„Apie idėją gaminti medinius dėklus telefonams pradėjom kalbėti 2015 metų rugpjūtį. Rugsėjį pradėjom judėti, pradėjom įmonės steigimo procedūras, aiškinomės gamybos aktualijas, kaip gaminti tą dėklą. Susidūrėm su iššūkiais, kadangi gyvenime nesivertėme gamybine veikla, ypač medienos srityje“, – pasakoja įmonės „WoodWe“ vadovas Matas Pajarskas, kuriam šiuo metu vos 24 – eri metai.

Pašnekovas įmonę įkūrė kartu su Karoliu Maraču. Vaikinai susipažino Europos jaunimo parlamente. M. Pajarskas 2012 m. buvo vienas iš šios nevyriausybinės organizacijos įkūrėjų ir pirmasis jos vadovas, o K. Maračas – jo įpėdinis šiame poste.

Veiklą pradėję jaunuoliai iš pradžių prekiavo tik telefonų dėklais. Pirmieji produktai buvo pristatyti įvairiose mugėse ir sulaukė žmonių susidomėjimo bei teigiamų įvertinimų. Po pirmųjų bandymų įmonė trumpam sustabdė savo veiklą.

„Iki šių metų gegužės buvome sustabdę aktyvią prekybą, kad išspręstume gamybos iššūkius. Ieškojome būdų, kaip sumažinti broko tikimybes, ieškojome tiekėjų, sprendėme gamybines problematikas. Iki gegužės sukūrėme dar ir kompiuterių dėklus, kurie dabar yra pagrindinė prekė. Iš visų pardavimų jie sudaro gal 90 proc. apyvartos“, – apie pirmuosius žingsnius pasakoja M. Pajarskas.
„WoodWe“ produkcija

Tiesa, kol kas jų dėklai gaminami tik „Apple“ telefonams ir kompiuteriams. Šis sprendimas priimtas neatsitiktinai, pasak M. Pajarsko, „Apple“ produktus turi labai daug žmonių, o jų dizaino modelių nedaug, todėl smulkiojo verslo pradžiai tai buvo logiškiausias pasirinkimas, nes užteko sukurti keletą dėklų variantų.

„Jie neprikuria per daug variantų, kaip kad kiti gamintojai, kurie turi šimtus modelių ir kasmet išleidžia vis naujų produktų. Dėl to gamyboje mums tai lengviausias sprendimas. Ir „Apple“ yra „premium“ prekės ženklas, kurį turintys žmonės mėgsta unikalumą, natūraliai yra linkę išsiskirti ir labai žiūri į tokius produktus kaip mūsų“, – aiškina M. Pajarskas.

Svarbiausia gera idėja

M. Pajarskas pasakoja, kad didelių tiesioginių investicijų verslo pradžiai neprireikė, vaikinai medžiagoms ir kitoms reikmėms išleido maždaug 2 – 3 tūkst. eur. Tačiau norint būti sėkmingam, teigia, reikia skirti nemažai laiko.

„Tikrai būna, kad tenka dirbti 14-16 valandų per dieną. Jeigu nori būti sėkmingas ir ypač sukurti naujų produktų, juos sėkmingai realizuoti rinkoje, darbo yra sočiai. Kad tik sukurti produktą gali dirbti 80 val. per savaitę, o kad parduoti tą produktą reikia dirbti dar tiek pat. Daug darbų yra kiekvienoje sferoje“, – sako M. Pajarskas.
„WoodWe“ produkcija

Pašnekovas priduria, kad jei paskaičiuotume paaukotą laiką, tada investicijos gerokai išaugtų, nes vaikinai dirbo daugybę mėnesių be jokio pelno, o pragyventi iš kažko reikėjo.

„Man mėnesiui pragyventi reikia 700 eur., tai jei pragyvenimo išlaidas skaičiuosi kaip investiciją galima pridėti, kad dar maždaug 10 tūkst. eur. kapitalo reikėjo pragyvenimui, kad padėtų tėvai ar kažkas kiti“, – sako M. Pajarskas.

Lietuviai nesusidomėjo

Didžiąją dalį savo produkcijos M. Pajarskas realizuoja užsienyje. Įmonės vadovas nėra tikras, kodėl jų prekės Lietuvoje nepaklausios, bet mato keletą galimų priežasčių. Jo teigimu, dažniausiai lietuviai perka medinius dėklus kaip dovanas draugams.

„Lietuvius reikia labai įtikinti, kad jie pirktų tokią prekę. Jie turi būti plačiau aptarnaujami. Mes pagrinde vykdome prekybą internetu, gal lietuviai nėra taip lengvai prisiderinę prie elektroninės prekybos.

Jie mums parašo, mes papasakojame apie savo produktus. Jie paprašo nuolaidų, bet dažniausiai nenusiperka, nors ir tą nuolaidą suteikiam. Nežinau, kodėl taip yra, bet taip yra. Jiems gal patogiau yra per visokias muges ateiti, pasižiūrėti ir tada nusipirkti“, – sako M. Pajarskas.
„WoodWe“ produkcija

Kaip priežastį, kodėl lietuviams nepatrauklus jų produktas, pašnekovas įvardino ir kainą: „Mūsų telefonų dėkliukų kainos gal ir pakankamai geros, prasideda nuo 15 eurų, o kompiuterių dėklai yra nuo 35 eurų. Tai gana aukšta kaina Lietuvos rinkai, bet užsienio rinkoms ta kaina yra pats tas. Medis sukuria žmogui vertę, šilumą, unikalumą ir užsieniečiai, ypač vokiečiai, anglai labai tą mėgsta ir nuo gegužės padarėme jau 1500 pardavimų.“

Vadovas džiaugiasi, kad šį mėnesį jie tampa PVM mokėtojais, nes įmonės apyvarta viršijo 50 tūkst. eur. ir pardavimai toliau auga.

„Šį mėnesį apyvarta bus virš 15 tūkst. eur., o pusė sumos bus pelningumas, nors pelną skaičiuoti dar sunku, nes kol kas pilna nuostolių, pinigus reinvestuojame“, – sako M. Pajarskas.

Gamina patys

Pasak M. Pajarsko, jų produktas gaminamas Lietuvoje, tačiau žaliavų gamybai čia rasti nepavyko. Todėl šiuo metu sustiprintas faneruotas medžiagas jie siunčiasi iš sandėlio Belgijoje, o klijus gauna iš Vokietijos.

„Lietuvoje susiradome partnerius. Pavyzdžiui, mums reikia lazerio, kol kas jo įpirkti negalime, tad susiradome pas ką galime naudoti graviravimo ir pjaustymo lazerį, pas ką padaryti lakavimą ir panašiai“, – sako M. Pajarskas.
„WoodWe“ produkcija

Iš Belgijos juos pasiekia 2,5 m. aukščio ir 1,22 m. pločio faneros lakštai. Viena lakšto pusė padengiama klijais, tada išpjaunami maži ruošiniai, jie nulakuojami ir apdirbami. Pats dėklas yra maždaug 1 mm storio.

„Telefoną dėklas pilnai apsaugo nuo nukritimų. Kompiuterio, deja ne, nes nemanau, kad koks dėklas pilnai gali apsaugoti kompiuterį nuo kritimų. Dėklas yra labiau stiliaus detalė, kuri apsaugo nuo įbrėžimų, purvo, dalinai nuo vandens. Kas nori išsaugoti nesusibraižiusį „Macbook‘ą“, dėklas tikrai padės“, – sako M. Pajarskas.

Jau turi paruošę naujų produktų

Ateityje planuojama, kad atsiras mediniai dėklai ir kitiems telefonų modeliams, tačiau jau gruodį įmonė pristatys šiek tiek kitokių naujų produktų.

„Dabar mes ruošiame medinį mašinos gaiviklį. Jis kubo formos, viduje yra vata, ji išmirkoma tam tikram kvape ir skleidžia labai skanų kvapą. Tai bus kaip medinė mašinos interjero detalė. Jau yra sukurtas prototipas. Visi mūsų gaminiai yra linkę į natūralumą, po truputį formuojasi įmonės vertybės, ekologiškumas ir natūralumas“, – sako M. Pajarskas.

Idėjų vaikinų galvose gausybė, tai ir medinės klaviatūros, ir mediniai peiliai. Taip pat greit bus galima įsigyti akmens ir tikrų rūdžių imitacijos užklijuojamus dėklus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)