Brangiausios turguje

Internete esančiuose skelbimuose dominuojanti kaina – 30 euro centų už kilogramą, turguje – brangiau, apie 40 euro centų už kilogramą. Pirkėjai piktinasi, kad tokių bulvių kainų dar nėra matę. „Kur tai matyta, kad 40 euro centų bulvės būtų – viršūnė, kada taip buvo. Praeitais metais 80 centų (lito centų – DELFI) už bulves mokėjau, o dabar, paskaičiuokime, gerokai virš lito“, - sako prie vieno Vilniaus turgų sutiktas vyriškis.

Jis pasakoja, kad į turgų atėjo nusipirkti bulvių, nes visada jas perka turguje, tačiau po apsilankymo, bulves tikriausiai pirks parduotuvėje: „Mačiau kaip tik vienoje buvo akcija – 20 euro centų už kilogramą, tai ten ir pirksiu turbūt, ką čia su tais turgais.“
Halės turgus

Kad bulvės, bent jau turguje, pabrango, pripažįsta ir Vilniaus Halės turguje sutikti prekybininkai. Nepaisant to, žmonės vis tiek noriai perka bulves – tai vienas populiariausių pirkinių. „Perka visko po truputį, bet pas mane daugiausiai bulves“, - sako pardavėjas Vitalijus. Jis nesutinka, kad bulvių kaina pabrango, anot jo, reikia atsižvelgti ir į tai, kad jau lapkričio pradžia: „Praeitais metais tokiu pat metu buvo 1,50 lito (0,44 euro), 1,70 lito (0,50 euro) už kilogramą, o šiais metais 30, 40 euro centų, tai niekas čia nepabrango.“

Viena kainų kortelių, uždėta ant bulvių, rodo didesnę kainą – 50 euro centų už kilogramą, tačiau į tai atkreipus dėmesį, pardavėjas susigėsta ir labai greitai pakeičia kortelę į 40 euro centų. „Oi, čia klaida“, - sako jis.

Stebisi kaina, bet vis tiek perka

Pardavėja Dana neneigia, kad bulvės iš tiesų pabrango. Praeitais metais jos kainavo apie 60 – 80 centų (0,17 – 0,23 euro), kai šiais metais jas tenka parduoti už 30 – 40 euro centų. „Pabrango bulvės, nežymiai, bet pabrango. Derlius nelabai geras buvo šiais metais, prisodinta pilna, bet išaugo nelabai nelabai. Žmonės vis tiek perka, maišais užpirkinėja žiemai, vis tiek reikia bulvių“, - sako ji.

Dana priduria, kad ne tik derlius, bet ir pačios bulvės šiais metais ne tokios geros. „Na matote, kažkokia kietesnė, storesnė luobelė“, - rankose varto bulvę.

Kita prekiautoja Alina teigia, kad, atvirkščiai, derlius yra labai geras. „Bent jau Kaišiadorių rajone tai tikrai geras. Ūkininkė čia man veža, o aš parduodu ir perka žmonės, nors gal ir mažiau“, - sako ji. Prie Alinos parduodamų gėrybių padėtas užrašas informuoja – bulvės vežamos ir į namus. Parduodamų bulvių kaina tokia pati kaip visame turguje – 30-40 euro centų.
Halės turgus

Turguje sutikta pirkėja Violeta sako, kad bulves įpratusi pirkti turguje, todėl čia jas ir pirks. „Kainos tikrai didelės, pabrango labai, bet reikia suprasti ir ūkininkus, juk jiems irgi kainuoja jas užauginti, atvežti, jiems turi tai apsimokėti. Ūkininkai neturi patirti nuostolio, todėl nereikia taip smerkti. Parduotuvėje bulvių paprastai neperku, kažkaip nežinau, turguje jos man natūralesnės, patikimesnės atrodo“, - sako ji.

Geriau auga molingoje žemėje

Vertindami šių metų derlių, ūkininkai buvo nevieningi. Vieniems jis buvo labai geras, kitiems – prastas. Nors bulvių augintojai sako, kad derlius daro įtaką bulvių kainai, jie pripažįsta, kad paprastai ją nustato tokią, kokia vyrauja kitur.

Vilniaus rajone, Mickūnuose ūkį turintis Karolis Balcevič internete bulves parduoda už 30 euro centų. „Turguje tokia kaina, tai taip ir nustatome. Čia negalutinė kaina, galima susitarti, dažnai ir už 25 centus parduodu. Skambinau supirkinėtojams, tai jie ima po 12 centų už kilogramą, tai neapsimoka. Kadangi turiu, kur jas laikyti, geriau parduosiu žmonėms, o pigiau parduoti man neapsimoka“, - sako jis.

Ūkininkui šių metų derlius buvo visai neblogas, iš pusantro hektaro buvo iškasta apie 40 tonų bulvių. K. Balcevič sako, kad tai lėmė palankios oro sąlygos – nelijo, todėl lietus nesupūdė bulvių, nebuvo labai karšta. Tačiau derlius priklauso ir nuo kitų aplinkybių: žemės, tręšimo būdų, veislės: „Pastebėjau, kad bulvė, kaip ir visos kultūros, labai mėgsta molį. Tose vietose, kur žemės buvo molingos, jos buvo didesnės ir jų buvo daugiau, o kur tiesiog smėlis – kitas reikalas“, - sako jis.

Praėjusiais metais ūkininkas bulves pardavinėjo už 80 centų (0, 23 euro). Kitas Vilniaus rajone ūkį turintis ūkininkas Aleksandras derliumi taip pat nesiskundžia. Jis sako, kad derlius truputį geresnis nei praėjusiųjų metų, nors yra gana panašus. „Manau, pas mane jis kiek geresnis, nes kitoje vietoje pasodinau šiemet, turbūt žemė geresnė“, - sako jis.

Bulves jis parduoda už 30 euro centų, mažesnės kainuoja 10 euro centų. Internete skelbimą patalpinęs ūkininkas sulaukė nemažai skambučių, tačiau jį piktina, kad žmonės stebisi kainomis: „Turiu po 30 euro centų didesnių ir po 10 euro centų mažesnių, ir tai aiškiai parašyta skelbime. Tačiau skambina ir sako, kad man reikia kelių maišų tų didesnių bulvių, bet už 10 euro centų. Sakau, jūs nejuokaukite, juk aiškiai parašyta, kad jos po 30 euro centų, tai piktinasi tada. Pigesne kaina man neapsimokėtų jų net vežti, jau geriau išmesti tada.“
Halės turgus

Radviliškio rajone ūkį turintis Paulius Saliamoras bulves parduoda kiek pigiau, kilogramas kainuoja 18 euro centų. Tačiau beveik visas bulves jau išpirko, todėl likusiųjų kainą jis ruošiasi kelti. „Šiemet jų nedaug – tik 20 tonų iš mano ūkio pavyko nukasti. Gal oras netinkamas buvo, lietaus per mažai, nežinau. Bet paklausa tikrai didelė“, - sako ūkininkas.

P. Saliamoras teigia, kad bulves į namus veža tik perkant didesnį kiekį, nes kitaip neapsimoka, tačiau dėl to problemų nekyla. Nedaug pirkėjų perka mažus kiekius, norėdami išbandyti bulves, paprastai jie iškart paprašo kelių maišų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)