Šį rudenį Germanas su kolegomis ir pagalbininkais ėmėsi plėtoti projektą „Užkandžiai geriems darbams“, kurio esmė – pasiūlyti socialiai atsakingą paslaugą verslo įmonėms ar privatiems asmenims, ieškantiems maisto tiekėjų savo šventei. Užsakę šią paslaugą savo renginiui, galite padėti Vilties centro paramos valgykloms, kasdien maitinančioms per 500 skurstančiųjų, rašoma pranešime spaudai.

Užkandžiai kolegoms ir geriems darbams

„Idėja kilo gana netikėtai – keletą kartų teko ruošti furšetus partneriams ir rėmėjams. Po kelių sėkmingų renginių supratome, kad kokybiškų užkandžių renginiams poreikis rinkoje vis dar nėra pilnai patenkintas, o mes galime gerai daryti šį darbą: turime tiek pakankamai žinių, tiek talentingų žmonių. Tuomet pamanėme, kad tai galėtų būti socialinis projektas – pelną iš šios paslaugos tiekimo galėtume skirti padėti tiems, kurie kasdien stokoja maisto”, – apie idėjos gimimą pasakoja jos autorius G. Gordejevas.

Vyras sako, kad klientams pasiūlo daugiau nei tik reikalingą maitinimo paslaugą – kartu tai ir galimybė padaryti gerą darbą, prisidėti realiai keičiant žmonių gyvenimus, prisiimti socialinę atsakomybę. Jis teigia tikintis, kad toks paslaugos modelis ilgainiui taps populiarus, ypač artėjant kalėdiniam laikotarpiui.

„Didžiausių metų švenčių metu paprastai organizuojami vakarėliai, įmonės ir įstaigos dovanoja dovanas partneriams. Pastaruoju metu populiarėja idėja atsisakyti materialių dovanų, o tam numatytas lėšas skirti paramai. Šis projektas suteikia galimybę padaryti gerą ir padovanoti šventę ne tik kolegoms, bičiuliams ar partneriams, bet ir tiems, kurie jos jau seniai neturėjo”, – sako idėjos autorius.

Nuo lašišos iki eklerų

Puikių atsiliepimų iš pirmųjų klientų jau sulaukusio projekto plėtotojai sako, kad ruošti meniu pradėjo jau šių metų pradžioje – stengėsi paruošti išskirtinius užkandžius, kurių kiekvienas būtų savaip ypatingas ir įtiktų įvairiems skoniams.

„Viską gaminame nuo nulio – patys malame riešutų pastą, brandiname mėsą kepimui, sūdome žuvį. Mūsų klientai paprastai pageidauja dinamiško renginio, kad žmonės nesėdėtų vienoje vietoje, o judėtų, bendrautų. Toks šventės formatas tinkamas įvairiausioms progoms – nuo gimtadienių iki naujametinio vakarėlio. O mes jam galime pasiūlyti kokybiškų užkandžių: nuo norvegiškai sūdytos lašišos su tradiciniu padažu, amerikietiškos klasikos – rausvo „roast beef“ (liet. jautienos kepsnys) iki prancūziško deserto – eklerų su pistacijų kremu”, – sako G. Gordejevas.

„Šį projektą pasirinkau tiekti maistą vienai asmeninei šventei, palaikydamas jų idėją. Mano žiniomis, buvau vienas pirmųjų jų klientų, prieš šventę neturėjau progos paragauti jų ruošiamo maisto, tad teko kliautis patikinimais, kad bus skanu. Ir buvau maloniai nustebintas – užkandžiai buvo tiesiog puikūs.

Dažnai tenka lankytis konferencijose ir kituose renginiuose, kuriuose būna proga paragauti įvairaus maisto, „Užkandžiai geriems darbams” tikrai nenusileido kokybe, bet netgi buvo skanesni bei įdomesni”, – pasakoja paslaugą išbandęs advokatas Justinas Jurkonis.

Kasdien maitina daugiau nei 500 skurstančiųjų

G. Gordejevas sako, kad projekto pelnas, kuris skiriamas Vilties centro valgykloms, suteikia labai konkrečią pagalbą tiems, kuriems jos reikia. Vilties centras kiekvieną dieną maitina daugiau nei 500 žmonių – benamių, turinčių negalią, senjorų, vienišų motinų, daugybę kitų esančių už skurdo ribos.

Dvi Vilniuje veikiančios valgyklos, Liepkalnyje ir Naujoje Vilnioje, daugeliui šių žmonių užtikrina vienintelį šilto maisto kąsnį per dieną. Kai kurie paramos valgyklose lankosi tik kurį laiką – kol patiria finansinius ar kitus sunkumus, tačiau yra ir tokių, kurie ten vis grįžta – tai nebeturintys galimybės pagerinti savo gyvenimo sąlygų, susirasti darbo: pensininkai, neįgalieji.

„Vilties centro valgyklų tikslas nėra tik pamaitinti – toks darbas nebūtų pilnavertiškas. Šilto maisto kąsnis yra tik pirmas žingsnis link esminių pokyčių. Ar pamenate, kada paskutinį kartą jautėtės alkanu? Neturiu omeny to lengvo alkio, kai norisi užkąsti – turiu omeny tą būseną, kai sunku galvoti apie kažką kito nei maistas? Iš tikrųjų alkanas žmogus nesugeba galvoti apie rimtų problemų sprendimą”, – sako G. Gordejevas.

Jis pasakoja, kad į paramos valgyklą atėjusių žmonių pirmas poreikis, intencija – pavalgyti. Tokie žmonės ateina vėl, gauna maisto – su jais pradeda bendrauti Vilties centro darbuotojai, savanoriai, su laiku atsiranda pasitikėjimas, atvirumas – tai yra labai svarbu, norint padėti. Kai reikia, centro darbuotojai organizuoja nemokamą teisinę ar kitą pagalbą, padeda išspręsti esmines problemas.

Tik šiame etape, pasak G. Gordejevo, gali būti pradedama kalba apie rimtesnius žingsnius kaip reabilitacija, o tada – reintegracija. Dažnai prireikia rimtų reabilitacijos programų kitose organizacijose, tačiau labai daugeliu atveju žmogui užtenka tos pagalbos, kurią gauna Vilties centre, dažniausiai centras padeda susirasti ir darbą.

Vilties centras veikia jau beveik 20 metų, skurstantiems dalija paaukotus drabužius, buitinius daiktus, padeda tiek fiziniams asmenims, tiek ligoninėms, reabilitacijos centrams. Nuo 1998 m. centras išdalino daugiau nei 1 300 tonų labdaros.

„Užkandžiai geriems darbams” yra projektas, leisiantis Vilties centrui nebūti vien prašytojais. O visiems nuspręsiantiems pasirinkti šią paslaugą – tai puiki galimybė padaryti gerą darbą ir suteikti labai realią pagalbą”, – sako G. Gordejev.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)