Šalia Kauno esančią Karmėlavą galima vadinti Lietuvos cepelinų sostine. Nedideliame miestelyje galima rasti didžkukulių, apie kuriuos girdėjo kone kiekvienas jei ne lietuvis, tai kaunietis tikrai. Prie cepelinų sostinės vardo daugiausiai, be jokios abejonės, prisidėjo kavinė „Tigrasa“. Šią maitinimo įstaigą galima vadinti pavyzdiniu šeimyninio verslo modeliu.
Kavinė "Tigrasa"
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Istorija skaičiuoja trečią dešimtį

Iškart po nepriklausomybės atkūrimo Salminų šeima įkūrė nedidelę kavinę.

„Tuomet nedidelėje kavinėje stovėjo trys stalai“, - DELFI pasakoja Vidmantas Salminas. Dabar jis ir dvi sesės valdo šeimos restoraną. Prieš šeimos prisidėjo sesių vyrai, vaikai.

Salminai nesutinka, kad „Tigrasa“ būtų vadinama restoranu.

„Tai greičiau valgykla, kavinė, bet ne restoranas“, - kuklinasi V. Salminas.

Kilus idėjai atidaryti kavinę, pavadinimą padiktavo tai, kad V. Salmino mama gimusi tigro metais, tad ir pavadinimo ilgai neieškota. Iš pradžių klientams buvo siūlomos plonapadės, kas praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje buvo naujiena, picos. Priedus klientai galėjo pasirinkti patys – tuo metu tai taip pat buvo naujiena.

Cepelinų era

Garsieji cepelinai valgiaraštyje atsirado praėjus pusmečiui po kavinės atidarymo.

„Per šeimos susibūrimus visuomet verdame cepelinus arba koldūnus. Nusprendėme ir klientams pasiūlyti cepelinų“, - pasakoja V. Salminas. Pamažu cepelinai tapo firminiu „Tigrasos“ ženklu.

Praėjus keleriems metams po atidarymo „Tigrasa“ gerokai išsipėlėtė – pastatytas trijų aukštų tuomet modernus pastatas, kavinės plotas gerokai išsiplėtė. Tačiau ne viskas buvo taip paprasta, kaip gali pasirodyti.

V. Salminas prisimena, kad norint prisitraukti klientus cepelinų porcija buvo parduodama už tokią kainą, kad savininkams likdavo vos 10 lito centų. Bulvės buvo skutamos rankomis.

Tačiau klientų vis daugėjo, o cepelinai vis didėjo.

Šiandien vienas „Tigrasos“ cepelinas prieš 45 minutes trunkantį virimą sveria pusę kilogramo. Išvirus svoris padidėja dar 100 gramų. Ir tai svoris be padažų. Žmonės kalba, kad cepelinų valgymo rekordas vyrų tarpe – 5 cepelinai. Buvo ir moteris, kuri įveikė net 4 didžkukulius.

Tačiau eilinis valgytojas turėtų būti sotus sukirtęs ir du cepelinus. Kai kam visiškai pakaks ir vieno.

Vienu metu kavinėje gali būti pamaitinta net 400 žmonių. Tam per dieną kartais prireikia ir pusės tonos bulvių. Tiesa, šiuo metu jos į kavinę pristatomos jau nuskustos. Tačiau virėjos, iš kurių kelios dirba kavinėje bene nuo pat jos įkūrimo, didžiąją dalį darbo atlieka rankomis.

Paslapties nėra

V. Salminas nusišypso paklaustas, kokia jo šeimos verslo paslaptis.

„Jokios paslapties nėra – tai didelis ir sunkus darbas“, - sako V. Salminas. Vyras pasakoja, kad kartais jo darbo diena trunka ir 14, ir 17 valandų. Kiek ramiau būna žiemos sezono metu – tik tuomet šeimos nariai ištaiko progą atostogoms.

Tačiau vasaros sezono metu – pats darbymetis. Nesenai „Tigrasa“ gerokai išsiplėtė – kavinės teritorijoje įrengta zona vaikams, aplinką jaukesne padaro alpinariumas su fontanais.

Kampe matosi ir nemažas surūdijęs laivas. Tačiau tai – ateities projektas. V. Salminas svarsto, kad iš metalo laužo nupirktas laivas taps dar viena atrakcija vaikams, arba baru.

Kainos

Didžioji dalis sriubų kavinėje kainuoja 1,9 EUR. Žuvies kepsniai – po 4,5 EUR.

Vieno cepelino su mėsa porcija kainuoja 2,9 EUR. Už du didžkukulius teks susimokėti 5,8 EUR. Mažieji cepelinai su mėsa kainuoja nuo 1,5 iki 3 EUR už didesnę porciją.

Firminio kavinės kiaulienos kepsnio kaina siekia 4,80 EUR už mažą porciją ir euru daugiau už didelę. Panašiai kainuoja ir kiti kiaulienos kepsniai.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Psichologė įvardijo, kas lemia jūsų mitybą: kodėl sunku keisti įpročius ir juos išlaikyti?

Ar kada nors susimąstėte, kas lemia mūsų maisto pasirinkimus? Psichologai teigia, jog kiekvieną...

Pergalė prieš kazino: lošimų bendrovė privalės grąžinti vyrui 6,5 tūkst. praloštų eurų (16)

Teisminis ginčas Klaipėdos miesto teisme išnagrinėtas priklausomybę įrodžiusio vyro naudai....

Veryga brandina planą: palies pamėgusius privačias ligonines (261)

Sveikatos apsaugos ministerija sukūrė planą, kaip valstybės finansus ligoninėms susieti su...

Islandijoje svajonių darbą susiradęs lietuvis negali atsidžiaugti (19)

Antrus metus iš eilės gidu pietryčių Islandijoje dirbantis Žilvinas Žebrauskas negali...

Planą „B“ be Jasikevičiaus turintis Motiejūnas įvertino išvykstančius: važiuoja, kur uždirbs daugiau

Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas tik iš žiniasklaidos sužinojo,...

Užkalnis. Vilnius nebetinka būti sostine. Perkelkime ją į Kauną (398)

Daug metų didžiavausi ir gyriausi, kad, gimęs Kaune, esu vilnietis. Džiaugiausi, kad po 16 metų...

Pirkėjas „Maximoje“ užfiksavo koktų vaizdą – dar labiau papiktino darbuotojos reakcija (52)

Esu nuolatinis parduotuvių tinklo „Maxima“ pirkėjas, tačiau tai, ką pamačiau ir teko patirti...

LKL apdovanojimų šventė: Jasikevičius – geriausias treneris, Daviesas – naudingiausias finalo žaidėjas du titulus nugvelbė Birutis (37)

Šio „Betsafe–LKL“ sezono uždanga nuleista: trečiadienį vakare iškilmingoje apdovanojimų...

Moteris teigia, kad ant jos nukrito išmatos iš lėktuvo: ar tai įmanoma? (2)

Viena moteris Kelounos mieste Kanadoje pateko į komiškai netikėtą įvykį. Jos vairuojamas...

Slapta rusų verbavimo technologija: atskleidė ukrainiečiai, atradę specialų raktą (136)

Ukrainos kontržvalgyba atskleidė naują Rusijos federalinės saugumo tarnybos ( FSB )...