aA
Magiškas desertas, dėl kurio galvas pamesti spėjo ir supermamytės, ir geriausi Lietuvos kulinarai – taip dabar tituluojami prancūziški pyragėliai kanelės. Negana to, dėl šio itin populiaraus skanėsto lietuviai sutinka mokėti tikrai nemažus pinigus. Šį kartą DELFI domėjosi, kaip iš Prancūzijos Bordo regiono kilusios kanelės gaminamos Lietuvoje.
© Vida Press

DELFI jau anksčiau ieškojo, kur sostinėje galima nusipirkti pigiausių kanelių, ir domėjosi, nuo ko priklauso šio nepigaus skanėsto kaina. Kanelių kaina svyruoja nuo 25 euro centų iki 1 euro.

Kanelių kainos Lietuvoje
Kanelių kainos Lietuvoje
© DELFI

Kulinarų teigimu, šio gardumyno kaina priklauso nuo daugybės aspektų – dydžio, naudojamų produktų. Kepyklėlių darbuotojai pabrėžia ir itin ilgą kanelių gaminimo procesą, kuris reikalauja iš tiesų daug įgūdžių ir kantrybės. Taip pat kiekvienas konditeris ar kepykla turi savo kanelių gaminimo metodą, todėl skirtingose vietose šio gardumyno skonis tikrai skirsis.

Šį kartą atskleisti kanelių gaminimo technologiją sutiko sostinės Žvėryno rajone įsikūrusi “Mindaugo kepyklėlė”. Kepyklėlėje kepamos 20 g dydžio kanelės, kurių kiekviena kainuoja 58 euro centus. Kasdien iškepama ir išperkama apie 80-100 kanelių vienetų.

Sėkmingo verslo įkūrėjas Mindaugas Truskauskas, įsitikinęs, kad kanelių recepto slėpti nereikia. Visi kanelėms reikiami produktai nurodyti net kepyklėlės internetiniame puslapyje. Anot kulinaro, kanelėms svarbus pats gaminimo procesas, kuris gali trukti net parą. Kanelių gamybai daug laiko reikia todėl, kad paruošta tešla šaldytuve turi stovėti mažiausiai 12 valandų.

DELFI pademonstruoti, kaip gimsta kanelės, sutiko kepėjas Kęstas Stankelevičius, kuris šį gardumyną diena iš dienos kepa jau trejus metus. Kepėjo nuomone, desertą galima pasigaminti ir namie. Daugiau apie tai reportaže.

Apskritai kanelių desertas yra sugalvotas vienuolių. UABŠviežia kava“ mažmeninės prekybos vadovė Irma Kratulienė DELFI jau pasakojo, kad kanelių gamyba gimė Prancūzijos Bordo regione:

„Vyndariai vienuolėms dovanodavo kiaušinių trynių, kadangi vyno gamyboje buvo naudojami tik baltymai drumzlėms nusodinti, uoste jos susirinkdavo miltų, nes nuolat atplaukdavo laivai, jos gaudavo romo, kuriuo gardindavo kaneles.“

Po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos kanelės buvo kiek primirštos, manyta, kad tai buržuazinis skanėstas, todėl jų buvo skanaujama tik kilmingųjų namuose. Legendų apie kaneles yra daug, tačiau manoma, kad konditeriai iki šių dienų išsaugojo autentišką receptą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Naujausiuose reitinguose – didėjanti praraja tarp lyderių (60)

Spalį smuko visuomenės palaikymas didžiausiai valdančiajai „valstiečių“ partijai, tačiau...

Starkevičius: į Lietuvą grįžta baudžiava – žemė atimama, bet savininkas paliekamas ją dirbti (19)

Kazimieras Starkevičius , buvęs žemės ūkio ministras, ūkininkas, dabar Seimo narys ir...

„Crypto 2.0“ - skaitmeniniai pinigai, už kuriuos pagaliau bus galima įsigyti prekių? (5)

Londono verslo klubas, sukurtas specialiai aktyvistams, padėjusiems pertvarkyti Britanijos rinkimų...

Ūkio ministras apie maisto kuponus: nežinau, iš kur atsiranda tokios idėjos (196)

Ar kainų mažinimą pagrindiniu tikslu išsikėlusi vyriausybė savęs neįvarė į kampą? „ Delfi...

Mokytojų streikas įsibėgėja: jungiasi dar 10 mokyklų (1)

Dar dešimt mokyklų trečiadienį prisijungs prie besitęsiančio pedagogų streiko dėl šiemet...

Panevėžį drebina kūdikio netektis: po ligoninės išvadų – neįtikimos ir šokiruojančios detalės (75)

Kūdikio Respublikinėje Panevėžio ligoninėje spalį netekusios Ilonos iš mažo miestelio...

Gražiausiais pasaulio vaikais vadinamos mergaitės užaugo: kaip jos atrodo dabar ir kaip susiklostė jų likimai?

Netrūksta pasakų apie nuostabaus grožio vaikus – kai kuriems ir vardai duoti remiantis jų...

Orai: naktys darysis vis šaltesnės (3)

Labai norėtųsi, kad reiškiniai atmosferoje pasikeistų ir savaitgalio orų prognozė...

Rima Kernagienė su komanda lavins vaikų kūrybiškumą: auklėdami dažnai pridarome daugiau žalos nei naudos

„Vaikai supranta kur kas daugiau nei mes, suaugusieji, pastebime“, – neabejoja Rima Kernagienė....

Atsakė kelininkų darbu nepatenkintiems josvainiečiams: mes juk oro sąlygų nepasirinksime (1)

Keliai žvyro danga tvarkomi ne tik vasarą, bet ir rudenį, pavasarį. Tiesa, ne tik vasarą, bet ir...