„Žmogus susižavėjęs į mus žiūri, o paskui praeina jau nešinas įprastu gėlių vazonėliu. Sakai, aha, grįžo prie to standarto“, – juokiasi gyvų augalų paveikslus į Lietuvą atvežusi Rasa Jaskelevičiūtė ir priduria, kad yra pasiruošusi supažindinti mūsų tautiečius su šia naujove.

R. Jaskelevičiūtė pastaruosius ketverius metus gyveno Italijoje, Milano universitete studijavo landšafto architektūrą. Tuo pačiu metu ji dirbo įmonėje, kurios viena iš veiklos sričių buvo vertikalus apželdinimas.

„Kadangi man pačiai tai neįtikėtinai gražu, o Italija, Milanas – interjero sostinė, tie sprendimai mane ten išvedė iš proto ir visa tai atvežiau į Lietuvą, tas idėjas, tą patirtį“, – pasakoja R. Jaskelevičiūtė.

Savo veiklą Lietuvoje R. Jaskelevičiūtė pradėjo tik rugsėjo mėnesį. Pasak jos, kol kas milžiniško susidomėjimo nesulaukia, nes lietuviai į šią naujovę vis dar žiūri nepatikliai.

„Tai yra mūsų pirmi žingsniai viešumoje ir dažniausias klausimas būna: kas tai. Net kai pasakai, kad tai kabinama ant sienos, klausimas būna, kaip neiškrenta augalai, kaip neiškrenta žemės. Žmonės nėra matę to Lietuvoje, jie nežino, tai yra labai didelis skirtumas nuo vakarų Europos.

Klientai, kurie ateina ir iškart perka – užsieniečiai arba daug keliaujantys žmonės. Jie neturi klausimo kas tai, jie turi klausimą, ar patinka. Geras dalykas tai, kad patinka beveik visiems. Kai kurie pasaulio matę žmonės taip pat nebeturi klausimo, kas tai, jie sako, galų gale Lietuvoje atsirado. Nes beveik visur Azijoje tai matoma: spa centruose, oro uostuose, viskas apsodinta vertikaliais sprendimais“, – aiškina verslininkė.
Singapūro oro uostas

Bet per daug R. Jaskelevičiūtė dėl to nesijaudina ir sako, kad šiuo metu ji stengiasi šviesti žmones, pasakoti jiems, kas tai yra ir įtikinti potencialius klientus, kad ant sienų pakabintos gėlės nenuvys po kelių savaičių.

„Tam tikra prasme žiūriu, ar priims mus rinka. Noriu, kad priimtų, jie turi priimti, mes negalime būti kitokie, juk visas pasaulis nuo to kaifuoja. Manau, kad dabar vyksta pažintinis ir edukacinis etapas, bet tikiuosi, kad labai gražiai papuošime Lietuvos sienas“, – sako pašnekovė.

Įprastas vertikalus sienų želdinimas yra labai brangus, pašnekovė sako, kad norint apželdinti 1 kv. m. sienos tenka mokėti mažiausiai 1 tūkst. eurų. Tuo tarpu gyvų augalų paveikslą pas R. Jaskelevičiūtę galite nusipirkti už maždaug 100 – 150 eur.
Gyvųjų augalų paveikslai

„Jie lygiai taip pat kaip paveikslai kabo ant sienos vertikaliai, neužima jokios horizontalios erdvės, taip taupo mūsų namų ar biuro erdvę, nerealiai gerai atrodo ir dar skleidžia gyvybę bei gryną orą mūsų namams.

Maža to, mes taip pat suteikiame galimybę žmonėms paveikslą susikurti patiems. Tiesiog jie nusiperka vertikalų rėmą su specialia laistymo sistema ir įsisodina tuos augalus, kurie yra jiems malonūs ir gražūs. Mes tada sakome, kad jie patys nusitapo gyvų augalų paveikslą“, – pasakoja R. Jaskelevičiūtė.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad viskas gana nesudėtinga, pašnekovė tikina, kad tai nėra paprasti technologiniai sprendimai. Norint palaistyti augalus, nereikia paveikslo nuiminėti nuo sienos, užtenka pakelti ranką ir papilti vandens į rėmo viršuje esančią specialiai laistymui padarytą ertmę. Perlaisčius augalai nesupus, nes apačioje yra integruotas dangtelis, kuris surinks visą perteklinį vandenį.
Gyvųjų augalų paveikslai

„Vėl gi, klausimas, ar gali augalai nuvysti. Gali. Bet jeigu jie nuvys, tai įvyks dėl dviejų priežasčių. Arba jūs nelaistot, tada nuvys bet koks augalas. Arba buvo pažeidimų ją sodinant. Bet pažeidimas matysis jau po dviejų savaičių, jei šaknys pažeistos ar dar kažkas. Bet tai mūsų darbas, mes prisiimam atsakomybę ir pakeičiam žmonėms nemokamai.

Jei žmogus nori sodinti pats, mes juos mokinam, pasakojam, perkant augalus sakom, prieš sodinant pasiskambinkit, viską paaiškinsim. Ir skambina. Daug kas klausia, kaip jos auga. Jos auga gerai, jaučiasi gerai, jeigu auga per didelės, galima pagenėti. Priežiūra elementari, nėra kažkokių stebuklų, nėra kažkokių didelių problemų“, – aiškina R. Jaskelevičiūtė.
Gyvųjų augalų paveikslai

Į rėmą galima pasodinti 6 augalus. R. Jaselevičiūtė aiškina, kai jos pasiūti paveikslai ne tik gražūs, bet ir labai naudingi.

„Tai yra gyvybė. Augalai švarina orą. Augalai grynina orą. Vienas augaliukas jau teikia kažką mūsų atmosferai, kai kalbame apie 6 kartu sulietus augalus, tai yra bomba.

Be to, man paveikslas – kaip kūdikis. Tuo metu, kai tu kuri savo paveikslą, kol visaip kaip jį apdirbi ir sodini, tai tikrai tampa tavo kūdikis. Tai labai fainas dalykas, nes įvyksta tokia harmonija tarp gamtos ir žmogaus“, – sako R. Jaskelevičiūtė.

Paklausta, ko pašnekovė iš šio verslo tikisi ateityje, R. Jaskelevičiūtė nusijuokia: „Ateitis, kad Lietuva būtų drąsi, graži, gyva, žydinti. Ateityje planuojame augimą. Turim daug sprendimų verslams, bankams, biurams, grožio salonams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)