Bendrovės „Klaipėdos nafta“ generalinis direktorius Mantas Bartuška ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus pirmadienį pasirašė sutartį, pagal kurią „Klaipėdos nafta“ tapo uostui priklausančios SGD terminalo krantinės – infrastruktūros – nuomininke.

Iki šiol formaliai infrastruktūra priklausė „Klaipėdos naftai“, tačiau teisės aktuose numatyti, jog visa Klaipėdos uoste esanti infrastruktūra priklauso Uoto direkcijai, kuri ją išnuomoja.

„Klaipėdos uosto direkcija mokėjo pinigus už SGD terminalo krantinės statybas, tačiau jas prižiūrėjo, objektą priėmė „Klaipėdos nafta“. Dabar viskas lyg ir grįžta į vietas. Klaipėdos uostas bus krantinės valdytojas, ją išnuomojo „Klaipėdos naftai“, kad SGD terminalas tinkamai funkcionuotų“, – teigė „Klaipėdos naftos“ vadovas M. Bartuška.

„Klaipėdos nafta“ krantinės naudojimo sutartimi taip pat įsipareigojo Uosto direkcijai grąžinti investicijas į SGD terminalo infrastruktūrą – 33,7 mln. eurų. Tai reikės padaryti per 20 metų, nors krantinė išnuomota 50-čiai metų.

„Jau dabar „Klaipėdos nafta“ Uosto direkcijai yra grąžinusi apie 1 mln. eurų, todėl gali būti, kad tų 20 metų neprireiks. Pagrindinė grąža už investicijas gaunama kaip rinkliava iš priimamų dujovežių“, – teigė A. Vaitkus.

Ir „Klaipėdos naftos“, ir Uosto direkcijos vadovai vieningai sutarė, jog dabar veikiantis SGD terminas yra tik pirmasis etapas.

Šiuo metu rengiamas Klaipėdos uosto bendrasis planas, o jame turėtų būti numatyta galimybė Kuršių mariose, uosto akvatorijoje, esantį terminalą sujungti su žemynine uosto dalimi. Tam reikės supilti pusiasalį. Tačiau tuomet esą bus galima priimti daugiau laivų, kurie naudos gamtines dujas.

Šiuo metu iš SGD terminalo gamtinės dujos tiekiamos ne tik Lietuvos rinkai, bet ir Estijai. Netrukus jos turėtų būti pradėtos tiekti į Latviją ir Lenkiją.

Numatoma, jog dujovežiai prie SGD terminalo laivo-saugyklos „Independence“ kas du mėnesius atplukdys maždaug po 140 tūkst. kubinių metrų SGD, kurias išdujinus ir pavertus į gamtines dujas išeina apie 84 mln. kubinių metrų.

Kasdien iš SGD terminalo į rinką perduodama apie 1,4 mln. kubinių metrų gamtinių dujų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)