Kavinės įkūrėjas Emanuelis Ryklys juokiasi: „kol kas dar nespėjome, bet iškaba bus. Apie tai pagalvojome. Visgi, manau, kad geriausia, kai žinia sklinda iš lūpų į lūpas, o praeivius vilioja kavos kvapas, kuris, tikiuosi, tikrai jaučiasi“.

Verslininkas teigia savo klientams siūlysiąs kitokią - ne iš kavos aparatų – kavą. Populiarus ir visų pamėgtas gėrimas čia gaminamas rankiniu būdu, pasitelkiant įvairias kavos gaminimo tradicijas. Kavinės savininkas pasakoja, kad kavos pupeles perka iš importuotojų, esą tiesiai iš ūkių pirkti negali dėl per mažų kiekių, ir pats jas skrudina.

E. Ryklys teigia, kad nors labai myli Lietuvą, anglišką kavos baro pavadinimą pasirinko dėl to, kad ši kalba universali ir suprantama.

Nebus espreso kavos ir desertų

Vos klientui įžengus į naujai atidarytą kavos mėgėjų kampelį E. Ryklys užduoda klausimą: „turbūt kavos?“ Tiesa, kavos gurmanai gali būti nustebę – espreso kavos šiame bare gauti nepavyks. Kavą, pradedant pupelių skrudinimu ir kavos malimu, ruošia pats šios kavinės savininkas ir įkūrėjas. Klientams siūloma paragauti kavos iš skirtingų regionų ir paruoštos skirtingais būdais, tačiau tradicinio espreso kavos aparato čia nematyti.

„Čia nėra tradicinio espreso aparato, aš niekada nebuvau „barista“. Espreso man patinka kaip gėrimas, bet tai yra kavos aisbergo viršūnė. Ir mano paties požiūrį labai pakeitė knyga „everything but esspreso“ (liet.viskas, išskyrus espreso)“, - pasakoja E. Ryklys.

Anot E. Ryklio, jo kavos bare ir bus siūloma visko, bet ne kavos gurmanų pamėgtos espreso. Taip pat kol kas kavinėje nėra ir kavos su pienu, kadangi kavinės įkūrėjas dar neatrado tinkamos kavos ir pieno proporcijos, o taip pat, anot jo, bet koks priedas keičia kavos skonį.

Į kavinės atidarymą užsukusiems smalsuoliams kavos buvo siūloma ragauti be cukraus. Kavinės įkūrėjas tikina, kad cukrus taip pat keičia tikrąjį kavos skonį, o ir nėra labai sveikas produktas. Visgi, E. Ryklys teigia, kad ateityje cukraus pageidaujantiems klientams turės ką pasiūlyti, tačiau tai turbūt nebus tradicinis produktas.

„Galvojame apie beržų cukrų. Jis daug švelnesnis, ne taip keičia kavos skonį, o ir sveikesnis. Prie kavos taip pat siūlysime ne desertų, o pradėsime nuo sūrių ir juodos duonos,“ – pasakoja E. Ryklys.

Nerekomenduoja išsinešti kavos

Užsukusiems į oficialų „Crooked Nose & Cofee Stories“ kavinės atidarymą E. Ryklys kavos siūlė paragauti iš nedidelių molinių puodelių. Kavinės įkūrėjo teigimu – idėja moliniuose puodeliuose tiekti kavą kilo jam, tačiau indus žiedė ne pats. „Puodeliai ne mano rankų darbo. Kol kas žiesti nemoku, bet išmokti būtų įdomu“, - juokiasi E. Ryklys.

Paklaustas, ar skubantys galės išsinešti kavą, verslininkas atsako, kad tokia galimybė bus, tačiau ja naudotis nerekomenduoja.

E. Ryklio teigimu, „Crooked Nose & Cofee Stories“ siekia nedaryti kavos greitai, o kviečia užsukti į kavinę ir sustoti. „Čia lėtesnės kavos kultūros vieta, bet tai nereiškia, kad viskas vyks labai lėtai“, - teigia verslininkas. Paklaustas, kiek laiko klientas turės laukti kavos, pašnekovas atsako, kad viskas priklausys nuo būdo, kuriuo daroma kava.

Ilgiausiai klientams teks laukti japonišku būdu ruošiamos kavos – tai užtruks apie 5 – 10 minučių.

„Aš už ilgas kavos pertraukėles. Bet ne už beprotiškai ilgą laukimą. Norėčiau, kad čia atėję žmonės sustotų. Jeigu kava skani, smagu jai ir laiko skirti. Jeigu kažkas norės kavos išsinešti, mes jos irgi paruošime. Bet vėlgi, gerti ne iš popierinio puodelio yra daug kartų skaniau, nes bet kokia keramika nedaro įtakos skoniui, o popierius daro. Tačiau jeigu kažkas greičiau gyvena ar nori greičiau gyventi, tai nepamokslausim“, – tikino E. Ryklys.

Kava kainuos nuo 2,5 euro

Susižavėjusiems įvairių pasaulio regionų kavomis ir skirtingais jų paruošimo būdais, kavos puodelis kavinėje kainuos nuo 2,5 iki 5,5 eurų. Tačiau, anot E. Ryklio, jei bus užsakomas didesnis kavos kiekis, kaina šiek tiek skirsis.

Kavinėje taip pat žadama rengti kavos degustacijas – jos bus prieinamos visiems, o ši edukacinė pramoga kainuos 15 eurų. Kavinė siūlys kavos degustacijas ir įmonėms, dėl kurių, savininko teigimu, reikės tartis individualiai.

Kavinėje šiuo metu yra 6 staliukai. Anot E. Ryklio, patalpoje vienu metu gali tilpti apie 15 žmonių, o degustacijų metu apie 30 žmonių. Kol kas verslininkas teigia dirbsiantis vienas, tačiau ateityje darbą pradės ir asistentas.

Beje, kavos baras vasarą nedirbs savaitgaliais, tačiau rudenį žada kavos mėgėjus priimti ir nedarbo dienomis. Paklaustas, ar nenori pasisamdyti daugiau darbuotojų, o pats ištisą dieną mėgautis kava, E. Ryklys atsako: „aš jau 5 metus juokauju, kad nieko neveikiu, tik gurkšnoju kavą. Bet jei rimtai, kavos gaminimas man – malonumo dalis. Aš manau, kad versle reikia atiduoti daug savęs, o nežiūrėti, kaip viską daro kiti. Galbūt mane įkvėpė ir japonų tradicija, kur tokių kavinių, kuriose dirba patys įkūrėjai, tikrai yra daug“.

Pradėjo nuo pupelių kepinimo keptuvėje

Kavos baro įkūrėjas prieš pradėdamas gilintis į kavos kultūrą dirbo su reklama ir, kaip pats sako, kava visada buvo „skani pertraukėlė“. Kai norėjosi pasitraukti nuo senų darbų ir ieškoti naujų potyrių, E. Ryklys nutarė gilintis į kavos gamybą, kadangi kavos pasaulis verslininkui visada kėlė susižavėjimą.

„Penki intensyvūs metai buvo plaukiojimas po kavos pasaulį ir bandymas suvokti, kuo viena kava skiriasi nuo kitos. Viskas vedė prie labai elementaraus dalyko, kadangi kava yra maistas, tai kuo jis šviežesnis – tuo bus skanesnis. Čia taisyklė, nereikalaujanti įrodymų. Rekomendacijos buvo pačiam skrudinti kavą ir ragauti ją šviežią. Pirmus šimtą pakelių suskrudinau keptuvėje ir tai buvo pats geriausias kavos universitetas,“ – prisimena E. Ryklys.

Verslininko teigimu po to norėjosi skrudintuvo, kuriame kavos pupeles paskrudinti būtų įmanoma tolygiai, kontroliuojant temperatūrą ir laiką.
„Iš pradžių nuomojau stalą kulinarijos studijoj, po to prieš tris metus įsikūrėme Pylimo gatvėje, kur mažais kiekiais skrudinome kavą, tiekdavome kavinėms, ofisams ir parduotuvėlėms. Ten gimė ir šalta kava, ir degustacijos prasidėjo“, - prisimena verslininkas.

E. Ryklio teigimu, verslininko tikslas pasiūlyti ne tik kitokią kavą nei daugelis įpratę gerti, bet ir šiek tiek šviesti, puoselėti kavos kultūrą.

„Mes stengiamės propaguoti kavos kultūrą, bet vadovaujamės sveiku protu. Tai turi būti priimtina žmogui ir neradikalu. Mes norime parodyti, kad yra kitokių kavos veidų ir supažindinti su tuo. Man labai džiugu, kad lietuviai atviri skoniams. Ir nebėra prisirišę, ir nebesako, kad Italijoje kava skaniausia. Nėra tik itališka kavos kultūra, visas pasaulis turi savo kavos kultūras, tik jos ne visada yra atrastos“, - teigia E. Ryklys.

Kavos baro įkūrėjo teigimu, lietuviai neturi kažkokių tamprių kavos tradicijų, tačiau jie atviri skoniams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)