aA
Maistas šaldytas lede, pietūs upelyje ar vakarienė ant Vilniaus senamiesčio stogo su vaizdu į Katedrą – tai tik keli nuotykiai iš projekto „52 kartai“. Fotografas Robertas Daskevičius kviečia pasigrožėti įspūdingais maisto fotografijos darbais, sulaukusiais dėmesio ir pasaulyje.
46 „Kalėdų magija“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Kodėl būtent 52 kartai? Todėl, kad metuose yra iš viso 52 savaitgaliai, o tai reiškia, kad per metus yra bent 52 progos susitikti su draugais. Kiekviename „karte“ 36-erių metų maisto fotografas skirtingoje aplinkoje ar interjere pateikia patiekalą, aprašo jo receptą ir tikisi, kad žmonės susidomės ir namuose pasigamins kažką neįprasto ir originalaus, ne tik silkę pataluose ar farširuotą karpį.

Robertas Daskevičius
Robertas Daskevičius
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Tai yra asmeninis mano projektas, iki šių metų pabaigos būsiu nufotografavęs iš viso 52 įvairių šefų sukurtus patiekalus. Norėdamas pabėgti nuo rutinos, reklamos ir darbų, tiesiog sugalvojau sukurti kažką naujo“, – triukšmingoje kavinėje man pasakoja Robertas. Beje, vyras projektui skiria tik savo asmenines lėšas.

8 kartas „Keturios idėjos skanioms užgavėnėms“
8 kartas „Keturios idėjos skanioms užgavėnėms“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Vienas iš naujesnių jo darbų vadinasi „Kalėdų magija“. Jame savo darbus pristato restorano šefė Svetlana Vaganova. Nuotraukos iš tiesų kalėdiškos, matosi sniegas, kalėdinės lemputės ir garai, virstantys iš burnos.

Robertas džiaugiasi rezultatu, tačiau pripažįsta, kad dažnai susiduria ir netikėtomis problemomis, pavyzdžiui, prieš minėtą kalėdinę fotosesiją reikalus apsunkino neplanuotas sniegas.

Kalbėdamas apie savo sukurtus „kartus“ fotografas negali išrinkti vieno pačio geriausio. Vis dėlto ilgiau pagalvojęs nusprendžia, kad sėkmingiausias ir daugiausiai dėmesio sulaukęs buvo 26 kartas Vilnelės upelyje: „Net nežinau kodėl, gal todėl, kad kitą dieną Vilnius plaukė nuo lietaus?“ – juokiasi menininkas.

26 kartas „Vasaros romantika“
26 kartas „Vasaros romantika“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Tiesa, greičiausiai daugelis iš jūsų jau bus matęs nuotrauką, darytą ant viešbučio „Kempinski“ stogo. Žemiau matomos merginos ragaujamų patiekalų autorystė priklauso restorano „Telegrafas“ šefui Javier Lopez. Anot pašnekovo, šis 28 kartas buvo labai sudėtingas.

28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Fotosesija pareikalavo daug energijos ir derinimų. Čia buvo stogas, ant kurio negalima papulti kasdien, nors vaizdas ir fantastinis. Sunkiausia buvo užtempti tą stalą ant stogo ir paskui jį nuo to stogo nukelti“, – juokiasi projekto autorius.

28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Paklaustas, ar projektas susilaukė pakankamai dėmesio Lietuvoje, Robertas kukliai nusišypsojo esą galėjo būti ir daugiau: „Iš tikro panašiai tiek, kiek ir tikėjausi. Galbūt kai kuriais atvejais norėjosi daugiau, bet yra kaip yra. Aišku, atsiranda fanai, kurie mane seka ir gaminasi sau pagal tuos receptus“, – džiaugiasi vyras.

Jauniausias dalyvis – 17-kos metų

Visi žinome tas receptų laidas, kuriose aukščiausios klasės virtuvės šefai iš nematytų ingridientų gamina virtuvės stebuklus, tačiau išgirdęs mano dvejones maisto fotografas nuramino, jog ne visi receptai reikalauja kulinario išsilavinimo ir išmonės.

„Stengiamės padaryti taip, kad būtų prieinama kiekvienam. Jeigu kažką šefas restorane daro vienaip, tai mes tą patį bandėm padaryti kitaip – supaprastintai, kad nereikėtų naudoti visokių cirkuliatorių ir kitų prietaisų.

Žinoma, yra tam tiki receptai, nuo kurių šefai negalėjo pabėgti ir sakė, kad nieko nekeis. Ir iš vienos pusės tai yra gerai, nes žmogus kitu atveju žmogus netobulėja ir užsibūna rutinoje“, – tikina Robertas.

Jauniausias projekto dalyvis – 17-metis šefas Mantyvdas Riškus. Mano pašnekovas sako, kad Mantvydą rado socialiniuose tinkluose, aptikęs vaikino įkeltas maisto nuotraukas.

Mantvydo Riškaus patiekalas
Mantvydo Riškaus patiekalas
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Pradėjau jį sekti ir pamačiau, kad jis kiekvieną dieną vis kažką gamina – žmogus tikrai turi aistrą. Aš labai džiaugiuosi, kad su juo susipažinau ir įtraukiau į projektą, nes žmogus dega aistra. Manau, kad jeigu jis nenuleis rankų ir pateks ten, kur reikia, mes tikrai turėsime gerą kartą.

Labai smagu yra tai, kad jis savo chemijos pamokas adaptuoja kulinarijai. Tai reiškia, kad vaikinas mokydamasis nebe šiaip atkala ir gauna pažymį, bet ieško sau naudos, kaip maistą padaryti skanesniu arba kitokiu. Pavyzdžiui, kodėl, kaip ir prie kokios temperatūros verda makaronai ir t.t.“, – pasakoja Robertas.

Startas buvo sunkus

Marketingo studijas baigęs ir anksčiau informacinių technologijų srityje dirbęs vyras geriausiu įvertinimu laiko portalo „Fine dining lovers“ susidomėjimą jo projektu. Portalas, organizuojantis 50 geriausių pasaulio restoranų konkursą, nusprendė parašyti apie patį projektą. Kaip pats sako, didelį postūmį davė ir laimėjimas „Login“ festivalyje.

38 kartas „Ledynmetis“
38 kartas „Ledynmetis“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Login“ davė daug, nes buvo pakankamai sunkus startas. Reikėjo labai daug įdirbio ir iš pradžių sunkiai ėjosi projekto sklaida. Plius, tuo metu buvo žiema, viskas niūru, visi pavargę, visiems įtempti darbai“, – prisimena Robertas.

Martyno Praškevičiaus patiekalas
Martyno Praškevičiaus patiekalas
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Iš visų ragautų, skanautų ir fotografuotų patiekalų projekto „52 kartai“ autorius rekomenduotų pasigaminti Deivydo Praspaliausko šokoladinį desertą „Marselis“, restorano „Lauro lapas“ patiekalą – raviolius su aštuonkojais ir Martyno Praškevičiaus ruoštus pora valandų grilyje keptus kopūstus.

Kviečiame pasigrožėti kitais Roberto Daskevičiaus darbais

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mauricas: Lietuva negaus 500 mln. eurų paramos, nes yra per „pigi“

Ne paslaptis buvo tai, kad nuo 2020 metų Lietuvai mažės Europos Sąjungos (ES) finansinė parama....

Kručinskai paviešino tarnyboms įteiktą pareiškimą: toks mokymas mums yra amoralus (202)

Gintaras Kručinskas savo socialinio tinklo paskyroje paviešino pareiškimą, kurį vakar įteikė...

„MG Baltic“ byloje Landsbergis pasakojo apie susitikimus su Kurlianskiu nuolat atnaujinama (229)

Teisėjai konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui taiko išskirtines sąlygas, nors šis to...

Amerikiečių ekspertai: Rusija Ukrainoje planuoja sukelti masinę isteriją Ukrainos admirolas: Putinas dabar ypač susinervinęs (400)

Kaip rodo naujai atlikta analizė, panašu, kad Rusija ir toliau kurstys nesantaiką Ukrainoje: jau...

Geriausias amžius pastoti: įvardijo, nuo kada vaisingumas ima sparčiai mažėti (5)

Kada tinkamiausias metas pastoti ? Pasirodo, ko bepaklaustum, sulauksi skirtingų atsakymų....

Skvernelis gauna atsakymus iš žvalgybos institucijų: konservatoriams tos informacijos neteiks (327)

Premjeras Saulius Skvernelis teigia iš žvalgybos subjektų jau sulaukęs pirmųjų atsakymų į...

Kas antro automobilio žibintai šviečia kreivai – paaiškino, kaip pasitikrinti patiems (27)

Lietuvos techninės apžiūros ( TA ) įmonės bei asociacija „ Transeksta “ lapkričio pabaigoje...

Paluckas: Grybauskaitė padėjo Skverneliui pradėti prezidentinę kampaniją (38)

Valdančiųjų konfrontacija su prezidente yra ryšių su visuomene akcija, skirta artėjantiems...

Antarktidos tyrimų stotyje mįslingomis aplinkybėmis mirė du žmonės (12)

Antarktidos mokslinių tyrimų stotyje įvyko skaudus incidentas, kurio metu mirė du vyrai.