužo ar šalia jo. Šoninė kepa pakankamai neilgai, todėl tai gali būti lengvas ir skanus pasirinkimas iškylai gamtoje su draugais ar šeima“, – aiškino virtuvės meistras.

„Viking The Chef“ įkūrėjas teigė, kad mėgstantys ant anglių keptą mėsą turėtų maisto gaminimui tinkamai pasiruošti ir įsigyti ne tik termometrą, kuriuo būtų įmanoma pamatuoti mėsos vidinę temperatūrą, bet ir pirkti kokybišką mėsą. Anot jo, tik neskubėjimas ir dėmesys kokybei net ir nepatyrusį griliaus mėgėją gali paversti vakaro žvaigžde.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)