Apie kibinus dažniausiai sklando itin daug mitų, kurie tikrus karaimus piktina. Vienas tokių – įvairios mėsos įdarai. Prieš maždaug dešimtmetį Trakuose atsidariusio karaimų tautinių patiekalų restorano „Kybynlar“ direktoriaus Jurijaus Špakovskio nuomone, daugelis žmonių neskiria karaimiškų kibinų nuo lietuviškų kibinų.

Pagrindinis jų skirtumas ir yra mėsos įdaras. Karaimai niekuomet į kibinų įdarą nededa kiaulienos. Tikras karaimų kibinas turi būti su kapota aviena arba jautiena, o šios rūšies mėsos nemėgstantiems karaimai siūlo vištieną.

Kaip pagaminti tikrus karaimų kibinus žiūrėkite DELFI reportaže:

Taip pat į tradicinį kibinų mėsos įdarą negalima dėti jokių prieskoninių žolelių, nes tai gadina mėsos skonį. „Mes įdedam tik šiek tiek svogūnų, kopūstų, druskos ir pipirų. Jokių „vegetų“, jokių „viborų“, jokios žalumos tradiciniuose karaimų kibinuose būti tikrai negali“, – sakė restorano „Kybynlar“ kulinarė Jelena Špakovska.

Negana to, kulinarė tikino, kad lietuviai tradicinio karaimų patiekalo pavadinimą taria netaisyklingai to tikriausiai net nežinodami. „Iš tiesų turėtų būti kybyn, o ne kibinas. Šis žodis kilęs iš kito karaimų žodžio, kuris reiškia žnybti“, – pasakojo J. Špakovska.

Tuo mitai apie kibinus dar nesibaigia. Jau ilgą laiką restoraną turintys verslininkai pasakojo, kad lietuviai dažnai itin nuvertina tradicinį mėsos ir mielinės tešlos patiekalą. Taip tikriausiai yra dėl masinio kibinų gaminimo prekybos centruose – tai kibinus pavertė greitu maistu.

„Mūsų seneliai ir tėvai kibinus kepdavo tik per dideles šventes, kai susirinkdavo visa giminė. Tradicinių kibinų kepimui reikia daug laiko, tad tam būdavo skiriamas visas laisvadienis“, – sakė karaimų tautinių patiekalų restorano kulinarė.

Nors kibinų kainos Trakuose dažną poilsiautoją gąsdina, minėtame restorane vyrauja vidutinės kainos. Už kibiną su jautiena teks sumokėti 2,6 euro, už kibiną su vištiena 2,2 euro, o už kibiną su aviena 2,9 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (301)