Maistas šaldytas lede, pietūs upelyje ar vakarienė ant Vilniaus senamiesčio stogo su vaizdu į Katedrą – tai tik keli nuotykiai iš projekto „52 kartai“. Fotografas Robertas Daskevičius kviečia pasigrožėti įspūdingais maisto fotografijos darbais, sulaukusiais dėmesio ir pasaulyje.
46 „Kalėdų magija“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Kodėl būtent 52 kartai? Todėl, kad metuose yra iš viso 52 savaitgaliai, o tai reiškia, kad per metus yra bent 52 progos susitikti su draugais. Kiekviename „karte“ 36-erių metų maisto fotografas skirtingoje aplinkoje ar interjere pateikia patiekalą, aprašo jo receptą ir tikisi, kad žmonės susidomės ir namuose pasigamins kažką neįprasto ir originalaus, ne tik silkę pataluose ar farširuotą karpį.

Robertas Daskevičius
Robertas Daskevičius
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Tai yra asmeninis mano projektas, iki šių metų pabaigos būsiu nufotografavęs iš viso 52 įvairių šefų sukurtus patiekalus. Norėdamas pabėgti nuo rutinos, reklamos ir darbų, tiesiog sugalvojau sukurti kažką naujo“, – triukšmingoje kavinėje man pasakoja Robertas. Beje, vyras projektui skiria tik savo asmenines lėšas.

8 kartas „Keturios idėjos skanioms užgavėnėms“
8 kartas „Keturios idėjos skanioms užgavėnėms“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Vienas iš naujesnių jo darbų vadinasi „Kalėdų magija“. Jame savo darbus pristato restorano šefė Svetlana Vaganova. Nuotraukos iš tiesų kalėdiškos, matosi sniegas, kalėdinės lemputės ir garai, virstantys iš burnos.

Robertas džiaugiasi rezultatu, tačiau pripažįsta, kad dažnai susiduria ir netikėtomis problemomis, pavyzdžiui, prieš minėtą kalėdinę fotosesiją reikalus apsunkino neplanuotas sniegas.

Kalbėdamas apie savo sukurtus „kartus“ fotografas negali išrinkti vieno pačio geriausio. Vis dėlto ilgiau pagalvojęs nusprendžia, kad sėkmingiausias ir daugiausiai dėmesio sulaukęs buvo 26 kartas Vilnelės upelyje: „Net nežinau kodėl, gal todėl, kad kitą dieną Vilnius plaukė nuo lietaus?“ – juokiasi menininkas.

26 kartas „Vasaros romantika“
26 kartas „Vasaros romantika“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Tiesa, greičiausiai daugelis iš jūsų jau bus matęs nuotrauką, darytą ant viešbučio „Kempinski“ stogo. Žemiau matomos merginos ragaujamų patiekalų autorystė priklauso restorano „Telegrafas“ šefui Javier Lopez. Anot pašnekovo, šis 28 kartas buvo labai sudėtingas.

28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Fotosesija pareikalavo daug energijos ir derinimų. Čia buvo stogas, ant kurio negalima papulti kasdien, nors vaizdas ir fantastinis. Sunkiausia buvo užtempti tą stalą ant stogo ir paskui jį nuo to stogo nukelti“, – juokiasi projekto autorius.

28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
28 kartas „Senieji Vilniaus stogai“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Paklaustas, ar projektas susilaukė pakankamai dėmesio Lietuvoje, Robertas kukliai nusišypsojo esą galėjo būti ir daugiau: „Iš tikro panašiai tiek, kiek ir tikėjausi. Galbūt kai kuriais atvejais norėjosi daugiau, bet yra kaip yra. Aišku, atsiranda fanai, kurie mane seka ir gaminasi sau pagal tuos receptus“, – džiaugiasi vyras.

Jauniausias dalyvis – 17-kos metų

Visi žinome tas receptų laidas, kuriose aukščiausios klasės virtuvės šefai iš nematytų ingridientų gamina virtuvės stebuklus, tačiau išgirdęs mano dvejones maisto fotografas nuramino, jog ne visi receptai reikalauja kulinario išsilavinimo ir išmonės.

„Stengiamės padaryti taip, kad būtų prieinama kiekvienam. Jeigu kažką šefas restorane daro vienaip, tai mes tą patį bandėm padaryti kitaip – supaprastintai, kad nereikėtų naudoti visokių cirkuliatorių ir kitų prietaisų.

Žinoma, yra tam tiki receptai, nuo kurių šefai negalėjo pabėgti ir sakė, kad nieko nekeis. Ir iš vienos pusės tai yra gerai, nes žmogus kitu atveju žmogus netobulėja ir užsibūna rutinoje“, – tikina Robertas.

Jauniausias projekto dalyvis – 17-metis šefas Mantyvdas Riškus. Mano pašnekovas sako, kad Mantvydą rado socialiniuose tinkluose, aptikęs vaikino įkeltas maisto nuotraukas.

Mantvydo Riškaus patiekalas
Mantvydo Riškaus patiekalas
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Pradėjau jį sekti ir pamačiau, kad jis kiekvieną dieną vis kažką gamina – žmogus tikrai turi aistrą. Aš labai džiaugiuosi, kad su juo susipažinau ir įtraukiau į projektą, nes žmogus dega aistra. Manau, kad jeigu jis nenuleis rankų ir pateks ten, kur reikia, mes tikrai turėsime gerą kartą.

Labai smagu yra tai, kad jis savo chemijos pamokas adaptuoja kulinarijai. Tai reiškia, kad vaikinas mokydamasis nebe šiaip atkala ir gauna pažymį, bet ieško sau naudos, kaip maistą padaryti skanesniu arba kitokiu. Pavyzdžiui, kodėl, kaip ir prie kokios temperatūros verda makaronai ir t.t.“, – pasakoja Robertas.

Startas buvo sunkus

Marketingo studijas baigęs ir anksčiau informacinių technologijų srityje dirbęs vyras geriausiu įvertinimu laiko portalo „Fine dining lovers“ susidomėjimą jo projektu. Portalas, organizuojantis 50 geriausių pasaulio restoranų konkursą, nusprendė parašyti apie patį projektą. Kaip pats sako, didelį postūmį davė ir laimėjimas „Login“ festivalyje.

38 kartas „Ledynmetis“
38 kartas „Ledynmetis“
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

„Login“ davė daug, nes buvo pakankamai sunkus startas. Reikėjo labai daug įdirbio ir iš pradžių sunkiai ėjosi projekto sklaida. Plius, tuo metu buvo žiema, viskas niūru, visi pavargę, visiems įtempti darbai“, – prisimena Robertas.

Martyno Praškevičiaus patiekalas
Martyno Praškevičiaus patiekalas
© Roberto Daškevičiaus nuotr.

Iš visų ragautų, skanautų ir fotografuotų patiekalų projekto „52 kartai“ autorius rekomenduotų pasigaminti Deivydo Praspaliausko šokoladinį desertą „Marselis“, restorano „Lauro lapas“ patiekalą – raviolius su aštuonkojais ir Martyno Praškevičiaus ruoštus pora valandų grilyje keptus kopūstus.

Kviečiame pasigrožėti kitais Roberto Daskevičiaus darbais

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Aprūpino darbu, automobiliu ir butu kurorte: išskirtinės sąlygos kelia dar didesnių įtarimų (2)

Vyriausybei vis garsiau kabant apie valstybinių įmonių veiklos optimizavimą, aiškėja, kad kai...

Lietuvoje mįslingai daugėja pinigų iš Rusijos (10)

Daugiausia mūsų tautiečių yra turtingose Jungtinėje Karalystėje ir Norvegijoje. Ilgai pinigų...

Jasikevičius prakalbo apie serijos pabaigą, bet komandai turi sąlygą (49)

Kas prieš šešis mėnesius būtų pasakęs, kad Kauno „Žalgiris“ brausis į Eurolygos finalo...

Šlykšti kiaulystė: „Žalgirio“ krepšininką su pergale „pasveikino“ vagys (36)

Džiaugsmas įveikus Pirėjo „Olympiakos“ (Graikija) klubą ir priartėjus prie Eurolygos finalo...

Priklausomybė nuo sekso skelbiama pasiekusi epidemijos lygį: politikai mano, kad atėjo laikas tai sutvarkyti atlikite testą (579)

Kasdien galvojate apie seksą ir galbūt kone nuolat? O pačiu seksu užsiimti nepraleidžiate...

Skyrybų dramą išgyvenančiai Monikai Šedžiuvienei sukako 26-eri: materealūs dalykai negali atnešti laimės (1)

Trečiadienį 26-ąjį gimtadienį sutinkanti atlikėja Monika Šedžiuvienė sako, jog nieko...

Pasakiškas vakaras Kaune ir „Žalgiris“ – per žingsnį nuo Eurolygos finalo ketverto (584)

Žalia sirgalių jūra dar nesibaigus rungtynėms traukė pergalės skanduotes: į namus po antrųjų...

„Olympiakos“ strategas skaičiavo aukas: žaidėjams teko leisti vaistų nuo skausmo (5)

Belgradas pavojingai tolsta nuo Pirėjo „Olympiakos“ komandos: Eurolygos ketvirtfinalio serijoje...

Po naujausio Kim Jong Uno žingsnio – įspėjimas: tai spąstai (104)

Šiaurės Korėjos lyderiui vien susitikimas su JAV prezidentu yra didžiulis pasiekimas, nes taip...

Prieš vidurnaktį Telšių turguje užsiliepsnojo prekybos paviljonai (10)

Vėlų antradienio vakarą, 23.35 val., Bendrajame pagalbos centre skubios pagalbos telefono numeriu...