Reaguodamas į situaciją Migracijos departamentas į virtualią erdvę perkėlė Lietuvos Respublikos pilietybės ir leidimo laikinai gyventi šalyje išdavimą. Departamento direktorės Evelinos Gudzinskaitės teigimu, tokie pokyčiai padeda užtikrinti kuo mažesnį kontaktą su žmonėmis.

Tokia pati tvarka taikoma ir užsieniečiams, norintiems dirbti Lietuvoje. „Bendravimas su klientais vyksta elektroniniu būdu, žmogus tik du kartus ateina į departamentą – vieną kartą duoti biometrinių veido atvaizdo atspaudų, kitą kartą ateina jau atsiimti pagamintų dokumentų.“

Problemų dėl koronaviruso pandemijos kilo ir Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams. Daliai jų karantino metu baigėsi vizos ar baigė galioti leidimai laikinai gyventi Lietuvoje. „Mes tokius atvejus sprendėme racionaliai ir visiems, kam baigėsi vizos, leidimai laikinai gyventi Lietuvoje buvo pratęsti“, – sako Vidaus reikalų viceministras Tautvydas Tamulevičius.

Migracijos ribojimai sąlygojo tai, kad užsieniečiai „įstrigo“ Lietuvoje, Šengeno vizų išdavimas sustojo, o nacionalinių vizų išdavimas smarkiai sumažėjo. Kaip pasakoja Evelina Gudzinskaitė, dabar vizų išdavimas grįžo į ankstesnes vėžes ir situacija netgi pagerėjo, nes Lietuva pritaiko naują vizų išdavimo tvarką Baltarusijos piliečiams – jie gali gauti vizas humanitariniu pagrindu.

Dėl situacijos Baltarusijoje jų piliečiams ir šeimos nariams suteikta galimybė gauti nacionalinę vizą supaprastinta tvarka. Tam reikia pateikti įrodymą, kad pilietis turi pakankamai lėšų pragyventi šalyje ne mažiau kaip 3 mėnesius, arba patvirtintus dokumentus, kad tokias pajamas jis gaus.