Tikriausiai kiekvienas atostogaujantis vasaros metu aplanko bene populiariausią turistų Lietuvos miestą – Trakus. Ten apsieiti neparagavus kibinų tiesiog neįmanoma. Vis dėlto grynakraujai Trakų karaimai įsitikinę, kad net ir „kibinų mieste” ne visur galima gauti autentiškų tradicinių patiekalų. Anot karaimų, tikri kibinai yra visiškai kitokie nei tie, kuriuos mes įpratę matyti prekybos centruose.
© sokiaivirtuveje.lt

Apie kibinus dažniausiai sklando itin daug mitų, kurie tikrus karaimus piktina. Vienas tokių – įvairios mėsos įdarai. Prieš maždaug dešimtmetį Trakuose atsidariusio karaimų tautinių patiekalų restorano „Kybynlar“ direktoriaus Jurijaus Špakovskio nuomone, daugelis žmonių neskiria karaimiškų kibinų nuo lietuviškų kibinų.

Pagrindinis jų skirtumas ir yra mėsos įdaras. Karaimai niekuomet į kibinų įdarą nededa kiaulienos. Tikras karaimų kibinas turi būti su kapota aviena arba jautiena, o šios rūšies mėsos nemėgstantiems karaimai siūlo vištieną.

Kaip pagaminti tikrus karaimų kibinus žiūrėkite DELFI reportaže:

Taip pat į tradicinį kibinų mėsos įdarą negalima dėti jokių prieskoninių žolelių, nes tai gadina mėsos skonį. „Mes įdedam tik šiek tiek svogūnų, kopūstų, druskos ir pipirų. Jokių „vegetų“, jokių „viborų“, jokios žalumos tradiciniuose karaimų kibinuose būti tikrai negali“, – sakė restorano „Kybynlar“ kulinarė Jelena Špakovska.

Negana to, kulinarė tikino, kad lietuviai tradicinio karaimų patiekalo pavadinimą taria netaisyklingai to tikriausiai net nežinodami. „Iš tiesų turėtų būti kybyn, o ne kibinas. Šis žodis kilęs iš kito karaimų žodžio, kuris reiškia žnybti“, – pasakojo J. Špakovska.

Tuo mitai apie kibinus dar nesibaigia. Jau ilgą laiką restoraną turintys verslininkai pasakojo, kad lietuviai dažnai itin nuvertina tradicinį mėsos ir mielinės tešlos patiekalą. Taip tikriausiai yra dėl masinio kibinų gaminimo prekybos centruose – tai kibinus pavertė greitu maistu.

„Mūsų seneliai ir tėvai kibinus kepdavo tik per dideles šventes, kai susirinkdavo visa giminė. Tradicinių kibinų kepimui reikia daug laiko, tad tam būdavo skiriamas visas laisvadienis“, – sakė karaimų tautinių patiekalų restorano kulinarė.

Nors kibinų kainos Trakuose dažną poilsiautoją gąsdina, minėtame restorane vyrauja vidutinės kainos. Už kibiną su jautiena teks sumokėti 2,6 euro, už kibiną su vištiena 2,2 euro, o už kibiną su aviena 2,9 euro.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Savaitės pradžioje Lietuvos orus lems ciklonas (5)

Pirmadienio dieną Lietuva pateks į šilčiausiąją šio ciklono dalį. Aukščiausia temperatūra...

Laikantis Viduržemio jūros regiono dietos pagerėja sveikata: egzotiška mityba lengvai suderinama su lietuviška (69)

Jeigu norite valgyti kaip tikras Viduržemio jūros regiono gyventojas, pasirodo, visai nereikia...

Parduotuvės vadovas apie krentančius pardavimus: kažkas jaučiasi, bet nežinau tik kas (361)

Tiek Lietuvoje, tiek Europoje kalbama, kad šiuo metu yra ekonominis pakilimas.

Kraupios pliušiniais žaislais nuklotos vaikų kapinės: ten patekus norisi sukalbėti visas maldas, kurias moki (15)

Ilgas žvyrkelis. Šalia jo – sena, medinė, išvirtusi tvora. Aplink matosi kelios trobelės,...

Šio diktatoriaus tironija sunkiai protu suvokiama: po masinės egzekucijos prancūzams trūko kantrybė prabangiose vilose – kraupūs radiniai (106)

Centrinė Afrikos Respublika ( CAR ), nepaisant neapsakomai gausių gamtinių išteklių, išlieka...

Kremliaus logika: baugina JAV bombonešiais Lietuvoje, bet pasienyje griaudi rusų bombos (1063)

Kodėl NATO sąmoningai kursto įtampą pasienyje su Rusija ? Kodėl Lietuvoje JAV ir...

Į legionieriaus vėlyvą atsisveikinimą smagiai reagavo ir Juškevičius, ir buvęs strategas (1)

Dar birželio antroje pusėje Žanis Peineris raitė parašą ant sutarties su Stambulo...

Baigėsi festivalis „Karklė“: didžiausi gerbėjai jau laukia kitų metų Papildytos nuotraukų galerijos (46)

Tris dienas trukusiame festivalyje „ Karklė Live Music Beatch 2018“ nuskambėjo paskutinis šių...

Nakvynės vietos įsiminė ilgam: vienoje – įdėmus savininko žvilgsnis, kitoje – dušas kambaryje (3)

Pasiskaičiusi istorijų apie prastus ir keistus viešbučius, nutariau parašyti ir savo...

Justino Jankevičiaus nebelieka „Kitokiuose pasikalbėjimuose“: šiandien mes sukame skirtingais keliais (42)

„Kitokių pasikalbėjimų“ kūrėjas Mantas Bertulis socialiniame tinkle „Facebook“...