Aptarti sumanymai gerokai pranoksta diplomatinius formalumus: svarstoma ne tik aktyviau skatinti lietuviško verslo plėtrą, bet ir vystyti kultūros, sporto, edukacinių mainų programas.

„Šį vizitą neabejodamas vadinčiau istoriniu – tiek ir tokio dėmesio negalėjome nė įsivaizduoti“, – džiugiais įspūdžiais dalijosi po viešnagės Tokijuje bei Kudžyje šią savaitę į Čingdao atvykęs V. Grubliauskas.

Šiandien, antradienį, klaipėdiečiai lankysis Čingdao uoste, kurio valdymo struktūroje svarus vaidmuo bei jo nulemta grąža tenka Savivaldybei: anot V. Grubliausko, Čingdao mero žodžiais tariant, vien praėjusiais metais miesto reikmėms uostas atseikėjo per 200 mln. eurų.

Trečiadienio darbotvarkėje – net dviejų pasaulinių parodų lankymas ir darbinis susitikimas su Čingdao kultūros departamentu, aptariant jau kitąmet galimų kultūrinių mainų planus. Kudžio ir Čingdao atstovai, tarp jų – ir meno kolektyvai, ketina apsilankyti Klaipėdoje kitąmet bei dalyvauti „The Tall Ships Regatta“ regatos arba Jūros šventės renginiuose.

Klaipėdiečių delegaciją Japonijoje lydėjo vizitą globojantys JE Lietuvos Respublikos ambasadorius Japonijoje Egidijus Meilūnas su žmona bei Kudžio miesto meras Endo su žmona, Kudžio miesto tarybos nariai bei keli Japonijos parlamentarai. Viešėdamas Tokijuje, Klaipėdos meras su Lietuvos ambasadoriumi Japonijoje atidarė fotografijos parodą bei susitiko su čia gyvenančių lietuvių bendruomene, o Kudžyje laukė daugybė susitikimų su vietos Savivaldybės atstovais.

Pagarbų rytietišką dėmesį svečiams papildė jaudinantys bičiulystės momentai. Lietuviai dalyvavo pagrindinės Kudžyje Rudens šventės renginiuose, kur labai pravertė klaipėdietiškos Jūros šventės eitynių įgūdžiai, o klaipėdiečių meninė programa buvo sutikta itin šiltai. „Buvome išskirtinai pagerbti tapę gausios spalvingos procesijos vedliais“, – sakė V. Grubliauskas.

Svečiams teko apsilankyti ir 2011 m. žemės drebėjimo bei cunamio, pridariusio žalos Kudžio miestui, nuniokotose vietose. Anot V. Grubliauskio, skaudaus stichijos šėlsmo pasekmių šiandien beveik nematyti plika akimi, tačiau pabendravus su japonais akivaizdu, kad jų atmintyje šis įvykis tebėra gyvas. Susitikimuose buvo itin akcentuojama finansinė Klaipėdos miesto parama cunamio aukoms kaip įtikinamas nesuvaidintos partnerystės pavyzdys, už kurį klaipėdiečiai yra labai gerbiami.

Po turiningo vizito jaukiame Kudžyje milijoninis Kinijos uostas Čingdao klaipėdiečius pasitiko ne mažiau rūpestingai. „Turint omenyje, kad miesto milžino, kuriame gyvena apie 8,7 mln. gyventojų, mero užimtumas visiškai atitinka šį mastelį, susitikimas bei oficiali vakarienė, kuriems jis skyrė kone dvi valandas, leido daryti išvadą, kad Klaipėda čia ne tik žinoma, bet ir gerbiama“, – sakė meras.

Apžvelgę prieš dešimtmetį susigiminiavusių mestų aktualią ekonomikos, investicinės aplinkos, kultūros bei sporto situaciją, partneriai aptiko daug sąlyčio taškų bei numatė jų plėtotės galimybes.

„Mūsų paprašyta perduoti vienareikšmišką žinią Lietuvos bei Klaipėdos verslininkams – kvietimą aktyviau ir drąsiau žengti į Kinijos rinką. Svarstoma plėtoti ir šios srities tarpininkavimą, – teigė V. Grubliauskas. – Ypač akcentuotas ekologiškų ir draugiškų aplinkai produktų bei technologijų prioritetas. Čingdao laukiami ir klaipėdiečių uostininkų siūlymai. Be kita ko, yra galimybių vystyti kultūros, sporto ir edukacinių mainų programas.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją