„Kai saulės nėra, poilsiautojai ateina pas mus, dairosi po kitas parduotuves, o kai geras oras, tai tik iš ryto, iki 10 val., jų sulaukiame, tada visi keliauja į pliažą ir tik vakarop vėl pas mus pasirodo, iškepę pareina“, – apie poilsiaujančių pirkėjų įpročius pasakoja dėvėtų rūbų pardavėjas Pranas.

Po drabužių krūvas knaisiojasi ir žvaigždės

Iš Kretingos r. kasdien po 35 km iki Palangos važiuojantis verslininkas džiaugiasi ryte pardavęs, kaip pats sako, neblogos būklės kailinius – nors dar nesibaigė vasara, žiemos garderobą papildė viena poilsiautoja. „Ta ponia pas mane atėjo jau trečią kartą, matyt, ilgai svarstė, pirkti ar ne. Iš pradžių norėjo beveik per pusę nusiderėti, bet mes tiek nenuleidome ir kailinius pardavėme už 350 eurų. Parduotuvėje jie kainuotų 1000, o gal net ir 2000 eurų“, – įsitikinęs jis.

Pranas pasakoja, kad vasaros metu į turgų užsukantys poilsiautojai dažniausiai perka marškinėlius, kelnes, atšalus – ieško megztukų. Rūbai, tarp kurių pasitaiko ir naujų, net su etiketėmis, kainuoja 4–7 eurus. „Į priklijuotas kainas nežiūrėkite, jos nelabai svarbios, dažnai nuleidžiam. O štai krūvelė drabužių po eurą – akcija-atrakcija, turistams patinka pasiknaisioti“, – į šūsnį suverstų rūbų rodo Pranas.

Kaip pasakoja verslininkas, tokių klientų, kurie ateina tiksliai žinodami, ko ieško, mažiau nei tų, kurie užsuka tiesiog šiaip pasidairyti ir taip praleisti laiką. Anot jo, į tokią „pramogą“ nespjauna ir Lietuvos žvaigždės, tačiau įvardyti garsių savo klientų nenori. „Neseniai palaidinių pas mus ieškojo vieni garsūs šokėjai“, – paslaptį užminė vyras.

Aukso amžius baigėsi

Prekyba dėvėtais rūbais – Prano šeimos verslas, netoliese jais prekiauja ir jo sesuo. „Mes ne iš tų, kurie skundžiasi. Milijonų neuždirbam, bet išgyvenam. Reikia ne dejuot, o suktis, – sako vyras. – Vasaros sezonu, dar mėnesį ar pusantro, prekiausim čia, o paskui, kai Palanga ištuštės, važiuosim į Rietavo turgų, Salantus – maišysim vietas.“

Verslininkas atskleidžia, kad dabar nebesiseka taip gerai, kaip anksčiau – gerai iš to būdavo galima užsidirbti 2008 m., o geriausia buvo prieš 20 metų, kai šis verslas tik atsirado. „Tuomet nereikėdavo net stalų – nuvažiuodavai į kaimą, plėvelę ant žemės patiesdavai ir viskas, žmonės lankstydavosi ieškodami drabužių. Už tuos rūbus ir vištų, ir žąsinų gaudavom, nes tai buvo naujovė“, – prisimena jis.

Pranas sako, kad pastaraisiais metais jaučia ir didesnę konkurenciją. „Kai pravažiuoji kitus miestus – Plungę, Kretingą, kartais atrodo, kad drabužių parduotuvių yra daugiau nei maisto. Tačiau parduotuvėse nėra tiek daug prekių, kiek čia. Turguje apskritai labai patogu pirkti – čia ir daržovės, kiti maisto produktai, mūsų rūbai. Jeigu oras geras, pas mus tikrai geriau nei parduotuvėje – vėjas prapučia. Tik žiemą prasčiau“, – optimistiškai kalba jis.

Neuždirba jau metus

Palangos turguje prekiaujama ir naujais rūbais bei avalyne. Pranas taip pat šalia dėvėtų rūbų įsirengęs skyrelį, kuriame pardavinėja naujus sportinius batelius. „Visi batai originalūs, yra skirtų žaisti futbolą, tenisą, bėgioti. Kainos – įvairios, po 60–70 eurų, yra ir kainuojančių 100 eurų, pigesni – 20–30 eurų. Štai krepšininkų bateliai – 80–90 eurų, J. Valančiūnas su panašiais žaidžia. Stebim internete rinkos kainas, bet pas mus tikrai pigiau nei parduotuvėse“, – pasakoja pardavėjas ir priduria, kad vis dėlto kur kas daugiau klientų sulaukia dėvėtų rūbų skyriuje.

Prano kolegė Danutė taip pat pardavinėja naujas prekes, tačiau tikina jau seniai nieko neparduodanti. „Jau metai neužsidirbu net tiek, kad už vietą užsimokėčiau, o ji po 6 eurus kasdien atsieina. Kai įvedė eurą, visi pirkėjai prapuolė, nors aš ir kainas nuleidau: džinsai dabar kainuoja 18 eurų, anksčiau jais prekiaudavau po 75 litus, už striukę 40 eurų prašau, bet jos didmeninė kaina brangi – 33 eurai, o juk reikia dar atsivežti, mokesčius sumokėti“, – kalba pardavėja.

Danutė sako, kad prie jos verslo nesėkmės prisideda dėvėtų rūbų prekyba. „Ta labdara visai mus suluošino. Kasdien ateinu su viltimi ką nors parduoti, bet turim užsidaryti. Gal iki Kalėdų dar pratempsiu. Turėjau tokį kambarėlį su virtuve – teko parduoti, nes nebeturiu pinigų, – pasakoja ji. – Nė vienos dienos čia nesėdėčiau, jei sveikatos būtų, aš juk visur važinėdavau, kai jauna buvau, o dabar nėra sveikatos, man jau 78 metai.“

Per didelė konkurencija

Prasta prekyba skundžiasi ir dėvėtais rūbais prekiaujanti Elvyra: „Vasara labai prasta, be to, yra per daug prekiautojų. Žmonės perka pagal orus. Jeigu karšta – ieško vasarinių palaidinių, suknelių, jeigu šalta – megztinių, striukių. Stengiuosi prekes išdėlioti pagal sezoną. Štai turiu poilsiautojams tinkančių skrybėlių, šortų“, – vardija ji.

Moteris prekiauti į Palangos turgų kas rytą atvažiuoja iš Klaipėdos, o nuo lapkričio iki balandžio mėn. ji atostogauja – sako, kad tai yra sezoninis verslas. „Šiandien kelis rūbus jau nupirko, bet per vasarą norėtųsi parduoti daugiau. Mano rūbai mažai dėvėti. Jeigu prekiausi smarkiai nudėvėtais, tai ir sėdėsi nieko nepardavęs, o mokesčiai dideli, reikia patentus mokėti, sveikatos draudimą“, – sako Elvyra.

Moteris atskleidžia, kad kai kurias prekes pardavinėja jau visus metus. „Jei prekės užsistovi, kainas nuleidžiu. Pavyzdžiui, vasarinės suknelės kainuoja nuo 5 iki 15 eurų, – pasakoja verslininkė. – Klientai – prasti, nes neturi pinigų. Čia jau nebeina ta vidurinioji klasė, palangiškiai išvis nesilanko, ateina tik turistai.“

Ieško apdarų teminiams vakarėliams

Dėl prastos vasaros Elvyrai pritaria ir kolegė Aldona. „Žmonių labai mažai, birželį visi panikavom, liepos pabaigoje pirkėjų padaugėjo, bet tai nebeišgelbės vasaros, šiemet palangiškiai tikrai neužsidirbs“, – skundžiasi ji.

Elvyra pasakoja, kad taip pat daugiausia sulaukia turistų – vieni ieško tam tikrų prekių, galbūt kažką pamiršę atsivežti iš namų, kiti ateina taip praleisti laiko. „Kainos įvairios – nuo 20 ct iki 15 eurų, priklauso nuo rūbo būklės, kiekvienas rūbas turi savo vertę. Suknelę galima nusipirkti ir už 5, ir už 20 eurų“, – dėsto pardavėja.

Ji prisimena, kaip kartą sulaukė būrio jaunuolių, kurie ieškojo išskirtinių rūbų bernvakariui – tąsyk vaikinai pasipuošė drabužiais po litą. „Neseniai vienas vyriškis ieškojo, kuo pasipuošti kažkokiam vakarėliui. Nusipirko tokį senovišką švarką ir kliošines kelnes“, – juokiasi Elvyra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)