Buvęs sunkiaatletis savo kavinėje įvedė naują kainų politiką – viskas kainuoja po vieną eurą ar net pigiau. „Tai – ne akcija, o nauja „Vyšnios“ koncepcija. Be to, esu numatęs per metus atidaryti ne mažiau nei po 4-5 naujas kavines“, – ir apie revoliucinę kainų politiką, ir apie plėtrą kalbėjo R. Vyšniauskas.

Eksperimentavo penkis mėnesius

Kavinę Klaipėdos centre jis atidarė pernai paskutinį liepos savaitgalį, kai uostamiestyje ūžė Jūros šventė. „Vyšniai“ dabar yra penki mėnesiai ir visą tą laiką eksperimentavau, kaip pritraukti daugiau klientų. Iš pradžių kavinė buvo išskirtinė tuo, kad siūlėme beveik 400 kavos rūšių ir sveikus užkandžius, paskui buvo kava ir įvairūs belgiški vafliai. Žmonėms patiko, klientų buvo, tačiau rezultatai tikrai nedžiugino. Pats visą laiką jaučiau, jog vis dar reikia kažkokios vyšnaitės ant torto, „razinkos“, kad kavinė būtų tikrai išskirtinė, kad žmonės norėtų čia eiti“, – pasakojo R. Vyšniauskas.

Vieną vakarą pašnekovo kavinėje vyko 50-ies studentų susitikimas su olimpiniu prizininku sunkiaatlečiu Aurimu Didžbaliu ir pačiu R. Vyšniausku. „Galvojau, kad smagiai pasikalbėsime apie sportą, be to, bus 50 žmonių, tad ir apyvarta bus nebloga. Tačiau pastebėjau, jog tik vienas kitas studentas nusipirko kavos ir ją visą susitikimo laiką gurkšnojo. Po susitikimo važiavau namo, viską apgalvojau ir supratau, kad žmonės neperka ne todėl, kad neskanu, o todėl, kad taupo. Ir taupo ne tik studentai, bet dauguma žmonių, nes atlyginimai nekyla taip sparčiai kaip kainos. Tada ir gimė mintis, jog reikia padaryti taip, kad atėjęs žmogus negalvotų apie taupymą“, – kalbėjo pašnekovas.

R. Vyšniausko kavinė "Vyšnia"

Ne gudrybė, o matematika

Jis iškart ėmėsi skaičiavimų. „Matematika paprasta: jei viską pardavinėsi po eurą, nelabai kas išeina. Tačiau pagalvojau, jog geriau tegul man lieka lašelis pelno, nereikia to 500 proc. antkainio, bet bus žmonių srautas, jiems bus gerai, nes nereikės skaičiuoti pinigų. Aš taip pat esu ne labdaros organizacija, o verslininkas, todėl įvertinau, kad ir man bus gerai, nes uždirbsiu mažiau, bet pastoviai“, – apie idėjos gimimą pasakojo R. Vyšniauskas.

Jis nuoširdžiai pripažino, jog kavinė „Vyšnia“ nedirbo pelningai, todėl net kilo minčių ją uždaryti. „Tada žmona Inesė pasakė, kad prieš uždarymą turėčiau viską išparduoti po eurą, kad prekių nereikėtų grąžinti. Tai buvo tas paskutinis ženklas, kai supratau, kad mano idėja, jog viskas turi kainuoti po eurą yra teisinga ir reikia pradėti ją įgyvendinti“, – dėstė buvęs sunkiaatletis.

Rizikavau, nes neturėjau, kur trauktis. Galiu pasakyti, jog kalbant apie „Vyšnią“, buvau nesėkmingas verslininkas, nes kavinė tik vegetavo. Pripažįstu, kad suklupau, bet dabar jau bandau atsistoti.

Jis ėmė rašyti verslo planą, o paskui jį pristatė tiekėjams. „Galutinė produkto, kurią gauna klientas, kainą sudaro žaliavų kainos, amortizacinės išlaidos, darbuotojų algos ir antkainis, nes norisi dirbti pelningai. Tam, kad galėčiau įgyvendinti savo idėją viską siūlyti po eurą, visas išlaidas reikėjo sumažinti iki minimumo. Tiekėjams išdėsčiau savo verslo planą, kuriame numatyta per metus atidaryti mažiausiai 4-5 naujas kavines. Ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Kuo daugiau kavinių, tuo daugiau perku iš tiekėjų, tada jie man gali pasiūlyti žemesnę kainą. Buvo tokių, kurie verslo planu nepatikėjo, bet dauguma patikėjo ir jau dabar su jais bendradarbiaujame, kol kas jų nenuvyliau. Taip pat sumažinau personalą, „Vyšnioje“ dabar yra savitarna. Antkainį arba pelno dalį kainoje sumažinau iki minimumo, liko lašelis, todėl ir galiu patiekalus, gėrimus siūlyti po vieną eurą. Matematika čia paprasta, nėra jokių gudrybių“, – teigė R. Vyšniauskas.

R. Vyšniausko kavinė "Vyšnia"

Jis jau vykdo ir plėtros planus. Antroji R. Vyšniausko kavinė Klaipėdoje bus atidaryta vasarį. Ji duris atvers pietinėje miesto dalyje. „Jau ieškome patalpų ir kituose miestuose, deramės dėl sąlygų. Šiemet tikrai įgyvendinsiu planą atidaryti 4-5 naujas kavines, kurios turės savo stilių ir, žinoma, viskas jose kainuos po eurą“, – tvirtino R. Vyšniauskas.

Koncepcija – tautos kavinė

Kainų revoliuciją verslininkas sukėlė prieš savaitę – po eurą kavinėje viskas kainuoja nuo sausio 5 dienos. „Per tą savaitę rezultatai pranoko lūkesčius. Kavinėje visada būdavo žmonių, tačiau eilių niekada nebuvo, o dabar yra. Žmonių yra nuolat – ir per pietus, ir vakarais, ir darbo dienomis, ir savaitgaliais. Klientų jau tiek, kad teko įvesti ir staliukų rezervacijos sistemą, nors jos ir nemėgstu. Būna, kad žmonės jau pirmadienį rezervuoja staliuką šeštadienio vakarui. Tačiau mūsų politika griežta. Jei prie rezervuoto staliuko klientai vėluoja 10 minučių, rezervaciją atšaukiame“, – teigė R. Vyšniauskas.

Matematika paprasta: jei viską pardavinėsi po eurą, nelabai kas išeina. Tačiau pagalvojau, jog geriau tegul man lieka lašelis pelno, nereikia to 500 proc. antkainio, bet bus žmonių srautas, jiems bus gerai, nes nereikės skaičiuoti pinigų. Aš taip pat esu ne labdaros organizacija, o verslininkas, todėl įvertinau, kad ir man bus gerai, nes uždirbsiu mažiau, bet pastoviai.

Jis tikino, jog per pirmą savaitę išgirdo ir priekaištų, kurie buvo pagrįsti. „Mes tikrai nebuvome pasiruošę tokiems žmonių srautams, todėl darbuotojai nespėjo suktis, o tai žmonėms kėlė pyktį. Tačiau darome išvadas, priėmėme naujų darbuotojų, kuriame schemas, kaip efektyviau dirbti, tobulėjame. Niekada negalima stovėti vietoje“, – aiškino pašnekovas.

Jis džiaugėsi, jog pagaliau atrado tikrąjį „Vyšnios“ veidą. „Tai – tautos kavinė, į kurią gali užeiti kiekvienas žmogus. Matau, kad pavalgyti ar išgerti pas mus ateina ir verslininkai, ir studentai, ir senjorai, ir net moksleiviai, nes valgyti čia jiems yra pigiau nei mokyklos valgykloje. Girdėjau atsiliepimų, kad esą už eurą, matyt, porcijos yra labai mažos. Tačiau galiu patikinti, kad jos normalios, o kaip pavyko pasiekti, kad patiekalus ir gėrimus galime siūlyti po eurą, jau išdėsčiau. Pelno dabar net neskaičiuoju, nes iš vienos kavinės jis tikrai nėra didelis, o be to, jo dalis galutinėje kainoje išties yra lašelis. Tačiau kai bus kavinių tinklas, tada ir pelnas bus didesnis. Kita vertus, nesu iš tų verslininkų, kurie siekia uždirbti kuo daugiau pinigų, kad galėtų nusipirkti naujų automobilių. Pinigų reikia tiek, kiek reikia. Kai žmonės ant verslininkų pyksta, kad jie plėšikauja, kad užsikelia kainas, mano sąžinė rami, nors ir uždirbu mažiau“, – juokėsi R. Vyšniauskas.

R. Vyšniausko kavinė "Vyšnia"

Nudžiugino laimingos senjoros

Žinia apie tai, kad R. Vyšniausko kavinėje viskas kainuoja po eurą akimirksniu pasklido ir po Klaipėdą, ir po Lietuvą. „Sutinku žmones gatvėje, jie pagiria, o komplimentai man tarsi sparnus suteikia, įrodo, kad einu teisinga kryptimi. Aišku, ir pats girdėjau, ir man į akis buvo pasakyta, kad, matyt, patiekalus gaminame iš vogtos mėsos, pardavinėjame vogtus gėrimus. Galima taip elgtis, bet taip toli nenuvažiuosi. Pagrindinis principas versle yra sąžiningumas, tuo ir vadovaujuosi“, – tikino R. Vyšniauskas.

Jis pasidalijo jam itin širdį paglosčiusiu vaizdeliu. „Sekmadienį užbėgau į kavinę pavalgyti ir matau, kaip sėdi šešios garbaus amžiaus moterys, kurios užsisakė po kavos puodelį, po obuolių pyrago gabaliuką ir dar po vyno taurę. Už viską kiekviena jų sumokėjo po tris eurus. Jos manęs klausė, kiek tęsis ši akcija, kad viskas po eurą. Sakau, kad čia ne akcija, o tokios kainos bus visada. Jos pasidžiaugė, kad atsirado vieta, kur gali ateiti, pasėdėti, pasikalbėti, paskanauti ir piniginė labai nenukenčia“, – šypsojosi verslininkas.

Pelno dabar net neskaičiuoju, nes iš vienos kavinės jis tikrai nėra didelis, o be to, jo dalis galutinėje kainoje išties yra lašelis. Tačiau kai bus kavinių tinklas, tada ir pelnas bus didesnis. Kita vertus, nesu iš tų verslininkų, kurie siekia uždirbti kuo daugiau pinigų, kad galėtų nusipirkti naujų automobilių. Pinigų reikia tiek, kiek reikia. Kai žmonės ant verslininkų pyksta, kad jie plėšikauja, kad užsikelia kainas, mano sąžinė rami, nors ir uždirbu mažiau.

Jis pripažino, jog darbo tikrai daug – pastangų ir laiko reikalauja kavinių tinklo plėtra. „Be to, dar dirbu ir treneriu, treniruoju sunkiaatlečius, tad būna, kad namo grįžtu ir 3 val. nakties. Žmona jau sako, kad gal nereikia tokios didelės plėtros, gal užtektų kelių kavinių. Bet aš esu maksimalistas. Toks buvau sporte, toks esu ir versle. Ir tai ne dėl pinigų, o tiesiog reikia laikytis plano, kurį esu užsibrėžęs įgyvendinti“, – teigė R. Vyšniauskas.

Įkvepia ir V. Čerčilis

Jis pripažino, kad idėja, jog viskas kainuotų po eurą buvo rizikinga. „Bet rizikavau, nes neturėjau, kur trauktis. Galiu pasakyti, jog kalbant apie „Vyšnią“, buvau nesėkmingas verslininkas, nes kavinė tik vegetavo. Pripažįstu, kad suklupau, bet dabar jau bandau atsistoti. Tai, ką dabar darau, labai tuo tikiu ir darau iš visos širdies. O į priekį mane veda viena Vinstono Čerčilio citata. Jis turėjo sakyti kalbą auditorijai, visi laukė suklusę, o jis pasakė: „Niekada, niekada, niekada, niekada, niekada nepasiduok“. Ne tas yra nugalėtojas, kuris nuolat stovi ant garbės pakylos, o tas, kuris suklumpa, bet sugeba atsistoti“, – apie savo nesėkmę atvirai kalbėjo R. Vyšniauskas.

Skeptikams jis pasiūlė patiems padaryti taip, kad jų kavinėse viska kainuotų po eurą. „Džiaugiuosi, kad gyvename laisvoje šalyje ir galime daryti, ką norime. Jei būčiau labai turtingas, gal padaryčiau kavinę, kur viskas kainuoja po 50 centų. Kol kas džiaugiuosi tuo, kas yra, kad sekasi. Be to, kiek suprantu, esu pirmasis Lietuvoje, o gal ir pasaulyje, kuris sugalvojo tokią kavinės koncepciją. Ir „Google“ paieškos sistemoje įvairiais būdais ieškojau, bet niekur neradau, kad būtų kavinių, kur viskas kainuotų po eurą ar po dolerį. Aš užsidegęs, aš džiaugiuosi, matau, kad žmonės yra patenkinti, o tai ir yra didžiausia motyvacija judėti į priekį“, – entuziastingai nusiteikęs buvo R. Vyšniauskas.

DELFI primena, kad praėjusių metų spalį Vilniuje atsidaręs baras „Plus plus plus“ taip pat pasirinko panašią koncepciją - beveik visi patiekalai jame kainuoja po eurą, o brangiausias - 3 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)