Anot Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės „Naujasis turgus“ direktoriaus Viačeslavo Karmanovo, dar pernai vasarą studentai turgavietėje atliko apklausą, kurioje dalyvavo ir prekeiviai, ir pirkėjai.

Apklausos rezultatai parodė, jog pirkėjai pageidautų, kad turgaus prekeiviai, ypač prekiaujantys drabužiais ir batais, dirbtų ilgiau. Pastarieji tikino, kad ilgiau dirbtų, jei būtų sukurtos palankesnės darbo sąlygos.

Dabar prekyba ne maisto produktais vyksta lauko paviljone, todėl kai šalta, pirkėjų ypač sumažėja, nes nepatogu matuotis drabužius, batus.

„Pats matau, kaip prekeiviai kiekvieną rytą išsikrauna, išsidėlioja savo prekes, o apie 15 val. susipakuoja. Kalbėjomės su jais. Prekeiviai tikino, kad jei lauko paviljonas taptų nuo vėjo ir kitų nepalankių oro sąlygų apsaugota prekyviete, jei jie turėtų nuolatines savo prekybos vietas ir kiekvieną dieną nereikėtų išsikrauti ir vėl susikrauti prekių, tada jie ir dirbtų ilgiau“, – teigė V. Karmanovas.

Todėl neseniai buvo paskelbtas architektūrinis konkursas, kurio dalyviai turi pateikti vizijas, kaip tinkamai ir gražiai uždegti lauko prekyvietę.

Kol kas konkurso sąlygas pasiėmė 15 architektų. Paraiškų konkursui laukiama iki lapkričio 14 dienos. Konkurso prizinis fondas – 10 tūkst. litų.

„Kai speciali komisija išrinks nugalėtoją, kuris pateiks originaliausią viziją, kaip lauko prekyvietę paversti gražiu ir patraukliu uždaru prekybos paviljonu, jam pasiūlysime rengti rekonstrukcijos techninį projektą. Jį tikimės turėti iki kitų metų pavasario, o tada pradėti statybas, kurios truktų apie metus“, – ateitį projektavo V. Karmanovas.

Preliminariai skaičiuojama, kad investicijos į lauko prekyvietės sutvarkymą gali siekti apie 2 mln. litų. „Naujasis turgus“ tikisi gauti ES paramą – apie 60 proc. reikalingos sumos, o kitą dalį skirti iš savo biudžeto.

Bendrovė dirba pelningai. Prognozuojama, kad šiemet jos pelnas sieks apie 500 tūkst. litų.

„Kai rekonstrukcija bus baigta, bus įrengta prekyvietė, kuri žiemą bus šildoma o vasarą vėdinama. Mūsų tikslas nėra konkuruoti su prekybos centrais. Mes siekiame pagerinti darbo sąlygas smulkiesiems verslininkams ir, žinoma, pirkėjams sukurti patogią aplinką“, – teigė direktorius.

Tačiau prekeiviai, kurie prekiaus rekonstruotoje prekyvietėje, turės mokėti didesnius mokesčius.

„Kol kas apie tai kalbėti dar anksti. Tačiau faktas, kad atsiras paviljono eksploatavimo išlaidų, juk reikės mokėti už šildymą, elektros energiją. Manau, jog prekybos vietos numos kaina gali išaugti 5-10 proc.“, – prognozavo V. Karmanovas.

Šiuo metu lauko prekyvietėje prekybos vietos vieno kvadratinio metro nuomos kaina dienai siekia 4 litus. Tačiau dauguma prekeivių užima po keturis, šešis ar daugiau kvadratinių metrų.

„Rekonstruotoje prekyvietėje bus įrengtos tokios savotiškos parduotuvėlės – atskiros erdvės kiekvienam prekeiviui. Tų plotų dydis bus ir 12, ir 16, ir 24 kvadratiniai metrai. Šuo metu lauko prekyvietėje yra 80 prekybos vietų, o po rekonstrukcijos jų turėtų būti 150. Tikimės, kad visos jos ir bus užimtos“, - vylėsi V. Karmanovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)