Galimybė sužinoti apie turėtą kontaktą

Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos bei Nacionalinio visuomenės sveikatos centro iniciatyva buvo adaptuota Europos Komisijos inicijuota atviro kodo programėlė „Korona Stop LT“, kuri gali padėti nutraukti koronaviruso infekcijos plitimo grandinę.

Virusu užsikrėtęs žmogus nejausdamas jokių simptomų to pats gali nė nežinoti, todėl buvo nuspręsta pritaikyti programėlę, kurią savanoriškai iš „App Store“ arba „Google Play Store“ atsisiuntę asmenys galės ne tik gauti įspėjimus apie buvimą arti COVID-19 užsikrėtusio asmens, bet ir rekomendacijas, kaip turėtų elgtis toliau, kad apsaugotų save ir kitus.

Svarbu pažymėti, kad Europoje plačiai naudojama tokio tipo programėlė fiksuoja galimą kontaktą su užsikrėtusiuoju koronavirusu, kontakto trukmę ir riziką, o ne vietą, kurioje yra žmogus. Programėlės surinkta informacija yra saugoma vartotojo įrenginyje ir privatūs duomenys trečiosioms šalims nėra prieinami. Tai leidžia išvengti privačių duomenų rinkimo ir saugojimo. Mobilusis įrenginys, kuriame įdiegta programėlė, tik nustato, kad jo savininkas tam tikru metu buvo arti kito žmogaus, turinčio šią programėlę, ir vėliau per ją savanoriškai praneša apie užsikrėtimą COVID-19. Programėlėje tai vadinama „Artumo fiksavimu“.

Kaip veikia programėlė?

1. Gyventojai į savo mobiliuosius įrenginius parsisiunčia programėlę „Korona Stop LT.

2. Telefonai, kuriuose įdiegta programėlė, naudodami „Bluetooth" ryšį tarpusavyje keičiasi atsitiktine tvarka sugeneruotais raktais ir duomenimis kada, kokiu atstumu ir kiek laiko buvo vienas šalia kito.

3. Kai koronaviruso infekcija nustatoma vienam iš programėlės naudotojų, jis pats savanoriškai gali paskelbti programėlėje, nepaskelbdamas jokių asmens duomenų.

4. Tokiu būdu programėlės naudotojai, kurie per paskutines 14 dienų buvo šalia užsikrėtusiojo ilgiau nei 15 minučių mažesniu nei 2 metrų atstumu, gauna pranešimą apie galimą buvusį kontaktą.

5. Pranešimus apie sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusu gavę programėlės naudotojai vadovaujasi programėlėje pateiktomis rekomendacijomis dėl tolesnių veiksmų.

Programėlė visiškai saugi

Nors telefonai „Bluetooth“ ryšiu apsikeičia informacija, programėlės naudotojai neturėtų baimintis dėl asmeninių duomenų, mat kūrėjai pabrėžia, kad pagal atsitiktinius raktus identifikuoti asmens neįmanoma, o naudotojams nėra atskleidžiama, kas pranešė apie užsikrėtimą koronaviruso infekcija.

Taip pat neatskleidžiama ir jokia kita informacija, kuri leistų tiesiogiai identifikuoti užsikrėtusį asmenį. Vis dėlto, labai svarbu, kad naudodamasis „Korona Stop LT“ programėle, užsikrėtęs asmuo gali greitai įspėti arti jo buvusius kitus programėlės naudotojus. Taip kiti šią programėlę naudojantys žmonės gali anksti sužinoti apie galimą užsikrėtimą ir imtis priemonių, kad apsaugotų save ir kitus.

Kūrėjai taip pat atkreipė dėmesį, kad kiekvienas programėle besinaudojantis asmuo neturėtų jaudintis dėl savo asmeninių duomenų ir dėl to, kad informacija apie buvimą arti užsikrėtusių koronaviruso infekcija niekada nėra saugomi centralizuotai. Mat bet kuriuo metu sistema žino tik tai, kad atvejo patvirtinimo kodas priklauso asmeniui, kuriam patvirtintas užsikrėtimas COVID-19. Sistema nežino, su kuo toks asmuo buvo susitikęs ar kada bei kur įvyko susitikimas. Programėlei nereikia identifikuoti užsikrėtusio COVID-19 asmens, kad būtų įspėti naudotojai buvę arti jo.

Svarbu, kad „Korona Stop LT“ programėlėje informacija apie užsikrėtimo COVID-19 riziką atnaujinama ne rečiau kaip kas 24 valandas. Faktinis laikas gali keliomis valandomis atsilikti nuo praėjusios dienos laiko. Atnaujinimas tokiu intervalu vykdomas dėl programų kūrimo sąsajos apribojimų ir poreikio užtikrinti nuoseklumą tarp „iOS“ ir „Android“ operacinei sistemai skirtų „Korona Stop LT“ versijų.

Svarbūs atsakymai

Programėlę adaptavę specialistai taip pat pateikia atsakymus į Top10 dažniausiai užduodamus klausimus:

1. Ar įmanoma užtikrinti duomenų privatumą?

Taip. Decentralizuotas duomenų saugojimas programėlės naudotojo įrenginyje užtikrina duomenų privatumą. Duomenų privatumui skirtą dokumentą galite rasti čia.

2. Ar tikrai naudoti „Bluetooth“ ryšį yra saugu? Ką daryti, kad atakų rengėjai neįdiegtų kenkėjiškos programinės įrangos mano telefone?

Norėdami padidinti savo įrenginio saugumą, visada turėtumėte įdiegti naujausius saugos atnaujinimus ir naujausią operacinės sistemos versiją. Tokiu būdu užtikrinsite savo įrenginio atitiktį naujausioms „Bluetooth“ protokolo saugos specifikacijoms.

Labai svarbu, kad būtų naudojama naujausia „Android“ operacinės sistemos versija (paprastai apie jos atnaujinimus paskelbiama prieš mėnesį).

3. Kodėl telefonuose su „Android“ operacine sistema prašoma leisti programėlei naudoti vietos nustatymo paslaugas?

Programėlės artumo fiksavimo funkcionalumui yra būtina „Bluetooth“ technologija, kuri formaliai yra „Android“ operacinės sistemos vietos nustatymo paslaugų dalis, todėl naudojantis programėle prašoma leisti programėlei naudoti vietos nustatymo paslaugas.

„Korona Stop LT“ nestebi Jūsų buvimo vietos ir neturi leidimo to daryti. Pagal „Android“ operacinės sistemos reikalavimus netoli Jūsų telefono esančius „Bluetooth“ įrenginius galima aptikti tik tuo atveju, jei telefone įjungta parinktis „Naudoti vietos informaciją“ (angl. „Use Location“). Šios parinkties įjungimas nereiškia, kad „Bluetooth“ naudojančios programėlės gali automatiškai stebėti Jūsų buvimo vietą.

Įjungus bendrą sistemos nustatymą „Naudoti vietos informaciją“, programėlė Jūsų buvimo vietos nefiksuos ir niekada nenaudos GPS. Tai galite patikrinti patys:

  1. Savo telefone (ne programėlėje) atidarykite „Nustatymus“ (angl. „Settings“)
  2. Pasirinkite „Sauga ir vietos informacija“ > „Vietos informacija“ > „Programėlių lygio leidimai“ („Security & Location“ > „Location'“> „App level permissions“).
  3. Atsidarys sąrašas programėlių, kurios gali naudoti Jūsų vietos informaciją, jei suteikiate joms leidimą. „Korona Stop LT“ programėlės šiame sąraše nebus. Šioje skiltyje galite leisti arba uždrausti kitoms programėlėms naudoti Jūsų vietos informaciją, tačiau „Korona Stop LT“ programėlės šiame sąraše nebus, nes jai šis leidimas nereikalingas.

4. Kodėl taikomi skirtingi amžiaus apribojimai programėlės naudojimui?

Lietuvos naudotojams skirta programėle gali naudotis 16 metų ir vyresni asmenys. 16 metų ir vyresnių asmenų amžiaus apribojimas taikomas todėl, kad programėlė tvarko duomenis, kuriuos labai svarbu saugoti pagal Europos Sąjungos bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR). Vadovaujantis BDAR, nepilnamečiai duoti sutikimą tvarkyti duomenis gali tik sulaukę 16 metų. Iš esmės, šis ribojimas taikomas abiejose „Google Play“ ir „App store“ parduotuvėse.

Skiriasi tik jo griežtumo lygis: „Apple“ savo parduotuvėje taiko griežtesnius kriterijus, įskaitant duomenų apsaugą ir BDAR amžiaus apribojimus. Dėl to „App Store“ nurodomas amžiaus ribojimas „17 +“. „Apple“ gali pareikalauti patvirtinti savo amžių. „Google Play“ parduotuvė taiko tik Savanoriškos pramogų programinės įrangos stebėsenos organizacijos (USK) specifikacijas. Vadovaujantis USK reikalavimais, ši programėlė yra patvirtinta visoms amžiaus grupėms, todėl „Google Play“ parduotuvėje minimalus amžius yra 0 metų.

5. Ar „Korona Stop LT“ programėlė veiks ne tik telefonuose, bet ir planšetiniuose kompiuteriuose, išmaniuosiuose laikrodžiuose ar kituose įrenginiuose?

Programėlės veikimas planšetiniuose kompiuteriuose, išmaniuosiuose laikrodžiuose ar kituose nešiojamuosiuose kompiuteriuose neplanuojamas.

6. Programėlėje gavau pranešimą apie padidėjusią riziką. Ar tai reiškia, kad dabar susirgsiu?

Jei į programėlę atėjo pranešimas, tai reiškia, kad tikriausiai buvote arti koronavirusu užsikrėtusio asmens. Tai nereiškia, kad tikrai susirgsite. Dabar svarbu likti namuose ir stebėti savo simptomus. Pvz., atsiradus sausam kosuliui, karščiavimui ar pasunkėjus kvėpavimui, kreipkitės į savo šeimos gydytoją. Papildoma informacija ir rekomendacijos bus pateiktos programėlėje.

7. Kas nutiks, jei išjungsiu „Bluetooth“ ryšį, o „Android“ atveju, vietos nustatymo paslaugas?

Tuomet nebus fiksuojamas buvimas arti kitų programėlės naudotojų, t. y. telefonai nesikeis atsitiktiniais raktais. Todėl pasirūpinkite, kad „Bluetooth“ ryšys, o „Android“ atveju, vietos nustatymo paslaugos, būtų aktyvios visada.

„Android“ operacinę sistemą naudojančiuose telefonuose vietos nustatymo paslauga turi būti aktyvi, tačiau „Korona Stop LT“ nenaudoja vietos informacijos. Jei nenorite, kad kitos programėlės naudotų vietos nustatymo paslaugas, galite tai drausti: žr. Manęs prašo įjungti vietos nustatymo funkciją.

8. Turiu klausos negalią, todėl negaliu skambinti programėlėje nurodytu telefonu. Kaip galiu gauti atvejo patvirtinimo kodą?

Skambinti telefonu Jums nėra būtina, nes atvejo patvirtinimo kodas programėlės naudotojams, norintiems pranešti apie užsikrėtimą COVID-19, siunčiamas SMS žinute. Norėdami gauti atvejo patvirtinimo kodą, galite kreiptis elektroniniu paštu konsultacijos@nvsc.lt.

9. Kaip dažnai programėlėje atnaujinama informacija apie riziką?

„Korona Stop LT“ programėlėje informacija apie užsikrėtimo COVID-19 riziką atnaujinama ne rečiau kaip kas 24 valandas. Faktinis laikas gali keliomis valandomis atsilikti nuo praėjusios dienos laiko.
Atnaujinimas tokiu intervalu vykdomas dėl programų kūrimo sąsajos apribojimų ir poreikio užtikrinti nuoseklumą tarp „iOS“ ir „Android“ operacinei sistemai skirtų „Korona Stop LT“ versijų.

10. Kas gali padėti kilus klausimų dėl „Korona Stop LT“ programėlės?

Kilus klausimų dėl „Korona Stop LT“ programėlės, galite kreiptis tel. +370 5 264 9676 (interneto svetainėje nvsc.lrv.lt nurodytu konsultavimo linijos darbo laiku) arba el. paštu konsultacijos@nvsc.lt Skambučio kaina priklauso nuo Jūsų telefono paslaugų tiekėjo tarifų ar paslaugų plano.
Bendroji informacija apie programėlę skelbiama Lietuvos Respublikos Vyriausybės interneto svetainėje.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.