Škotų sirgaliai muge patenkinti

Tik kirtus Šventaragio gatvę, skiriančią Katedros aikštę nuo Gedimino prospekto, pasitinka maisto kvapai. Palapinėse įsikūrę prekybininkai siūlo jau pamėgtus lietuvių maisto patiekalus: nuo šašlykų iki kibinų.

Kainos taip pat įvairios. Štai už šašlykų porciją prospekto pradžioje teks sumokėti 8 eurus, karka su kopūstais – 9 Eur, plovas – 6, jautienos troškinys – 9, kibinas – 2. Mugės lankytojams siūloma paskanauti ir cepelinų – vienas kainuoja 3 Eur.

Panašu, kad lietuviškais patiekalais domisi daugiausiai užsienio piliečiai, tarp kurių ir Vilnių užplūdę škotų futbolo sirgaliai. „Labai skanus maistas, pigi, puiki šalis“, – anglų kalba džiaugėsi vienas tradiciniu škotų kiltu pasipuošęs vyras.

Tose pačiose palapinėse buvo pilstomas ir alus, kurį taip pat noriai skanavo škotai. Bokalas gėrimo čia kainuoja panašiai, kaip ir dažname sostinės bare – 2,5-3 Eur.

Yra ir brangesnių prekių

Čia pat – ir saldumynų palapinė. Tradiciniai „atlaidų“ saldainiai kainuoja 1 Eurą, ilgesni – ir 1,8 Eur. Taip pat už 1,5 Eur galima nusipirkti ir saldainių-kiškių, karameliniai gaideliai – 0,6-0,8 Eur.

Mugėje galima rasti ir įvairių medžio, keramikos dirbinių. Štai išpjaustytas medinis padėklas puodukui kainuoja 1,5-2 eurus. Pigiausius keramikinius suvenyrus taip pat galima nusipirkti neišleidžiant 2 eurų, tačiau pirkėjai domisi ir brangesniais daiktais.

Štai dėžutė biriems produktams, kurios dangtis pagamintas iš porceliano, o pagrindas, kaip pristatė pardavėja, iš fajanco, kainuoja 77 eurus. Tiesa, pirkėjai, išgirdę kainą, dažniausiai atsitraukia šalin – esą per brangu.

„Nepirksiu labai brangių dalykų, kam man jie? – retoriškai klausė mugės lankytoja Laima. – Nežinau, kiek išleisiu, ne pirkti visokių nesąmonių atėjau, jei pamatysiu ką nors įdomaus – nusipirksiu.“

Iš mokyklų plūstantys vaikai su tėvais rikiuojasi prie palapinių, kuriose prekiaujama cukraus vata, vafliais ir kitais skanėstais. Cukraus vatos pavyks nusipirkti ir už 1,5 Eur, vaflį ar ledų – 2 Eur.

Lyg Kaziuko mugėje

Prospektu einant link Lukiškių aikštės, galima pasijusti lyg Kaziuko mugėje – prekystaliai nukrauti duona, mėsos gaminiais bei žuvimi.

Štai vienas prekeivis siūlosi atpjauti kepinio, iš pirmo žvilgsnio panašaus į baltą duoną. Anot jo, tai yra „lyg ir duona, bet ir ne duona“, nes joje yra tik 10 proc. rugių, visa kita – kukurūzai.

„Tai kaip vadinasi šitas kepinys?“ – perklausiu. „Nežinau, čia nei duona, nei pyragas. Nei velnias nei gegutė. 5 eurai kilogramas“, – kiek pagalvojęs atšauna prekeivis.

Tiesa, greta šio netradicinio kepinio stovi ir paprasta juoda duona. Pigiausi kepalai kainuoja 3 eurus, bet yra ir euru brangesnių. Greta esančiose palapinėse praeinantiems siūlomi ir kiti krosnyje kepti gaminiai – lazdelės su sūriu (4,8 Eur/kg), krekeriai su morkomis (6,5 Eur/kg), aguonų vyniotinis (6 Eur/kg).

Atributas, be kurio neapsieina nė viena mugė – riestainiai, surišti virvute – kainuoja 5 Eur. „Čia dideli riestainiai, už penkis prašau 5 eurų. Kiekvienas po eurą“, – paklausta kainos paaiškino juos parduodanti prekeivė.

Pačiame Gedimino prospekto gale, šalia Lukiškių aikštės – žuvies kvapai. Karštai rūkyta karšio išklotinė, kuri, kaip nurodyta, pagauta Baltijos jūroje, kainuoja 8-10 eurų (priklausomai nuo dydžio). Panašiai prašoma ir už taip pat rūkytą atlantinės skumbrės išklotinę (7-10 Eur).

Perka nedaug

Keramikiniais dirbiniais prekiaujanti Jolanta tikino, kad žmonės jos gaminius perka palyginti vangiai. „Aišku, prekybos vietos kaina atsiperka, šiek tiek ir lieka, bet tikrai ne aukso kalnai. Čia daugiau atvažiuojam pasižmonėti, pasireklamuoti“, – kalbėjo Jolanta.

Prekeiviams maistu – šiek tiek geriau, tikina jie. Štai prie palapinių, kuriose gaminamas ir parduodamas maistas, po truputį formuojasi susidomėjusių eilės, o saldumynus ir kepinius parduodantys verslininkai klientų stygiumi taip pat nesiskundžia.

„Gerai prekyba sekasi. Graži šventė, žmonės irgi gerai nusiteikę. Neperka urmu, bet po šiek tiek nusiperka, tai gauname pelno, nemeluosiu. Vakare tikimės dar daugiau žmonių, po darbų visi tuoj ir sulėks“, – sakė sausainiais prekiaujanti Baiba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)