„Norime pasisunkinti sau užduotį. Nenorime „štampuoti“ dar vienos tokios pačios užeigos. Norime maisto vartojimą Lietuvoje „stumti“ į priekį, – DELFI pasakojo maitinimo įstaigų bendraįkūrėjas Dominykas Čečkauskas. Maisto versle jis sukasi su dviem draugais – Rūta ir Roku. Vyrukai, prieš sugalvodami, kad nori padaryti perversmą maisto versle, dirbo rinkodaros srityje. Tai, anot jų, viena didžiausių sėkmės priežasčių.

Už maisto ruošimą, kokybę bei pasiūlą atsakingas Dominykas. Šioje, „Šiaurės Keulė“ užeigoje, lankytojai bus kviečiami paragauti azijietiškos virtuvės patiekalų. Pasak Dominyko, visa „azijietiška virtuvė Lietuvoje yra „prakošta“ pro rusišką filtrą: krakmolas sriuboje ir panašūs dalykai“, tad to, ką siūlo jie, Lietuvoje esą nėra kur paragauti. Be to, teigia verslininkas, daugelis ingredientų gabenami iš svetur: tokio padažo, kokosų vandens ir net specialiai užsakomų sojų daigų, tikina verslininkai, nerasite jokiame prekybos centre.

Vis dėlto šiame naujame restorane bus galima paragauti tų pačių šonkaulių, kaip ir „Keulė rūkė“ užeigoje. Ir pati mėsa, tikina pašnekovas, kuri naudojama patiekaluose, ruošiama toje pačioje krosnyje, kurioje rūkoma kiauliena mėsainiams.

Pasidomėjus, kiek gi teks patuštinti piniginę panorus paragauti azijietiškų patiekalų, Dominykas šyptelėjo, kad jų komandos tikslas niekuomet nebuvo „nuplėšti kuo daugiau“. „Norime neviršyti kainos tiek, kad ja būtų galima atsiskaityti euro monetomis, – kalbėjo verslininkas. – Laikomės pozicijos, kad nenorime „nuplėšti visko iš vieno žmogaus. Norime pelnytis iš srauto.“

Net ir aptarnavimo principas šioje užeigoje nestandartinis: „Čia veikia valgyklos sistema: patiekalus reikia susirinkti. Dalis kainuoja nuo 1,5 iki 2 Eur. Labai išalkęs žmogus gali pavalgyti už 9 Eur.“

Meniu

Tiesa, „Šiaurės Keulė“ stebina ne tik patiekalų pasiūla, bet ir interjeru. Rožinėje spalvoje paskendo mokykliniai suolai, šiukšliadėžės, televizoriai, kėdės ir daugybė kitų elementų. Be to, vieną sieną čia puošia įspūdingas piešinys. Tai gatvės meno kūrinys, veikiau primenantis protestą. Piešinyje kontroversiškai pavaizduotas Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas.

Visa tai, ką restorane matys lankytojai, pačių vyrų fantazijos vaisius. „Tai savotiškas protestas prieš tai, kas vyksta Šiaurės Korėjoje. Ir ne tik. Net ir stalus rinkomės tokius, o ne įprastus, kad žmonės, sėdėdami vienas į kitą nugaromis, labiau suprastų tai, kas vyksta“, – pasakojo Dominykas, kurio restorane žmonės bus kviečiami valgyti sėdėdami prie rožine spalva nudažytų mokyklinių suolų.

"Šiaures Keule" įkūrėjai: Rūta, Dominykas ir Rokas

Dėmesio sulaukė visame pasaulyje

Tiesa, tai jau ne pirmas kontroversiškas piešinys, puošiantis šių verslininkų įkurtus restoranus. Dar gegužės mėnesį prie mėsainių restorano „Keulė Rūkė“ atsiradęs piešinys, kuriame bučiuojasi Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir JAV verslininkas bei kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas patraukė ne tik LIetuvos, bet ir daugybės užsienio žiniasklaidos dėmesį.

Apie šį lietuvių kūrinį rašė tokios žiniasklaidos priemonės kaip „Washington Post“, „The Independent“, NBC News, politico.eu, „USA Today“ ir pan.

Naujienų agentūrai AFP restorano bendrasavininkas Dominykas Čečkauskas teigė, kad restoraną valdantys verslininkai mato daug panašumų tarp V. Putino ir D. Trumpo. „Jie abu turi didelius ego ir stebina tai, kaip jie tinka vienas kitam. Atrodytų, kad turime naują Šaltąjį karą, o Amerika gali turėti prezidentą, kuris ieško draugystės su Rusija“, - kalbėjo jis.

Sukėlė milžinišką pasipiktinimą

Nors piešinys ant restorano sienos ir sulaukė didelio dėmesio visame pasaulyje, ne visi verslininkų bandymai išsiskirti buvo sutikti labai draugiškai. Lapkričio mėnesį, po baisių teroristinių išpuolių Prancūzijoje, užkandinės „Keulė Rūkė“ feisbuko paskyroje atsiradęs įrašas sukėlė tikrą ažiotažą.

Savo paskyroje socialiniame tinkle viešojo maitinimo vieta sukritikavo raginimus melstis už Paryžių (#PrayforParis) ir tai iliustravo suplėšyta Šventojo Rašto dalimi. Socialiniame tinkle tai sukėlė daugybę reakcijų, ryšių su visuomenės specialistai teigė, kad padaryta nevykusi klaida.

Vakar buvo daug postū facebooke su hashgtagu ‪#‎prayforparis‬. Ironishka, nes aklas zhmoniū tikėjimas aukshtesnėmis galiomis, o ne jū pachiū veiksmais ir veiksmū pasekmėmis ir sukelia visą dramą. Shiandien-sekmadienis, „shventa diena“, bet shiandien mes nesiūlom niekam eiti i bazhnychią, degti zhvakeliū ir melstis. Tai būtū didelis pazheminimas tiem, kurie zhuvo dėl religiniū fanatikū kaltės. Zhmogaus gyvybė neturi vertės, kai gyveni tik iliuzija apie pomirtinį gyvenimą. Mes gyvename vieną kartą ir turime mėgautis kiekvienu momentu. Shiandien sekmadienis, ir mes shvenchiam gyvenimą ir shluostomės barzdas kvailomis maldomis. ‪#‎peaceforparis‬ ‪#‎fuckreligion‬“, - buvo rašoma jų socialiniame tinkle.

„Keulė Rūkė“ įrašas feisbuke

Taip pat pridėta nuotrauka: suplėšyta Šventojo Rašto dalis – Psalmynas, ant kurio nuvarvintas mėsainio padažas. Socialiniame tinkle tai sukėlė prieštaringų vertinimų: kai kurie tokiam įrašui pritarė, kiti juo piktinosi.

Ryšių su visuomene specialistai taip pat ėmė dalintis šiuo įrašu, prirašydami, kodėl tokia komunikacija nevykusi.„Iš komunikacinės pusės vertindamas, manau, kad religija ar žmogaus tikėjimas nėra ta vieta, kurią galima traktuoti laisvai, kaip tu nori. Žinoma, prisiskaičius istorijų su karikatūromis, kai kurioms bendrovėms gali kilti noras panaudoti tai savo komunikacijoje, norint į save atkreipti vis didesnį dėmesį. Taip, tema karšta, daugybė žmonių apie tai kalba ir atsiranda tarsi vaikiškas požiūris, „o, pasinaudosiu situacija, susidarysiu įspūdį, atkreipsiu į save dėmesį“, bet tai gali sukelti labai didelį poveikį ir tai matome socialiniame tinkle. Manau, bendrovė suklydo tiek pasirinkdama simbolius, tiek lįsdama į diskusiją, apie kurią nelabai supranta“, - DELFI komentavo „Nova Media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas.

Šiuo metu Vilniuje veikia trys verslininkų restoranai - stoties rajone, Gariūnuose ir Šiaurės miestelyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)