Asortimentas – įvairus, kainos – taip pat

Čia po vienu stogu tilpo įvairiausios parduotuvės ir restoranai, kuriuose prekiaujama aibe produktų: nuo itališko vyno ar sūrio iki mėsainių ir picų.

Pavyzdžiui, turguje esančioje mėsos parduotuvėje galima nusipirkti kiaulienos dešros ar vytinto kumpio – jie atitinkamai kainuoja 18 ir 19 Eur už kilogramą. Smulkinta jautiena kainuoja 16,79, jautienos dešrelės – 20,79, sausai brandinta nugarinė – 31,29 Eur už kilogramą.

Jūros gerybėmis prekiaujančioje parduotuvėje galima rasti ir jūros kopūstų, kainuojančių 4,99 Eur/kg, vytinto upės ešerio už 8,99 Eur/kg. Yra ir neįprastesnių lietuvio skoniui produktų. Pavyzdžiui, Viduržiemio regione itin populiarių austrių dėžutė kainuoja 21,49 Eur.

Turguje esančioje kavinėje puodelis juodos kavos kainuoja 1,3 Eur, arbata – 1,6. Kokteilių bare – šalto spaudimo vaisių ir daržovių sultys nuo 2,5 Eur, trinti kokteiliai – 3,5 Eur. Čia pat esančiame mėsainių restorane mėsainis kainuoja nuo 6,7 Eur, picerijoje – picos nuo 5,5 Eur.

Idėja gimė Italijoje

Projekto autorė Renata Polujanskienė pasakoja, kad turgaus po stogu idėja gimė viešnagės Italijoje, Bolonijos mieste, metu. „Mus su anyta vietiniai nuvedė į tokį turgelį, kuris ten yra lankoma vieta. Mes ten ėjom išgerti taurę vyno, bet išėjo taip, kad prabuvom ten visą vakarą ir pamiršom visas vakarienes“, – mena R. Polujanskienė.

Ji sako, kad susižavėjo Bolonijos turgelio atmosfera: lankytojai ir pardavėjai nuolat bendravo. Dar vienas dalykas, paskatinęs verslininkę kurti šią vietą – meilė maistui.

„Pati labai mėgstu gaminti, turiu vaikų ir dažnai važinėju per įvairius turgus, ieškau kokybiškų produktų. Pas mus, Lietuvoje, 9 mėnesius yra šalta, lyja, kas yra nemalonu. Norėjosi, kad būtų tokia vieta, kur būtų malonu, po stogu, galėtum ateiti su vaiku ir nebijoti, kad jis susirgs“, – kalba R. Polujanskienė.

Grįžusi į Lietuvą pradėjo mąstyti, kodėl tokios vietos nesukūrus ir Vilniuje. Patalpas R. Polujanskienė jau turėjo – jai priklauso visas Vilniaus centre esantis „Kauno-Algirdo kvartalas“. Būtent šio daugiabučių komplekso pirmajame aukšte ir įsikūrė modernus turgus.

Jautė ir baimę

Tiesa, verslininkė pasakoja, kad viena įkurti šio turgaus nebūtų pajėgusi. Čia jai padėjo anyta, kuri supažindino su dabartine turgaus direktore – Dalia Zaveckiene, – jau turėjusia patirties prekybos srityje.

Paklausta, ar nebijojo kurti lietuviams neįprasto turgaus, R. Polujanskienė svarsto: „Bijojau faktoriaus „o kas, jeigu?“ Bijojau, kas bus, jeigu nepavyks, kas bus, jeigu pritrūks kompetencijos. Bet mane labai stipriai palaikė vyras, sakė, kad viską galima sužinoti ir išmokti. Kitas dalykas – supratau, kad reikia nebijoti daryti klaidų. Šeimos, draugų palaikymas mane pastūmėjo eiti į priekį ir neatsisakyti šios idėjos.“

Projekto autorė sako, kad neskirsto klientų į kategorijas – į turgų gali ateiti visi, norintys skaniai pavalgyti ir apsipirkti. „Pas mus ne rezultatas – kažkokio produkto nusipirkimas – yra svarbiausias. Man yra svarbesnis pats procesas – kaip įsigysi produktą. Susipažinimas su prekeiviais, sužinojimas apie produktą, pasiderėjimas taip pat yra svarbūs dalykai – norėjau, kad žmogus pajustų kaifą apsipirkdamas“, – kalba R. Polujanskienė.

Prekeivius atsirinko pati

Turguje įsikūrusios per 20 parduotuvių, kurias verslininkė sako atsirinkusi pati. „Ėjom, ragavom, kalbinom. Kadangi tokių turgaviečių yra užsienio šalyse, tie kolegos, kurie tai žinojo, iškart labai patikėjo idėja – manė, kad tai pasiteisins“, – kalba verslininkė.

Kalbėdama apie projekto finansinę pusę, pašnekovė neneigia, kad įkurti turgų kainavo nemažai pinigų. Tačiau gelbėjo tai, kad ji jau turėjo tam pritaikytas patalpas – jų nuomotis nereikėjo. „Jeigu imti projektą atskirai – vargu, ar būčiau užsiėmus. Bet kadangi visas kompleksas jau yra pastatytas, mes turėjom patalpas, kurias tereikėjo įrengti, galėjau sau leisti kurti. Taip, mažinomės pelno dalį, bet užtat turim sėkmingai pavykusį produktą“, – sako R. Polujanskienė.

Pašnekovė džiaugiasi – žmonių srautas atitinka lūkesčius. „Be abejo, norisi daugiau žmonių, bet viliamės, kad dar ne visi sužinojo apie šią vietą. Tie, kurie ateina, džiaugiasi. Kritikos bus visada, tai savaime normalus dalykas. Bet visada sakau: kas nedirba – tas neklysta“, – sako R. Polujanskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (288)