Antroji tarptautinė akademinio irklavimo regata Klaipėdoje „Vilties yriai“ tapo vilties simboliu tiek kupiniems jėgų ir sveikatos, tiek negalią turintiems žmonėms.

Antrus metus vykstančioje regatoje dalyvavo ne tik sportininkai iš Klaipėdos, bet sulaukta norinčių plaukti iš Latvijos, Estijos ir Karaliaučiaus. 

„Užplūsta ypatingas jausmas, kai žvelgi į valtyje sėdinčius aštuonis neįgalius žmones, kurie įveikdami savo fizinius trūkumus, padedami vairininko, plaukia tiesiai, greitai ir pasiekia finišą. Kas gali būti gražiau? Jeigu tokios, mums neįprastos, “šeimos” komanda įveikia savo fizinius trūkumus, sutelkia dėmesį ir jėgas, idant pasiektų finišą, tai - mums, sveikiesiems, - puiki pamoka iš jų pasimokyti ir dar daugiau gyvenime siekti“, - regatos atidarymo metu kalbėjo “Vilties” renginių iniciatorius brolis Benediktas Jurčys.

Šiemet regata ne tik solidarizavosi su negalią turinčiais žmonėmis, bet ir parodė, jog viskas yra įmanoma. Ir nors yra sakoma, kad svajoti negalima garsiai, nes svajonės neišsipildo, klaipėdietis Augustas Navickas šį posakį paneigė. Lietuvos irklavmo čempionas šiandien turi judėjimo negalią ir metus svajojo atsisėsti į specialiai neįgaliajam pritaikytą valtį ir pradėti irkluoti: „Praėjusiais metais nedalyvavau. Tik skaičiau spaudoje, kad planuojama pirkti valtį, kuri atitiktų visus parolimpinių žaidynių reikalavimus. Labai apsidžiaugiau, kad galbūt pats galėsiu į ją atsisėsti ir irkluoti. Ir šiais metais sulaukiau“ – džiaugsmo akyse neslėpė vaikinas, planuojantis sportuoti ir toliau.

Taigi Augustas Navickas tapo naujos Lietuvos irklavimo istorijos dalimi. Klaipėdoje birželio 1 dieną, brolių pranciškonų ir geradarių dėka, pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo pašventinta ir nuleista į Danės upę valtis, pagaminta ir pritaikyta irkluoti sportininkui, turinčiam judėjimo negalią. Iki šiol Lietuvoje nebuvo nė vienos tokios valties. Augustas Navickas tapo pirmuoju, šia valtimi nuplaukusiu metus laiko lauktą distanciją. Varžybų teisėjai ir treneris Liudas Mileška, tikisi, jog Augustas, sėdėdamas šioje valtyje, irkluos ir parolimpinėse žaidynėse. Šis unikalus įvykis suteikia ne tik vilties, bet ir galimybę judėjimo negalią turintiems jaunuoliams išeiti iš uždaros erdvės į atvirą, parolimpinio sporto erdvę.

Ne tik istorinis įvykis, ne tik varžybų laimėtojų pagerbimas šią dieną buvo svarbus. Pasak pranciškono Benedikto Jurčio, „Vilties yriai“ tapo socialinės draugystės švente: „Reikia žiūrėti į žemę, reikia žiūrėti vienas į kitą. Turime pamatyti vienas kito rūpestį. Džiaugiuosi, kad šis socialinės draugystės renginys įgavo tarptautinį mąstą. Tai daugiausia, ką mes šiandien galėjome padaryti“, - džiaugdamasis sportininkų pasiekimais, neįgaliųjų drąsa ir noru būti kartu, Klaipėdoje vykusią akademinio irklavimo regatą uždarė brolis Benediktas.

„Vilties yriai“ – penktasis jau įvykęs solidarumo šauklys. „Viltį” šiais metais dar skelbs „Vilties plaukimas“, vyksiantis birželio 27-28 dienomis, motociklų mylėtojai viltį skelbs liepos 5-6 dienomis „1000 vilties kilometrų“ renginyje, o renginių maratoną užbaigs „Vilties tenisas“ – liepos 26 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)