Projekto tikslas – padėti verslams paruošti verslo procesus augimui ir išmokti ruoštis krizėms. Joms atėjus, kaip pasinaudoti atsivėrusiomis galimybėmis bei nepapulti į klasikines pinkles, kurios sustabdo veiklą arba neigiamai paveikia apyvartas. Projektą sudaro „Organized & Profitable®“ programa ir asmeninių mentorių pagalba. Verslo atstovams skaitys pranešimus ir savo patirtimi dalinsis žymūs verslo lyderiai. Įmonės dalyvaus bendruose susitikimuose, rengs praktines užduotis, susijusias su savaitės tema. Po programos verslai turės palaikomąją mentorystę, bus daromos pokyčius įvertinančios studijos.

Programa radikaliai skirtinga nei siūlomos populiarių patarėjų

„Statistika rodo, kad dauguma mažų įmonių žlunga per pirmuosius kelerius metus. Daugybė mano draugų, pažįstamų darbo neteko ir dėl ekonomikos pokyčių pastaruoju metu“, – sako „Systems Business Coach Inc.“ (SBC) kompanijos savininkė ir programos „Organized & Profitable®“ autorė kanadietė Beverlee Rasmussen.

B. Ramussen vadovaujama kompanija smulkių įmonių vadovams teikia instruktažą ir mokymus, kurie padeda joms augti. „Mūsų programos yra sukurtos naudojant žinomus mokymosi principus ir apjungia geriausią kaučingo praktiką: kai neuromokslas ir žmogaus elgesys yra taikomi optimaliam dalyvavimui bei konsultavimui. Kai pragmatiški verslo principai ne tik lengvai paaiškinami, bet ir taikomi“, – sako pašnekovė.

Per pastaruosius 12 metų kompanija sukūrė mokymo programų seriją, kuri, pasak jos vadovės, užtikrina, kad smulkaus verslo savininkai turėtų reikiamų žinių, paramos ir įrankių už tokią kainą, kokią jie gali sau leisti kurti organizuotas bei pelningas įmones. „Mūsų programos yra skirtos verslų savininkams, norintiems įgyti gebėjimus ir įgūdžius net tik reaguojant į aktualijas, bet ir kasdieninėje veikloje. Tam jiems puikiai gali pasitarnauti verslo patarėjai, mentoriai, bankai visame pasaulyje“, – tikina B. Rasmussen.

Programos autorė sako, kad jų praktinis ir išsamus verslo sistemų dokumentavimo bei projektavimo vadovas suteikia smulkių įmonių savininkams galimybę atsisakyti kai kurios kasdienės veiklos ir uždirbti pastovų pelną.

Smegenys

„Mūsų programos yra radikalus poslinkis nuo populiarių autorių, pranešėjų ir dėstytojų, kurie, kaip taisyklė, niekada nekūrė, nevaldė bei nepardavė savo verslo. Jų patarimai nepaiso asmeninių savininko siekių ir emocinių poreikių. Kiekvienas smulkaus verslo savininkas jaučia spaudimą. Šis spaudimas dažnai virsta nerimu, baime ir abejonėmis, kurios ilgainiui daro įtaką ir savininko sveikatai“, – pastebi B. Rasmussen.

Kompanijos vadovė sako sukūrusi verslo planą, kuris apima visas verslo valdymo sritis, įskaitant vadovavimą, veiklą, finansus, žmogiškuosius išteklius bei rinkodarą:

„Mūsų pagrindinis produktas yra verslo švietimas, instruktavimas ir mokymas tiesiogiai smulkiojo verslo savininkams bei jų komandoms. Mūsų antrinis produktas yra konsultantų, verslo patarėjų, verslo bankininkų ir trenerių mokymas naudotis mūsų medžiaga, kad galėtume geriau pasiekti savo tikslinę rinką“.

Pagrindinės vertybės ir nauda, kurią iš jų paslaugų gauna tiek smulkiojo verslo savininkai, tiek smulkaus verslo treneriai, pasak B. Rasmussen, yra palaikymas, pasitikėjimas, padidėjęs pelnas, kontrolės jausmas.

Programa Lietuvos įmonėms adaptuota nežymiai

Programos autorė B. Rasmussen labai nežymiai adaptavo savo programą, kuria naudojasi JAV ir Kanados smulkaus ir vidutinio verslo savininkai. Ši programa bus pagrindas, kuriuo remiamasi perteikiant reikalingas žinias verslo atstovams Lietuvoje. Pakeista tik tai, kas susiję su įstatyminiais terminais ar mokesčių dydžiais.

„Pagrindinės temos liko tos pačios, nes tiek tose šalyse, tiek ir Lietuvoje, kaip ir bet kuriame versle kertiniai dalykai yra tie patys: lyderystė, komanda, procesai, finansai, pardavimai/rinkodara. Prie to paties prisidės ir mentorių asmeninės patirtys bei žinios, kuriomis jie dalinsis su projekte dalyvausiančiais verslų savininkais“, – sako kaučingo specialistas Povilas Petrauskas, vienas iš projekto mentorių.

Apie „Organized & Profitable®“ P. Petrauskas sužinojo prieš keletą metų Prahoje vykusioje konferencijoje, kur ir susitiko su šios programos autore B. Rasmussen. „Labiausiai patraukė tai, kad ji pati buvo labai įsitraukusi į pokalbius su tais, kas domėjosi programa. Susidomėjau ir pats, stebėjau, kuo ji panaši į kitas. Didžiausias išskirtinumas buvo tas, kad dalyvavimas tokio tipo programoje buvo paremtas asmeniniu darbu su programą fasilituojančiu asmeniu bei su kitais programos dalyviais, kuomet visas mokymosi procesas vyksta grupėje“.

Kaučingo specialistas, programą išbandęs pats, mokęsis, pritaikęs žinias ir praktikas savo versle, šiandien ją taiko dirbdamas su savo verslo klientais.

„Mano tikslas – padėti verslams išsigryninti svarbiausias jų kliūtis, trukdančias pasiekti norimo rezultato. Žinant jas, daug paprasčiau ieškoti reikalingų veiksmų tą rezultatą pasiekti. Tai yra sistema, turinti tam tikrus dėsningumus. Jei rezultatas, kurį verslo savininkas gauna, netenkina – pirmiausia žiūrime į sistemą, kuri tuo metu veikia ir tada daug aiškiau pasidaro, ką tiksliai verta pakeisti. Tokių sistemų yra ne viena, pasirinkti tikrai yra iš ko. Esu pats išbandęs bent kelias. Negaliu sakyti, kad kuri nors neveikia. Veikia visada, kai veiki pats“, – pabrėžia P. Petrauskas.

Įmonėms padės tapti stabilioms ir pelningoms

P. Petrauskas sako, kad visi šie verslo modeliai yra reikalingi ir būtent aiškumas bei struktūruota sistema čia ir padeda verslui būti stabiliam bei pelningam. Tą ir reiškia „Organized & Profitable®“.

Paklausus, kokių realių rezultatų sulauks „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademijoje dalyvaujančios įmonės, mentorius sako, kad visų pirma, tai verslo savininkai pradės stebėti ir suprasti savo verslą, o ne tik būti jame (angl. Work ON business, not IN business). „Kiekvienai iš temų susikurs aiški sistema, kuria verslo savininkai ir jų komandos galės sekti ir kryptingai veikti, siekiant norimo rezultato. Bus lengviau tiek planuoti veiklą, tiek keltis tikslus. Ir tai padaryti daug paprasčiau, kai aiškiau suvokiama, kad verslas veikia kaip aiški sistema“, – sako pašnekovas.

Iš savo patirties su klientais, su kuriais jau dirbo pagal šią programą, P. Petrauskas gali matyti teigiamą jų pokytį per pirmus 2–4 mėnesius: „Vieniems tai yra didesnis klientų pritraukimo rodiklis, kitiems – greitesnis pinigų srautas, tretiems – aiškus komandos narių įtraukimo ir veiklų pasiskirstymo procesas. Kiekvienam verslo savininkui tai gali būti skirtinga sritis, kurią jis gali susitvarkyti greičiau, o kitos sritys keisis eigoje''.

Patyręs mentorius sako, kad nors tai pirmasis toks banko projektas, tiki, kad jis bus tęsiamas: „Aš savo ruožtu ir toliau šią programą taikau veikloje su smulkaus ir vidutinio verslo (SVV) atstovais, nes ji tiesiog neleidžia grįžti prie seno veikimo modelio, kuris buvo prasčiau veikiantis“.

Paklausus, kokių dar privilegijų gali tikėtis įmonės, dalyvaudamos projekte, P. Petrauskas išskiria keletą dalykų: tai yra pati programa, kuri dalyviams ir bus tarsi verslo vystymo vadovas ir po to, kai projektas bus pasibaigęs. Taip pat mentorių patirtis, kuria jie dalinsis, kitų dalyvių keliami klausimai ir matomas jų progresas bei bendri aptarimai, kaip konkrečius savo klausimus galima spręsti remiantis kitų turima patirtimi bei padidėjęs žinomumas Lietuvos rinkoje.

„Aš, kaip mentorius, būsiu su sau priskirta komanda tiek, kiek jiems reikės. Turėsime reguliarius susitikimus kiekvieną savaitę. Tuo pačiu skirsiu po 60–90 minučių kiekvieną savaitę pačios programos temų pristatymui“, – sako P. Petrauskas.

Pagrindinės pranešimų temos

Viena iš didžiųjų penkių projekto temų bus verslo strategija. Kaip verslą stabilizuoti, kaip parengti jį augimui. Bus nuodugniai peržiūrimos organizacijų veiklos gairės, patariama kaip susikurti konkurencinį pranašumą.

Finansų stabilizavimui skirtos savaitės metu organizacijoms bus padedama subalansuoti finansus, persidėlioti sąnaudų kontrolės planą. Šioje dalyje bus padengiamos analitikos ir finansų valdymo temos, pavyzdžiui, kaip įvertinti savo pačių finansus ir juos reguliuoti, taip pat protingų finansavimo galimybių paieška ir pan.

Dar viena tema – komanda. Tai yra apie tai, kada reikia galvoti apie komandos augimą ir kokiu būdu tai daryti palankiausia skirtinguose verslo etapuose.

Taip pat bus nagrinėjamas ėjimo į rinką žingsnis: ko galima pasimokyti iš startuolių ir kaip gauti daugiausiai naudos iš rinkodaros veiksmų, subalansuoti kainodarą, paskatinti pardavimus.

Didelis dėmesys „Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademijoje bus skiriamas verslo procesų peržiūrai. Būtent stringantys tiekimo, gamybos, klientų aptarnavimo ir kiti procesai yra slenkstis skiriantis verslą nuo augimo.

Programą uždarys tema apimanti makroekonomikos tendencijas, pasiruošimą ateičiai, sugrįžimui po to, kai reikėjo susiveržti diržus, taip pat tvarias investicijas.

Kiek ir kokios įmonės gali dalyvauti

Į projektą „Kiekvienas gali“ bus atrinkti 10 smulkiųjų verslų, kurie nori didinti verslo atsparumą dalyvaujant 6 savaites truksiančioje programoje.

Dalyvauti „Delfi“ ir „Swedbank“ projekte gali įmonės, veikiančios ilgiau nei dvejus metus ir kurių metinės pardavimo pajamos neviršija 2 milijonų eurų per metus. O svarbiausia, kad tai būtų įmonės, kurios vis dar laukia kada jų verslas ims augti taip, kaip tikėtasi. Dalyvauti kviečiamas ir socialinis verslas.