Verslininkai Greta ir Egidijus Trumpos turi labai aiškią viziją, koks turi būti kokybiškas restoranas. Šeima neina lengviausiu keliu ir pripažįsta, kad buvo labai sunkių dienų. Tačiau projektas „Višta puode“, kuris deklaruoja kitokį požiūrį į lietuvišką virtuvę ir klientą, pamažu įgauna pagreitį. Ar tai reikalinga Kaunui – parodys laikas.
Restoranas - Kavinė "Višta puode"
© DELFI (R. Achmedovo nuotr.)

Artėja pirmasis gimtadienis

2010 metais Trumpų šeima atidarė pirmą restoraną „Boun Giorno“. Tuomet, kaip sako Egidijus Trumpa, visi norėjo valgyti kuo pigiau, todėl kokybė buvo pamiršta. Tuomet Kauno senamiestis dar buvo miręs.

„Mums tai pasirodė nesąmonė – mes surizikavome. Niekas mumis netikėjo, bet mes padarėme tą projektą“, - apie restorano „Boun Giorno“ atidarymą kalba E. Trumpa. Dabar šeima valdo keturis restoranus – tris Kaune ir vieną Vilniuje. Naujausias šeimos verslo kūdikis – restoranas „Višta puode“. Iki tol šeimos restoranai siejosi su italų kultūra.

„Labai smagu ir gražu itališki projektai, bet nei žmona, nei aš niekada nebuvome italai ir jais nebūsime. Pradėjome ieškoti nišų. „Višta puode“ pavadinimą mes sugalvojome net neturėdami patalpų ir jokios konkrečios vizijos. Mes pradėjome patentuoti šiaip, nes mums patiko žodžių derinys – galima džiazuoti, būti laisviems. Šiuo pavadinimu galima daug ką apimti. Daug laisvės“, - originalų pavadinimą aiškina E. Trumpa.

Nors didžioji dauguma patiekalų restorane lietuviški, E. Trumpa restoraną apibūdina kaip šiaurietišką.

„80 proc. meniu yra lietuviški patiekalai, tačiau Lietuvos mums mažai. Mes bijome sakyti, kad esame tik lietuviška virtuvė, nes žmonėms tokios keistos asociacijos. Yra nuostata, kad tai valgyklinis maistas, daug riebalų, spirgų. Mes prie lietuviškumo einame subtiliau – stengiamės taikytis prie sezoniškumo, meistriškai ir moderniai pateikti. Vien jau aplinka daug pasako – pas mus nėra sunkaus medžio, nėra apkrauta. Žmonės jaučiasi kitaip jau pradedant interjeru“, - DELFI teigia E. Trumpa.

Šeimos verslo idėja buvo grąžinti duoklę lietuviškiems patiekalams.

„Didžiausia niša yra maistas, su kuriuo mes užaugome. Tai visai pamiršta ir nuvertinta. Tai yra neteisybė. Kartos keičiasi, o juk mama ar močiutė mums negamino kebabų, burgerių, picų nekepdavo. Mes valgydavome kitokį maistą. Meniu gal viskas neatsispindi, bet man smagu, kad čia galima rasti Močiutės Eleonoros kaimiškos vištienos troškinį, kurį žmonės labai mėgsta. Tai labai paprastas receptas – tokį troškinį man močiutė gamindavo vaikystėje. Kažkodėl mes viską aukštiname, kas ateina iš už jūrų marių, o nevertiname, ką mes turime vietoje“, - sako E. Trumpa.

Šviežumas svarbiausia

Restorane „Višta puode“ nerasite knygos storumo meniu – kone visa pasiūla telpa į vieną į lapą.

„Daug žmonių to nesupranta ir pamatę meniu išeina. Bet kuris žmogus supranta, kad turint knygą-meniu, neįmanoma turėti šviežio maisto. Idėja tokia, kad šiandien paragavote omletą, tačiau rytoj jo gali nebūti, bet bus plakta kiaušinienė. Mes nenorime prisirišti – mes norime lavinti žmonių skonį, nes iš tikro tai reikia keisti maitinimosi kultūrą“, - įsitikinęs E. Trumpa.

„Pas mus meniu niekada nebuvo ir nebus cepelinų, nes cepelinų paslaptis yra labai paprasta – mes turime žinoti, kada žmonės juos valgys. Mes juos darome dažniausiai per dienus pietus. Kartą paskelbėme, kad šeštadienį 13 ir 18 val. verdame cepelinus. Tai suveikė – žmonės visus cepelinus suvalgė. Bet jie gavo patį geriausią produktą, kokį tik įmanoma. Šiaip man stebėtinas reiškinys, bet jis suveikė! Aš neįsivaizduoju, kaip bet kada atėjęs į restoraną gali gauti šviežių cepelinų – tai neįmanoma. Tai turi būti šaldytas produktas, atšildytas ir tai kokybei labai daug duoda. Tada padažais bandomas išgauti skonis, tada gaunasi riebu. Jei nori turėti šviežią maistą, neįmanoma turėti visko visiems gyvenimo atvejams“, - priduria verslininkas.

Beje, šviežio maisto idėja patiko ne visiems darbuotojams.

„Kai pasakėme, kad pas mus nebus mikrobanginės, pora virėjų išėjo iš darbo. Tiesiog joms buvo per sudėtinga viską suorganizuoti. Buvo įpratę, kad ištrauki iš kameros, greitai atšildė, užmetė padažo ir padavė žmogui, o tai žmogui jaučiasi. Išgryninom tokią idėją: pirmiausia turi būti skanu. Antra: jūs turite gerai jaustis. Trečia: jūs turite gerai jaustis kitą dieną. Tai trys dalykai, kurie pasako apie maisto ir gėrimo kokybę“, - sako E. Trumpa.

Kainos

Pabaigai apie kainas. “Višta puode“ savininkai neslepia, kad kainos čia – nėra pačios žemiausios. Tačiau pasak E. Trumpos, pigiau pasiūlyti aukštos kokybės maisto tiesiog neįmanoma.

“Kainos ir kokybės santykis pas mus yra labai labai geras. Kitaip neįmanoma. Nebūna stebuklų“, - sako E. Trumpa.

Dienos pietūs „Višta puode“ kainuoja 5,5 euro. Jau minėtas Močiutės Eleonoros kaimiškos vištienos troškinys – 7 eurai, Kijevo kotletas su bulvių kroketais ir obuolių-morkų salotomis – 8,5 euro, kepti varškėčiai su sezoninėmis uogomis – 4 eurai, bulviniai blynai su česnakiniu padažu – 3,5 euro, elnienos troškinys su bulvių koše - 8,5 euro, šviežių kopūstų blyneliai su baravykų padažu – 3,5 euro.

G. ir E. Trumpos tikisi, kad „Višta puode“ bus tas restoranas, kuriame bus galima apsilankyti ir po kelių dešimčių metų.

„Mūsų šeimos verslo idėja yra turėti tokią vietą, kur žmonės susipažins ir po 20 metų galės ateiti į tą pačią vietą ir prisiminti, kad jie čia buvo, susipažino, susituokė, krikštijo vaiką. Veikia nostalgija. Visame pasaulyje yra vietų, kurios dirba 50 ir 100 metų – jos turi didžiulę vertę. Lietuvoje, o ypač Kaune, yra taip, kad padirbi 2-3 metus, pasidarai neįdomus, reikia keisti, kažką naujo. Tą momentą reikia išgyventi ir tai labai sunku, bet aš tikiuosi, kad praeis metai kiti ir pradės veikti nostalgija. Tą momentą reikia išlaukti. Iš patirties žinau, kad nėra lengva“, - sako E. Trumpa.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Juščenka: taika pasiekiama tik dviem keliais – pergale arba pralaimėjimu (124)

Tuoj bus penkeri metai, kai tūkstančiai žmonių Maidane, Ukrainoje, nuvertė tuometinį šalies...

Po savanorio A. Sakalausko žūties Lietuvos spec. tarnybos padarė tai, kas atrodė neįsivaizduojama (299)

1991 m. rugpjūčio 21 d. Vilniuje gindamas šalies parlamentą nuo okupantų kulkos žuvo karys...

Savaitės orai: vasara trauktis atsisako

Po gaivaus trečiadienio į Lietuvą plūstelės gerokai šiltesni orai. Ketvirtadienį termometrai...

Telefonu sutiko išbandyti maisto papildus — netrukus liko skolinga (91)

Bandydami parduoti savo gaminius prekybininkai griebiasi įvairiausių triukų, vienas iš jų —...

Rugsėjis atnešė nemalonių naujienų: tėveliai supažindinti su nauju kainoraščiu (219)

Artėjantis rugsėjis patuštins ne tik tų tėvelių, kurių atžalos jau eina į mokyklą, kišenes....

Ryšių su Rusija turėjusį Trumpo rinkiminės kampanijos vadovą teismas pripažino kaltu (6)

Buvęs Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas pripažintas kaltu 8-iuose iš 18...

VRK planuoja skelbti mažiau duomenų apie rinkimuose dalyvavusius kandidatus (6)

Vyriausiosios rinkimų komisijos planuose – užverti savo duomenų bazes apie kandidatus. Svarstoma...

Ameriką sukrėtė kraupi šeimos drama (21)

33 metų Kolorado gyventojui Chrisui Wattsui pateikti kaltinimai nužudžius besilaukiančią žmoną...

Broliai atsisveikina su Panevėžiu: įsimylėjome šį miestą (5)

Broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai netrukus turėtų papildyti „Prienų“ komandą, o...

Neįgaliųjų čempionate lietuvės triumfas džiugina medalių kraitį auksu papildžiusią Airiją (11)

Europos lengvosios atletikos neįgaliųjų čempionate švieslentė fiksavo lietuvės pergalę 1500 m...