Maksas Epelbaumas pastebėjo augančią gintaro paklausą pasaulyje ir jam kilo mintis – Lietuvoje gintaro apstu, tačiau prekyba juo paplitusi tik pakelėse ir turguose, tad kodėl tuo nepasinaudojus?

„Aukciono mintis kilo, nes tai labai reikalingas dalykas. Žmonės turi daug gintaro ir jį reikia parduoti, realizuoti už aukščiausią kainą, o rinkos nėra, niekas nesupranta, kiek kainuoja gintaras, todėl mes nusprendėme, kad reikia apšviesti žmones“, – apie verslo pradžią pasakoja M. Epelbaumas.

Šiuo metu jo puslapyje skelbiama, kad tai – pirmasis profesionalus gintaro aukcionas Europoje.

Aukciono veikimo principas gana paprastas: žmonės gali atnešti savo turimą gintarą į įmonės biurą Gedimino prospekte arba atsiųsti jį paštu. Ekspertai nustato pradinę gintaro kainą, jį nufotografuoja ir patalpina į svetainę. Vieną kartą per mėnesį yra rengiami aukcionai, kurių metu žmonės iš viso pasaulio siūlo savo kainas, o pasiūlęs aukščiausią kainą jį įsigyja.
Gintaro aukcionas

Tiesa, jei norėsite parduoti savo turimus gintarus per M. Epelbaumo aukcioną, teks susitaikyti, kad ketvirtadalį gautų pinigų turėsite atiduoti verslininkui, toks jo įkainis už tarpininkavimą.

„Dauguma žmonių atnešę gintarus būna šoke. Nes gintaro vertė tikrai labai didelė. Apvalūs geri karoliai kainuoja dvigubai daugiau nei grynas auksas, jei žiūrėsime į svorį.

Žmogus už gerus karolius vidutiniškai gali gauti ir 2 – 3 tūkst. eur. Aišku, yra daug niuansų. Jei gintaro kokybė bloga, kaina iš karto krenta trigubai, jie turi būti švarūs, be juodulių, dėmių.

Svarbiausia, kad gintaras būtų gražus, nebūtų skilimų, jo spalva turėtų būti geltona, skaidrūs gintarai nelabai vertinami“, – pasakoja M. Epelbaumas.

Verslininko teigimu, 90 proc. geriausių jo klientų yra iš Kinijos, šie už kokybišką gintarą kartais nepagaili ir 10 tūkst. eur.
Gintaro aukcionas

„Azijos rinka yra susidomėjusi gintaru ir labai stipriai jį perka. Perka kinai, taip pat arabai, Kataras, Kuveitas ir taip toliau, jie labai vertina gintarą“, – pasakoja verslininkas.

Verslininkas pastebi, kad patys lietuviai gintaro nelaiko didele vertybe. Jis spėja, kad dėl to gali būti kaltas sovietmetis, tačiau Kinijoje šis mineralas šiuo metu yra vienas labiausiai vertinamų aksesuarų, o ši mada prasidėjo prieš maždaug šešerius metus.

„Pas mus gintaras asocijuojasi su senyvų žmonių papuošalu, o kinai to nežino, nesupranta, ten jiems visai kitos asociacijos. Pas mus tai turbūt lėmė sovietinis palikimas, žmonėms su tais laikais asocijuojasi gintaras, turbūt todėl nenešioja.

O Kinijoje visai kitaip, ten jauni žmonės su gintarais, juos per vestuves dovanoja. Iš gintaro daro absoliučiai viską, apyrankes, sages, pakabukus, bet labiausiai vertinami karoliai, nes jie seni, geros kokybės, kinams tai tikriausiai patinka“, – svarsto verslininkas.
Dauguma žmonių atnešę gintarus būna šoke. Nes gintaro vertė tikrai labai didelė. Žmogus už gerus karolius vidutiniškai gali gauti ir 2 – 3 tūkst. eur.
M. Epelbaumas

Paklaustas, ar vertingo gintaro galima rasti Lietuvos pajūryje, M. Epelbaumas nedvejodamas tai patvirtino: „Yra didelis šansas rasti gintarų, žmonės iš to Lietuvoje gyvena labai neblogai. Juk čia yra gamta, jūra bet kada gali išmesti gintaro.“

Gintaro aukcionuose, pasak M. Epelbaumo, dalyvauja maždaug 100 – 150 žmonių, todėl susidomėjimas tikrai yra. Kitas artimiausias gyvas aukcionas planuojamas Vasario 11 d.

„Jį tiesiogiai transliuosime „Facebook“. Kiek artimiausiame aukcione bus žmonių pasakyti sunku, bet iš „Facebook“ bus didelis srautas žmonių, mes vien ten turime 3 tūkst. gerbėjų“, – sako M. Epelbaumas.

M. Epelbaumas pasakoja, kad šią idėją paversti realybe atsiėjo gana nemažai. Jis negalėjo pasakyti, kiek tiksliai jau dabar yra investavęs į savo verslą, tačiau atskleidė, kad suma gerokai viršija 100 tūkst. eur. Daugiausiai investicijų atsiėjo biuro atidarymas Gedimino prospekte.
Gintaro aukcionas

Paklaustas apie ateities planus, verslininkas nedaugžodžiavo, tačiau užsiminė, kad gintaras tik pradžia, visą platformą sutvarkius taip, kad ji veiktų stabiliai, ją bandys pritaikyti ir kitoms prekėms pardavinėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)