Šiemet Stintų šventė išskirtinė tuo, kad joje trūko agurkais kvepiančių žuvų. Pavyzdžiui, šviežių stintų po vidurdienio jau buvo neįmanoma įsigyti. „Iš ryto turėjome, bet greitai viską pardavėme. Jos kainavo po 5,5 euro už kilogramą, tačiau nebuvo mažos, normalios. Dabar laukiame, kad žvejai iš jūros parveš stintų. Žadėjo, kad apie 15 val. bus“, – kalbėjo J. Basanavičiaus gatvės pradžioje žuvimis prekiaujanti moteris.

Kitas prekeivis teigė, jog gali parduoti atšildytų stintų, kurios bus kaip šviežios. Jos pagautos prieš kelias dienas. Už kilogramą tokių stintų vyras prašė 7 eurų.

„Stintos šiandien kaip tik pradėjo eiti, todėl visi žvejai nuo ankstaus ryto yra jūroje. Galima tikėtis, kad po pietų laimikis jau bus šventėje ir žmonės galės įsigyti šviežių žuvų“, – kalbėjo šventės organizatoriai.

Verslininkai buvo nusiteikę, jog per Stintų šventę gali trūkti šviežių žuvų, todėl jų atsargas pradėjo kaupti seniau. Dėl šios priežasties J. Basanavičiaus gatvėse įsikūrusiose laikinose palapinėse stintos buvo kepamos, taip pat buvo galima įsigyti džiovintų, marinuotų stintų.

Keptų stintų porcija kainavo nuo 4 iki 6 eurų. Porcijoje – vidutiniškai šešios stintos. Pernai didžioji dalis prekeivių už porciją keptų stintų prašė 4 eurų. Porcija buvo 5-8 stintos, atsižvelgiant į jų dydį.

Kavinėse keptų stintų porcija šiemet kainavo ir po 8 eurus. „Aišku, kad brangu, ypač, kaip paverti į litus. Tačiau atvažiavome į šventę, todėl vis tiek stintų paskanausime“, – kalbėjo poilsiautojai.
Žmonės labiausiai pirko stintienę ar žuvienę, kurios porcija kaina 1-2 eurus.

Norintys ne pavalgyti, o tik paragauti keptų stintų, jų galėjo įsigyti po vieną. Jos kainavo po eurą. „Tačiau kur kas pigiau yra įsigyti visą porciją, taip bent pavalgysite“, – iškalbą pasitelkė prekeiviai. Marinuotos stintos taip pat nebuvo pigios. Už litrą jų prašyta iki 10 eurų, pernai kaina buvo 9 eurai.

Verslininkai pasitelkė ir išmonę – poilsiautojams siūlė stintainių: suvožtinių su stintomis. Vienas jų kainavo 5 eurus.

Nors Stintų šventėje patiekalų iš šių žuvų buvo pakankamai daug ir įvairių, žmonės mielai pirko ir valgė keptas dešreles su raugintais troškintais kopūstais, kitus patiekalus.

J. Basanavičiaus gatvėje žmonių buvo tiek, kiek per patį piką vasarą. Vidurdienį įvažiuoti į Palangą jau buvo pakankamai sudėtinga – nusidriekė ilgesnė nei kilometro automobilių eilė.

Be to, įvažiavimą į Palangą ribojo ir policijos pareigūnai. Per Kretingos ir Liepojos gatvių sankryžą įvažiuoti į Palangos centrą buvo draudžiama, todėl teko ieškoti kitų kelių arba palikti automobilį stovėjimo aikštelėse ir į Palangos centrą pėsčiomis kulniuoti porą kilometrų.

Stintų šventė Palangoje surengta jau keturioliktą kartą. Tai yra vienas retų žiemos savaitgalių, kai Palangoje būna daugybė žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (874)