Nujautė, kad bus atleistas iš darbo, todėl ėmėsi nuosavo verslo

Prieš maždaug 15 metų alytiškis Mindaugas Kanapickas dar dirbo inžinieriumi vienoje didelėje kompanijoje. Tačiau vieną dieną toje kompanijoje nuspręsta pakeisti verslo modelį ir atiduoti tam tikrus darbus kitoms įmonėms, todėl buvo tik laiko klausimas, kada visi inžinieriai bus atleisti.

Taigi, 2008–uosius M. Kanapickas prisimena kaip metus, kai suprato, kad tuometiniame darbe neužsibus – reikės ieškoti kito kelio. Taip pamažu prasidėjo jo kelias į verslą, kuris, prisipažįsta, nebuvo tiesus.

„Aplink save mačiau daug skirtingų verslų, o vienas tokių buvo mano krikšto tėčio verslas. Jis dengė stogus – iš šalies žiūrint, atrodė, kad jam neblogai sekasi. Nors buvau baigęs elektronikos mokslus ir dirbau inžinieriumi, kažkodėl man susišvietė tokia mintis: kai mane atleis iš darbo, aš imsiuosi verslo ir dengsiu stogus“, – prisimena verslininkas.
Asociatyvi nuotr.

„Su krikšto tėčiu susitikome aptarti, kaip čia viskas vyks, kokių priemonių man reikės. Tačiau tada krikšto tėtis man sako: kam tau tie stogai, tu daryk tai, ką tu moki. Tai toks draugiškas patarimas, kurį iki šiol smagiai prisimename, buvo tokia kaip ir mano verslo pradžia. Atsakiau jam – gerai, darysiu tai, ką aš moku. Taip ir pradėjau eiti tuo vingiuotu keliu, kuris mane nuvedė į šiandieną“, – sako M. Kanapickas.

Ieškodamas naujos verslo nišos, elektronikos mokslus baigęs alytiškis pirmiausia susidomėjo kompiuterių remontu.

„Technika man niekada nebuvo svetimas dalykas. Pirmiausia galvojau remontuoti stacionarius kompiuterius, bet tada pamačiau, kad rinka praktiškai yra užpildyta, visi moka remontuoti tuos kompiuterius. Persiorientavau į nešiojamus kompiuterius, nes pastebėjau komercinį pranašumą – čia viskas sudėtingiau, konkurentai nemokėjo to daryti, o aš sugebėjau“, – sako M. Kanapickas.

Nuo kompiuterių remonto – iki nuosavo elektros instaliacijų verslo

Nešiojamų kompiuterių remontu verslininkas užsiėmė keletą metų ir prisipažįsta, kad ši veikla sekėsi neblogai. Tačiau po kiek laiko alytiškis pajuto, kad norėtų uždirbti daugiau. Taip jis pradėjo domėtis veikla, kuria šiandien ir užsiima – elektros instaliacijos prekėmis ir jų įrengimu savo įmonėje „Elverta“.
Mindaugas Kanapickas

„Mano verslas prasidėjo 2015 metais, kai pradėjau teikti apsaugos stebėjimo sistemų montavimo paslaugas. Prisimenu, kaip tada ir vėl sukau galvą, kaip man išsiskirti iš konkurentų, ką kitokio galėčiau pasiūlyti. Sugalvojau atidaryti elektros prekių parduotuvę, kurioje siūlysiu ne tik prekes, bet ir paslaugas – viskas iš vienų rankų. Alytaus regione nieko panašaus nebuvo. Tai buvo laiptelis aukštyn“, – teigia verslininkas.

Vėliau laiptelių aukštyn buvo ir daugiau. 2019 metais, kai fizinės parduotuvės veikla buvo apribota, M. Kanapickas ėmėsi plėtoti elektroninę prekybą. Be to, nors versle iš pradžių alytiškis buvo vienas, ilgainiui jam pavyko suburti 7 žmonių komandą.

„Keletą metų remontavau kompiuterius vienas. Kai pradėjau teikti elektros instaliacijų paslaugas, iš pradžių tai buvo kaip ir šeimos verslas, nes kartu dirbo tėtis ir brolis. Šiandien jie kartu nebedirba, tačiau atsirado kiti darbuotojai, pradėjo formuotis komanda. Šiandien turime 4 žmones, kurie įrenginėja elektros instaliacijas, turime vadybininką, kuris valdo užsakymus ir dirba prie kasos. Tuomet esu aš ir mano žmona, kuri anksčiau buvo atsakinga už viešuosius ryšius valstybiniame sektoriuje. Man pavyko ją prisivilioti pas save ir jau metus laiko ji pritaiko savo patirtį verslo plėtrai ir reklamavimui. Dabar mes septyniese“, – sako M. Kanapickas.

Augančios prekybos apimtys verčia tobulėti jos valdyme

Paklaustas apie tai, kaip šiandien atrodo jo darbo diena, verslininkas ją apibūdina dviem žodžiais – „viskas viename“. Kai versle tiek daug veiksmo, svarbu nuolat tobulėti ir ieškoti sprendimų, kaip darbus optimizuoti, todėl M. Kanapickas šiuo metu semiasi žinių „Smulkaus verslo akademijoje“.

„Įsivaizduokite kiaurą valtį, iš kurios žmogus nuolat semia vandenį. Taip atrodo mano darbo diena – semiu vandenį, bet niekaip neužtaisau kiaurymių. Į akademiją ėjome su mintimi, kad galėtume pereiti iš mažmeninės prekybos į didmeninę, nes taip daugiau parduosime ir daugiau uždirbsime. Taip pat norime išspręsti problemą, kad dirbame daug, pastangų dedame taip pat labai daug, tačiau norimo rezultato nėra. Norime augti, ypač pardavimų kryptimi“, – teigia verslininkas.
Darbo diena „Elverta“

„Smulkaus verslo akademijoje“ jis pastebėjo, kad verslo iššūkiai ir lūkesčiai ne visuomet yra tokie, kokie atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kartais svarbūs net ir tokie iš pirmo žvilgsnio nepastebimi dalykai, kaip, pavyzdžiui verslo vertybių išsigryninimas – M. Kanapickas teigia anksčiau apie tai net nepagalvojęs.

M. Kanapickas išskiria, kad šiandien daugiausia iššūkių kelia verslo procesų diegimas ir tobulinimas. Jis jaučia, kad didėja prekybos apimtys, todėl nori tobulėti jų valdyme. Taip pat verslininkas siekia tobulėti skaitmeninės rinkodaros srityje, plačiau išvystyti elektroninę prekybą ir auginti pardavimus.

„Mano asmeninis lūkestis yra tobulėti kaip vadovui ir asmenybei, pasisemti žinių. Akademijoje jau kilo minčių, kokias naujas strategijas versle galėsime pritaikyti. Vienas iš žingsnių į priekį – tai procesų aprašymas, kuris leidžia juos optimizuoti ir efektyvinti. Apie tai anksčiau negalvojome ir to nedarėme“, – sako M. Kanapickas.