Nors atsirado DELFI skaitytojų, kurie tvirtina, jog bistro kainos yra panašios į „amerikoniškas“: „Apie „Halės bistro“ girdėjau labai daug gero, tačiau užsukęs pamačiau, kad turgaus užkandinė nėra tokia pigi. Už kavą ir du beigelius, kitaip tariant riestainius su lašiša, sumokėjau apie 20 litų (apie 6 eur.). Be to, reikėjo keliauti į bankomatą pasiimti pinigų, nes užkandinė nepriima kortelių. Priešpiečiai turguje paliko ne itin malonius įspūdžius.“

Pamiršti, nors iš Rytų Europos

Beigeliai – žydiškas duonos gaminys, kuris buvo sukurtas Rytų Europoje, Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Kaip pasakojo „Halės bistro“ rinkodaros vadovė Rūta Želvytė, didriestainis buvo labai populiarus, tačiau po skaudaus istorijos tarpsnio, Lietuvoje jis buvo pamirštas: kartu su žydais jis iškeliavo iš Rytų Europos ir pradėjo kelionę po pasaulį.

Dabar Niujorko ir kitų didžiųjų Europos miestų užkandines užkariavusi pusryčių bandelė, laikantis tradicijos, kepama iš miltų, mielių ir vandens. Geroji žinia ta, kad ji parvežta į Lietuvą ir jos populiarumas auga kaip ant mielių. „Su draugais norėjome grąžinti beigelius į Vilnių, vietą, kur jie ir buvo sukurti. Tai tapo vienu mūsų tikslų“, – sakė R. Želvytė.

Šios bandelės, panašios į riestainius, parduodamus Kaziuko mugėse, yra gaminamos „Halės bistro“.

„Beigelių iš tiekėjų neperkame, neužsakinėjame jų šaldytų. Kiekvieną gaminame patys savo rankomis. Jo gamyba trunka daug ilgiau nei įsivaizduojate: per naktį fermentuojama ir kildinama tešla, ryte kolegos rankomis formuoja beigelius, tada juos paverda ir vėliau kepa“, – pasakojo R. Želvytė. Ji garantavo, kad beigeliai visada švieži, juos gaminant nenaudojami jokie „minkštikliai, purikliai ir kitos nenatūralios medžiagos, skirtos išlaikyti gaminių šviežumui bei gražiai išvaizdai.“

Kaina – dėl kokybės, ne iš mandrumo

R. Želvytė sakė, kad įvertinus visą gamybos procesą ir sunaudojamus produktus – šviežią lašišą, mėsą ir daržoves – beigelio kaina tikrai nėra didelė: „Išties produktai nėra brangūs, daug daugiau kainuoja darbas. Ne tik kepame beigelius, bet ir patys sūdome lašišą, ruošiame mėsą ir daržoves“, – pasakojo rinkodaros vadovė.

Nors produktų kokybė irgi svarbi: Rūta pasakojo, kad daržovės, žuvis ir kiti maisto produktai, naudojami beigeliams paskaninti, yra pirkti ne iš didelio tiekėjo, o iš vietinių ūkininkų, kurie patys parduoda savo produkciją čia pat, Halės turguje. „Mes remiame ir palaikome vieni kitų verslus“, – teigė Rūta.

Idėja, skirta turgui atgaivinti

„Kai ryte pradedame tvarkytis ir kepti beigelius, vienas po kito renkasi ir beldžiasi klientai. Patys pirmieji yra ankstyvieji turgaus lankytojai, norintys išgerti kavos ir sukirsti kokį sumuštinį. Antroji banga – per pietus, kai pietų sukeliauja netoliese dirbantys žmonės: dalis jų užsisako maistą sau ir kolegoms, vėliau atkeliauja jo pasiimti. Išties darbo dienomis lankytojų srautai ne tokie dideli, tačiau savaitgaliais sukamės kaip bitės – lankytojai bistro netelpa, turi šiek tiek ilgiau palaukti“, – pasakojo Rūta.

Išaušus piko laikui – šeštadieniui ar sekmadieniui – durys neužsidaro, pritrūksta staliukų. Įprastą savaitgalio dieną „Halės bistro“ iškepama apie kelis šimtus beigelių, taigi pusryčių turguje idėja, galime sakyti, prigijo.

„Kitose pasaulio šalyse turgūs yra gražūs, išpuoselėti ir turi savo papročius. Į juos žmonės eina ne tik apsipirkti šviežių ir natūralių produktų, bet ir pabendrauti. Kiekvienas turgus turi bent po vieną ar kelias kavines, kuriose galima jaukiai atsisėsti ir pavalgyti. Su draugais nusprendėme patikrinti, ar tai veiks Halės turguje“, – apie motyvus įkurti užkandinę pasakojo Rūta. Kaip pasirodė, turgus kai kuriems lietuviams yra tapęs tradicine vieta susitikti su draugais ir apsipirkti.

Kodėl Halės turgus, o ne Kalvarijų? Rūta sakė, kad Halės pastatas yra labai gražus, jis yra senamiestyje. Be to, visa verslą steigusi draugų kompanija gyvena netoliese. Planų plėstis taip pat yra: šiuo metu ieškoma nauja tobula vieta, kurioje galėtų būti atidarytas dar vienas bistro.

DELFI primena, kad „Halės bistro“ dirba antradienį – sekmadienį nuo 9 iki 16 val. Pirmadienis – laisva diena ir Halės turgauninkams, ir beigelių kepėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)