Akcijos tikslas – atkreipti mokinių ir tėvų dėmesį į mokyklinių kuprinių svorį, turinį bei galimą sunkios kuprinės poveikį vaiko sveikatai.

Sunkesnės nei 10 procentų vaiko svorio kuprinės nešiojimas sukelia nugaros skausmus, skatina stuburo iškrypimą ir netaisyklingą laikyseną.

Akcijos metu pasvėrus mokinius ir jų kuprines paaiškėjo, kad, kaip ir 2013 metais, kas antro (55,7 proc.) mokinio kuprinės svoris yra optimalus – sudaro iki 10 proc. vaikų svorio. Palyginti šiuos duomenis pagal klases, pastebėta, kad didžiausia mokinių dalis, kurių kuprinės svoris buvo optimalus, yra tarp 6 klasių moksleivių (69,8 proc.). 

Nors pernai dažniau optimalų svorį nešiojo berniukai (55,3 proc. ir 50,1 proc.), šiemet dažniau mergaitės nei berniukai nešioja optimalaus svorio kuprines (57 proc. mergaičių ir 54,4 proc. berniukų).

2013 metais labai sunkią kuprinę nešiojosi kas dešimtas vaikas, šiemet kas keturiolikto (7,1 proc.) akcijoje dalyvavusio mokinio kuprinė buvo labai sunki – viršijo 15 proc. vaiko svorio. Jų didžiausia dalis, kaip ir 2013 metais (13 proc.), buvo tarp 2 klasių mokinių – 15,3 proc. Didesnė dalis berniukų nei mergaičių nešioja labai sunkias kuprines (6,8 proc. mergaičių ir 7,4 proc. berniukų).

Palyginti kuprinių svorio pasiskirstymą su 2011 m., 2012 m. ir 2013 m. rezultatais, matyti, kad labai sunkias kuprines nešiojančių mokinių mažėja.

Įvertinus kuprinių nešiojimo būdą, pastebėta, kad 94,2 proc. mokinių kuprinės yra nešiojamos ant abiejų pečių, 4,6 proc. mokinių – ant vieno peties, o rankoje – 1,3 proc.

Ant dviejų pečių nešiojamų kuprinių turėjo daugiau berniukų nei mergaičių (atitinkamai 92,8 proc. ir 95,5 proc.).

Ant vieno peties nešiojamų kuprinių daugiausia turėjo penktokai ir šeštokai – atitinkamai 11 ir 13,8 proc. Šių kuprinių daugiau turėjo mergaičių nei berniukų (atitinkamai 5,9 proc. ir 3,3 proc.).

Rekomendacijos, kurios skirtos vaikams ir jų tėveliams:

Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.

Tuščia kuprinė turi sverti: pradinių klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1 kg.

Optimalaus pilnos kuprinės svoris turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. moksleivio kūno masės.

Didžiausias pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 proc. moksleivio kūno masės.

Kuprinės rankena turi tilpti vaiko delne, diržai reguliuojami, nesmukti ir neveržti. Diržų plotis 3,5-8 cm.

Diržus visada užsidėti ant abiejų pečių.

Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau juosmens.

Sunkiausius daiktus dėti į kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Tvarkingai susidėti daiktus, kad jie neslidinėtų po kuprinės vidų.

Kasdien peržiūrėti kuprinės turinį ir susidėkite tik tai dienai reikalingus daiktus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją