Dėvėtų vaikiškų rūbų kainos – kaip naujų

Rūta Jakimavičienė skaičiuoja, jog sūnaus paruošimas naujiems mokslo metams kainavo 300 eurų. „Rūbelių pradėjau ieškoti jau rugpjūčio pabaigoje. Kadangi pas mus Lietuvoje labai brangu, tad važiavome apsipirkti į Lenkiją – ten su akcijomis kainos labai mažos“, – tikina vaiko mama.

Pasak moters, už trejas sportines kelnes ji sumokėjo 13,80 euro, sportiniai bateliai kainavo 4 eurus, marškinėliai taip pat po 4 eurus. „Naujai pirkome viską: kojines, apatinius, striukę, liemenę, daug batų, kelnių, megztukų ir marškinėlių. Reikėjo įsigyti ir mokyklinių prekių, kurios žymiai pigesnės nei pas mus“, – teigia R. Jakimavičienė.

Darželį lankančios mergaitės mama Asta taip pat piktinasi, kad Lietuvoje kokybiškų rūbų kainos yra labai didelės, todėl taip pat vyko apsipirkti į Lenkiją. „Pradėjau rūbus pirkti dar liepos mėnesį. Niekada dėvėtų rūbų parduotuvėse neperku, ne kiek dėl įsitikinimo, kad geriau nauja, o kiek dėl to, kad kainos dėvėtų rūbų visai kaip ir naujų“, – teigia Asta.

Rugsėjo 1-oji

Moters manymu, normalios rūbų kainos yra tuomet, kai už puošnią suknelę sumokama iki 17 eurų, o už firminius batus ne daugiau nei 30 eurų. Iš viso moteris išleido 400 eurų.

Neturinčius pinigų išgelbės kūrybiškumas

Turguje vaikiškais rūbais prekiaujanti dviejų vaikų mama Ingrida teigia, jog originalumas ir kūrybiškumas apsiperkant prieš rugsėjo mėnesį gali išgelbėti net ir mažiausiai pinigų uždirbančius tėvus. „Jeigu mamos moka siūti, jos tikrai gali apsilankyti kad ir dėvėtų rūbų parduotuvėse, pigiai nusipirkti tą rūbelį ir kaip nors įdomiai persiūti, kažką įdomaus sukonstruoti, juk tik išradingumo reikia. Jei tik norėtų, visos mažiau uždirbančios šeimos galėtų vis tiek vaiką į mokyklą išleisti gražiai ir tvarkingai pasipuošusį“, – teigia prekeivė.

Ingrida pastebi, jog didžiausias antplūdis naujiems mokslo metams besirengiančių vaikų su tėvais, ieškančiais naujų rūbų savo atžaloms, turguje matomas nuo rugpjūčio 10 dienos. „Aišku, pavyzdingesnės ir atsakingesnės mamos pasirodo ir anksčiau. Protinga ne vienu kartu išleisti visus pinigus, o keliskart apsižiūrėti, kur ir kas labiau patinka, kur patrauklesnė kaina.“, – tikina prekeivė.

Moters teigimu, mokyklose įvestos uniformos gerokai pakeitė pardavėjų pasirinkimą, kokias prekes siūlyti turguje – prekeiviai atsisakė puošnių rūbų, nes tokių žmonės čia nebeieško. Dažniausiai turguje tėvai apsilanko ieškodami vaikams sportinės aprangos. Pavyzdžiui, čia pradinių klasių moksleiviams skirtas ilgas sportines kelnes galima rasti už 6-9 eurus, o marškinėlius galima rasti už 3-5 eurus. Sportbačiams teks išleisti 5-6 eurus.

Prieš uniformų įvedimą vaikus aprengdavo pigiau

Prekeivė tikina, jog uniformų įvedimas sugadino prekybą. „Negana to, tai neišsprendė jokių problemų. Kiek tenka kalbėtis su pirkėjais, uniformos labai brangios, o neturintys pinigėlių žmonės anksčiau galėdavo ir pigiau vaiką aprengti“, – teigia pardavėja.

Apranga

Ingrida taip pat skundžiasi, kad žmonės nebemąstydami piktinasi prekių pabrangimu įvedus eurą. „Turguje kainos tikrai nėra pakilę – jei kas ir skundžiasi, tai tik iš įpročio, nes daug kur tai yra tiesa. Tokiais atvejais parodau savo seną kainyną litais. Jį pamatę žmonės nutyla“, – tikina moteris.

Stebėdama prieš rugsėjo mėnesį apsiperkančius tėvus, Ingrida tikina pastebinti daug įdomių dalykų apie šeimą ir joje vyraujančius santykius. „Pirkimo metu atsispindi šeimos veidas. Baisu matyti, kokios griežtos vienos mamos – pastato vaiką ir sako: tu čia tylėk, toks mažas, o jau nuomonę reiški! Gaila tokio vaiko – matosi, koks užspaustas, užgniaužtas ir nemylimas šeimoje jis yra“, – pasakoja Ingrida.

Jaunas žmogus apie šeimą gali tik pasvajoti

Moteris labai džiaugiasi matydama, jog net ir maži vaikai puikiai moka rinktis, kas jiems tinka. Ingrida pastebi, jog kuo toliau, tuo daugiau mažų vaikų moka ne tik reikšti savo nuomonę, bet ir rinktis, pamatyti, kas jiems tinka, kas madinga. „Tai yra labai gražu ir aš tai labai vertinu. Dažnai patenku į tokią situaciją, jog mamai labiau patinka vienas rūbelis, o vaikui – kitas. Tuomet pasakau, jog nebūtina manęs klausyti, bet aš pasakysiu savo nuomonę: paklausykim vaiko, nes jam reikės nešioti. Gavęs tai, ko norėjo mama, paskui dar vaikas gal nemiegos naktį“, – teigia prekeivė.

Rugsėjo 1-oji

Prekybos centre esančioje firminėje parduotuvėje vaikiškais rūbais prekiaujanti Loreta prisipažįsta, jog pati vaikų dar neturi, tačiau stebisi, jog nauji mokslo metai tampa rimtu iššūkiu vaikų tėvams. „Kalba eina apie tai, jog išlaidos prieš rugsėjį prilygsta dažno lietuvio mėnesio atlyginimui. Ne kiekvienas gali aprengti vaiką lankydamasis prekybos centro parduotuvėse, kuriose vien megztukas pradinukui kainuoja 50 eurų. O juk reikia daugybės kitų dalykų“, – pastebi mergina.

Pardavėja mano, jog nedaugelis gali sau leisti apsipirkti prieš naujus mokslo metus firminėse parduotuvėse – dauguma čia užsuka tik vienam kitam madingesniam rūbui įsigyti, o likusių dairosi ten, kur pigiau. „Kai pagalvoju, kiek kainuoja išleisti vaiką į mokyklą, suprantu, kad dabartinis dažno man pažįstamo jauno žmogaus atlyginimas, regis, neleidžia net galvoti apie šeimos kūrimą. Tenka apsvarstyti baisų pasirinkimą: vaikai be rūbų arba tėvai be vaikų? Nereikia stebėtis, kad gimstamumas mažėja“, – teigia Loreta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)