UAB „Rojaus obuoliai“ užsiima privačių vaikų darželių ir mokyklų maitinimu. Taip pat neseniai pradėjo prekiauti savo šaldyta produkcija elektroninėje parduotuvėje. Be viso to, gamina desertus vaikams: keksiukus šventėms, belgiškus vaflius, kurie atitinka visus vaikų maitinimo nustatytus reikalavimus. Įmonė savo veiklą pradėjo nuo 2017 metų, komandą sudaro 23 žmonės, kurie Vilniuje teikia maitinimo paslaugas privatiems darželiams ir mokykloms.

Rūta Sorakaitė

Pirmas toks restoranas Vilniuje

„Rojaus obuolių“ įkūrėja Rūta Sorakaitė pasakoja, kad idėja sukurti verslą kilo sunkiu jai laiku.

„Viskas prasidėjo per pirmą sunkmetį, nuo 2008 metų. Man buvo labai sunkus laikotarpis. Finansiškai buvo nelengva. Anuomet mano draugė nuomojo patalpas kavinei. Išsinuomojau iš jos tas patalas Žvėryne ir atidarėm jose vegetarišką restoraną. Tai buvo pirmas toks restoranas Vilniuje.

Jame nebuvo didelio pasirinkimo, dažniausiai patiekdavome dienos pietus. Tuo metu iš manęs draugai juokėsi, kad nėra patiekalų pasirinkimo. O aš jiems sakiau, kad jei žmogus nori valgyti, suras, o jei nenori valgyti, nėra ko eiti pas mus (juokiasi).

Mes labai sėkmingai dirbome tame vegetariškame restorane. Vieną dieną mums paskambino iš vaikų darželio ir paprašė, kad jiems tiektume maistą. Sutikau ir pagalvojau, kad tai puiki verslo idėja. Atsirado vienas darželis, vėliau – dar kitas. Turėjome dideles patalpas Lukiškių gatvėje, bet vėliau pasirinkome tik vaikų maitinimą“, – apie įmonės atsiradimą pasakojo įkūrėja.

Svarbiausia – kolektyvas

Pašnekovė atviravo, kad restoranų verslas labai sudėtingas ir reikalaujantis daug išradingumo.

„Restoranai – labai sunkus verslas, nes visada turi galvoti, kuo nustebinti klientą. Turi galvoti, kaip išlaikyti žmones, kad jie pas tave eitų. Tikrai žiauriai sunkus verslas“, – teigė pašnekovė.

Pagrindinė įmonės vertybė – kokybė, bendravimas ir kolektyvas. Direktorė teigė, kad jai labai svarbu kolektyvo gera savijauta.

„Pirmoje vietoje man – kolektyvas. Labai svarbi kolektyvo sveikata, gera nuotaika. Svarbu, kad būtų ir fiziškai, ir dvasiškai gera aplinka. Reikšmingas yra komandinis darbas, atsakingumas, pareigingumas. Didžiausia mūsų vertybė – kokybė ir bendravimas su klientais. Tik bendraujant galima išspręsti problemą“, – sakė direktorė.

Reikia daug investicijų

Moteris pabrėžė, kad jos verslo išskirtinumas yra kokybė, jai tobulinti skiria nemažai investicijų.

„Kiekvienas darželis įmonę, kuri jam tieks maistą, renkasi pagal savo poreikius. Nesireklamuojame, nes, kaip manome, mūsų turi ieškoti klientas, o ne mes jo. Tikrai labai vertiname kokybę. Kokybę ne tik paties produkto, bet ir aptarnavimo. Mes nusipirkome naujų mašinų, naujų indų, termodėžių. Investuojame į įrangą, automobilius ir žmones. Visa tai ir sudaro kokybę. Labai daug investuojame į kokybę ir labai dėl jos stengiamės“, – sako Rūta.

Paklausus, ar susiduria su sunkumais ieškodama darbuotojų, moteris teigė iš kitų kolegų verslininkų girdėjusi, kad sunku rasti patikimą žmogų, tačiau su šia problema pati nesusidūrė.

„Girdėjau, kad rasti kokybiškai dirbančių darbuotojų nelengva, bet pas mus darbuotojai nesikeičia. Kolektyvas stabilus. Gal mums pasisekė surasti gerų žmonių. Pati nesu susidūrusi su situacija, kad būtų sunku rasti tinkamą darbuotoją. Pas mus tie patys vairuotojai, virėjai dirba nuo pat įmonės įkūrimo pradžios“, – sakė verslininkė.

Pigiau net Londone

Verslininkė įvardijo ir kitus sunkumus, su kuriais tenka susidurti Lietuvos smulkiesiems verslams.

„Aš visada juokaudavau, kad jeigu Lietuvoje pavyksta įkurti smulkųjį verslą, tai tiems žmonėms reikia pastatyti paminklus (juokiasi). Lietuvoje savo verslą plėtoti labai sunku. Pirmiausia, didelės patalpų nuomos kainos. Pradėjau dairytis Anglijoje, ir įsivaizduojat – Londone galima išsinuomoti patalpas pigiau nei Lietuvoje.

Pačioje pradžioje, kai įkuri verslą, susiduri su labai dideliais mokesčiais. Be galo sunku išlaikyti darbuotojus, kai tik pradedi verslą: negali mokėti pakankamai“, – sako moteris.

Tačiau pašnekovė paskatino tuos, kurie nori pradėti savo verslą, nebijoti rizikuoti.

„Manau, jei yra idėja, tai reikia nebijoti veikti. Ekonomistai ir finansininkai iš manęs juokėsi, bet aš į viską žiūriu paprastai. Galvoju, kiek galiu skirti pinigų. Apsvarstau, kas būtų, jeigu prarasčiau pinigus, ar labai pasikeistų mano gyvenimas, ar ne. Jeigu labai skaudu būtų, tai nėra ko daryti. Bet jei esi pasiruošęs kažkiek prarasti, tai eini ir darai, rizikuoji. Jeigu yra noras, viskas įmanoma“, – teigė Rūta.

„Rojaus obuolių“ įkūrėja papasakojo, kaip verslą palietė pasaulinė koronaviruso pandemija, kurios metu kilo dar viena nauja idėja.

„Pandemija visiems buvo sunki – tiek viešbučiams, tiek maitinimo įstaigoms, parduotuvėms. Mūsų verslas taip pat buvo sustabdytas. Pandemijos metu pristatydavome maisto krepšelius socialiai remtiniems vaikams. Maisto krepšeliai buvo už savikainą, tad darbas – daugiau dėl vaikų nei dėl pelno. Bet kiekviena tokia situacija yra spyris iš sąstingio, kai turi progą apgalvoti viską ir gali gimti naujų idėjų. Gali pradėti veikti iš naujo.

Taigi per pačią pandemiją ir gimė idėja atidaryti elektroninę parduotuvę, kurioje galėjome prekiauti mūsų šaldytais produktais. Savo internetinėje parduotuvėje prekiaujame savo gaminamu maistu vaikams, čia galima įsigyti kotletukų, varškėtukų, lietinių blynelių, cepelinų.

Vaikų mėgstamiausi valgiai
Vaikų mėgstamiausi valgiai

Taip pat galima įsigyti keksiukų vaikų šventėms. Visa produkcija atitinka vaikų maitinimo reikalavimus. Tai reiškia, kad produktuose – tinkamas cukraus, druskos kiekis ir pan. Kol kas alergiškiems žmonėms specialiai skirtų produktų nėra, bet ateityje žadame prekiauti ir jais“, – sakė pašnekovė.

Vaikų mėgstamiausi valgiai

Teigė maitinanti visus

„Dabar labai daug vaikų, kurie alergiški ne tik pieno produktams, bet ir įvairioms kruopoms, gliutenui. Mes sudarome valgiaraščius pagal poreikį ir pateikiame mokykloms išsirinkti. Taip pat sudarome valgiaraščius alergiškiems vaikams – atsižvelgiame į tai, ką vaikai valgo, ko nevalgo, ką mėgsta. Tariamės su darželių vadovais, sprendžiame, kad maistas atitiktų visus nustatytus reikalavimus“, – paaiškino Rūta.

Vaikų mėgstamiausi valgiai

Projektas labai įkvėpė

Verslininkė teigė, kad dalyvaudama „Swedbanko“ organizuojamoje smulkiojo verslo akademijoje „Kiekvienas gali“ pasisėmė įkvėpimo.

„Elektroniniu paštu gavau pasiūlymą pabandyti dalyvauti atrankoje. Tiesiog užpildžiau anketą. Paskui nuotoliniu būdu tiesiogiai bendravau su „Swedbanko“ atstovu. Tas susitikimas mane labai įkvėpė. Įkvėpė pats pokalbis. Po jo sūnui pasakiau: „Labiausiai gyvenime norėčiau laimėti šį projektą.“ Ir laimėjau. Mus atsirinko, buvau labai patenkinta.

Apskritai labai džiaugiuosi: buvo daug susitikimų su sėkmingais verslininkais, kurie itin stipriai įkvėpė. O aš esu iš tų žmonių, kuriuos labai įkvepia tokie dalykai. Visa tai mane labai paskatino vėl veikti, vėl viską peržiūrėti įmonėje. Tai tarsi variklis vėl daryti ką nors naujo.

Akademijoje paskatino pasidaryti galimybių ir grėsmių analizę, išmokė, kaip susidaryti strategiją, patarė kiekvienai pareigybei sudaryti aprašus, kad žmonės žinotų, kas už ką yra atsakingi. Išmokė sukurti sistemą. Sužinojome labai daug dalykų ir juos pritaikėme savo įmonėje. Tai man davė labai daug naudos.

Vaikų mėgstamiausi valgiai

Akademija suorganizavo susitikimą su vienu vadovu – jis įvertino mūsų elektroninę parduotuvę. Davė daug patarimų, ką padaryt, ko vengti. Šiuos praktiškus patarimus mes dabar įgyvendiname. Dalyvavimas akademijoje buvo labai naudingas. Aš visiems sakau, kad jei bus galimybė, tikrai rekomenduoju dalyvauti“, – savo patirtimi dalijosi Rūta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)